美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
最近試用緊赫麗爾斯晶耀煥肌面霜,膚質真係好咗,但皮膚明顯乾咗,返工冷氣地方到中午開始就feel到面好乾,皮膚好掹緊,真係無十全十美嘅護膚品。

伯爵府

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
asweetmom 發表於 24-5-26 20:44
換樓難度高,先買後賣還是先賣後買得考慮清楚。上一次的升市就有人賣了買不回來,結果租樓到今年。
...
我地依家住九龍,我想換自己新界嗰層出借樓,跟九運買港島或馬鞍山,之後搬過去放租九龍。我隔離嗰個話我決定,但兩個行動力都唔大,無急住需求,始終新界嗰間負資產中。可能真係周圍睇下先。

伯爵府

liverpool2023 發表於 24-5-26 22:08
新界嗰層負資產點用來買港島/馬鞍山?

賣完補錢換樓,我預賣咗攞返百幾萬

伯爵府

liverpool2023 發表於 24-5-26 22:20
咁你應該不是負資產,只是跌低過你買入價
負資產是指賣完還要抬錢給銀行,沒有錢拿回的
當年沙士就好多人 ...
咁唔係負資產啦, 我都慶幸仲有份工,供到樓同仲儲到少少錢。當年沙士岩岩讀u, 都知供唔到樓真係好慘

伯爵府

asweetmom 發表於 24-5-26 22:44
但是似乎沒有一定要換樓的理由?繼續出租有甚麼不好呢?
我2020年買依間,本身打算夠3年租客唔租就換,我租客上次續租都話想搬返出市區,我有定心理準備佢嚟緊唔續租。我地住嗰到三十幾年,我想住新啲嘅樓,我又信風水,所以想換啦。但如果租客續租我就唔搞住,因為好租客難求。

伯爵府

liverpool2023 發表於 24-5-26 23:35
你現在如果真是買樓要問清楚,最近銀行批核樓按很手緊
我响自由討論區睇到啊,可能搵啲時間先上網睇定想睇嘅屋苑再約agent睇下,再問下貸款行情。我信貸紀錄唔係A就B,所以銀行物業貸款唔係完全落閘相信我上到會。

伯爵府

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
greentea000 發表於 24-5-27 17:28
今年九運講到鬼咁旺我,我係咪要買多兩個單位?

p.s.但我上個月申請樓 ...
中女同行業我都叫中,就係差間屋。你如果真係睇中左個單位,樓按唔批,只係百幾萬好易搞掂,私人貸款都批到,係高息啲囉,上星期先有銀行打嚟話⼀百萬預先批核,做5年年利率6厘幾,真係需要應該好易借到。

伯爵府

發表於 前天 13:45 |顯示全部帖子
liverpool2023 發表於 24-5-28 08:54
銀行水浸
唔係唔借錢
係唔想做樓按,無肉食
知啊,我只係比茶妹知有其他貸款可考慮,係息率高好多,同你話講嘅資料脗合

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊