單親天地

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

賤男已離開我們差不多4年,沒有回家, 不聞不問不見小朋友, 多年沒有真正比任何膳養費(多過幾次就沒有), 我沒有他聯絡電話/住址, 似人間蒸發咁. 只有上幾次上庭追膽養費, 法援只有他手機no.叫上庭, 最近呢5月份我再宣誓, 因他欠太多錢積下膽養費金額, 法援幫我申請海關出入境禁命令, 一有消息, 他會立即扣留佢, 但到6月份賤男沒有回港, 最估唔到是, 賤男ex出面借大耳x, 報我同小朋友住址登記借錢, 我平時有返工媽咪, 尋日早上(星期六), 我家只有我小朋友及我媽咪在家, 有人丁門鐘, 一位好惡語氣男人大聲叫賤男ex的中文姓名, 追討他還錢, 如果唔還, 會進一步行動, 比左"1封警告信件"給我媽咪, 令我媽咪(老人家)好害怕及小朋友好驚慌及周圍鄰居好滋擾屋企我當時在公司工作, 我媽咪打比我通知我有此事, 我忍唔住放工拎埋封信去警局備案.但我覺得警方只mark部有此事, 沒有幫到我, 我好煩!!!怕我明天返工, 小朋友已放暑假在家出事....

我想問大家....我備案, 有沒有作用? 大耳x會再黎我屋企家人滋擾......

ex做男人已好賤, 唔比膳養費生活費之餘(拖欠幾年), 宜家賤到累人累物報我家住址去借錢?
我真的想報佢全姓名: 石x偉, 比香港討論區網及高登幫手通緝衰人或佢爸媽親戚朋友睇到bk幫手通知佢,搞番掂,唔好再煩我們一家(我是單親),我一人單親養小朋友已好吃力生活 現又煩d咁野.....精神上好辛苦!! 我是受害人, 有沒有人幫到我?
請問我應該現有咩方法處理好? 比意見......謝

珍珠宮

下次不排除以下情況:
  • 將膠水注入債務人住所的門鎖內以堵塞門鎖
  • 恐嚇
  • 在債務人住所外淋漆
  • 人身安全

請問我應該向咩機構可以求助我困擾?我是受害者

珍珠宮

rainbow2016 發表於 16-7-10 16:09
你要去財仔個度講番你地已離婚(出示離婚文件),佢吾會出現系你屋企,屋企只有老人同小童,講埋你已報警。 ...

下....我只用133號碼打比佢,同財仔說....此人已離婚,但對方唔信,串我叫我比電話去追他! 佢地都帶電話啦....

珍珠宮

bigfeet8 發表於 16-7-10 15:58
可否在大門貼張紙,寫明無此人?

唔可以,點知果d財仔咩時候再來?而且咪比鄰居知我們的事。

珍珠宮

rainbow2016 發表於 16-7-10 19:40
回覆 ru_663th 的帖子

佢地吾信因為你都無出示證據。同埋如果我系財仔我都吾信一個電話打黎講尼d。系之前 ...
咁你朋友比資料証明財仔看呀? 之後呢?
咁如我有佢爸媽或 妹電話, 等財仔搵佢地,可能他住外家,
唔應該報我住址, 客親我媽咪及小朋友....
借錢又唔係我,

珍珠宮

o水o 發表於 16-7-10 23:42
吾洗怕!我有方法!

我曾經都有呢d 經驗

我沒有另一張電話卡whatsapp
而且如我比我個自己 e mail 財仔, 會唔會check到我登記資料嫁? 離婚資料我有,

明天我要番工小朋友已開始放假, 我都擔心....
我有想過, 賤男有時會返佢媽度住, 我可以同財仔說....比佢媽手機或佢家電話嫁或ex奶奶住址,
反正ex奶奶有責任知佢個仔d衰野, 害我們

打爆料熱線 ?好提意,有冇電話比我
好多謝你比意見我, 今日我心情唔開心, 問題搞事是他, 唔明點解他咁人渣行為報我家住址用來借錢用途

珍珠宮

法援果邊, 已在6月及7月份出左海關出入境禁制令, 他一出入, 一check ID Copy, 一定扣留, 但他在6月份沒有在港,
咁我要唔要向法援職員說聲...我被財仔滋擾此事? 等佢地留意一下條賤男消息?

珍珠宮

kayc1126 發表於 16-7-11 14:05
其實我個(請勿使用粗口留言...版主字)EX都係咁,不過我而家未同佢搞到離婚,我已經備左案,如果佢有再一步 ...

有朋友同我說。。。報警備案是冇用。
叫我打多次133號比財仔說清楚。我同ex已無聯絡及離婚証明書比財仔。叫佢搵佢爸媽追討,責任是男家。不是我。
而且我唔想令小朋友人心惶惶

首頁

尾頁

跳至