自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

熱血勳章

屯門區,勁多 b6 搭過境巴到屯門,再轉車出市區掃貨

今朝搭巴士,好明顯有哂鐵馬排隊嘅,條隊都有七八個人,突然有兩個勁農村嘅三四十歲一男一女,喺正路邊企,諗住架車黎就即上。

一分鐘後,架巴士黎到,我無估錯佢地踏前一步想第一個上巴士,個男人一馬當先踏上巴士,我就篤一篤個女人膊頭同佢講,你想就咁上車呀?你當排緊隊啲人企喺度做咩?

個女人話,我唔知喎,我點知要排隊!我正想出口再話佢地,我見個男人由巴士落番黎,我以為巴士司機話佢打尖,叫佢落車排隊尾再上車

但我見到嘅嘢令人我忍住笑出聲!呢兩個低 b b6,竟然拎住一疊人民幣諗住入箱俾車費,結果俾司機趕返落黎!

嗰刻我真係心涼,又要打尖,但又上唔到車!你無買八達通都算,連港幣都兌就諗住搭公共交通工具?乜你啲同胞無提你咩?

男爵府

熱血勳章

引用:Quote:原帖由+zaza0829+於+15-01-17+發表屯

原帖由 愛B媽媽 於 15-01-17 發表
補充,B3丶B3X丶B3A丶B3M係可以用人人俾車資。
口岸巴士同市內巴士根本就係兩回事

男爵府

熱血勳章

引用:其實如果果2個係西人,拎住美金,地點係中

原帖由 wingfook 於 15-01-17 發表
其實如果果2個係西人,拎住美金,地點係中環,你又點睇?

無可否認佢地會影響我地日常生活。不過個人修養吾 ...
我唔知你係咪住喺半山,我住屯門區係嚴重影響我日常生活,無論搭車、去超市、買日用品、食飯,我就算喺條街行,都驚俾佢架車碌到,每樣嘢都好影響我!

你估佢真係唔知咩叫排隊?喺大陸超市買嘢都有條隊排隊俾錢喇~ 佢地擺明係唔想排隊!

首頁

尾頁

跳至