烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

各有長短,家家有求,睇你要什麼用途!?

Lodge 同 de Buyer一樣,要真心去養鍋,養遲一陣都生銹,但煎扒一流,跟 de buyer 一樣堅正。

LC 超靚仔,俊男配靚C9,外觀無得輸!

Staub 炆煮煲燉,超鎖水,無水煮法,又係佢強項,無得輸!

la_source    發表於 16-2-24 15:06

大宅

Ste824 發表於 16-2-23 20:09
我放棄咗de Buyer, 買做隻中價以下嘅靚不銹鋼,勁好用,勁重。

靚野得個睇字,要服侍。

玫瑰鍋跟鑄鐵鍋比? 唔同級數,唔公平喎!

大宅

sfccwy 發表於 16-2-23 21:35
LC 同Staub不能用鋼絲刷,正確?

有琺瑯塗層,不可用金屬刷,用熱水沖洗已很亁淨!

大宅

真正不沾既重點, 就如某位國宴主廚所教, 係落鑊既溫度, 只要啱溫度, 無論生鐵,熟鐵,碳鋼,不鏽鋼, 一樣唔會沾!

不過, 不鏽鋼天生傳熱不均, 所以點都係比鐵的差少少,不鏽鋼一定不考慮!

如果國內唔係太多黑心生產的東西,我會選生鐵鍋唔會用de Buyer, 但國內之鉄材本身己非常緊張,做生鉄鑊之利錢又不多,他們之鉄材從那裡來?食用真的安全嗎? 因為不相信今時今日國內仍有優良品質之生鉄,所以我才會買 de Buyer, 對我來說,de Buyer 只是用料有保障吧了⋯⋯

kenyeungkh    發表於 16-3-14 05:57

大宅

sfccwy 發表於 16-2-24 09:57
玫瑰鍋是否同易潔鑊差不多?有塗層,甩左會有衰嘢釋放出嚟?

因為玫瑰鍋係鋁質,我一定唔會用,原因自己google吓⋯⋯

首頁

尾頁

跳至