烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

<<冬瓜露>>

呢2個星期實在太熱喇~咁黃師奶就煲咗冬瓜露放雪櫃~咁有時喺家飲吓~消下暑唔錯架~~呢個冬瓜露做法好簡單~天時暑熱~大家不妨試下呢~!

材料: 冬瓜2斤, 開水6杯, 片糖隨意

STEP 1
將冬瓜去皮切件

STEP 2
煲滾水後拌入冬瓜細火煮約2小時, 之後將冬瓜盛起再打成茸

STEP 3
將冬瓜茸再拌入STEP 2煮好嘅冬瓜水中, 拌勻後下糖調味再雪凍即成

煲支放雪櫃~好過日日飲汽水咁唔健康呢~

fion1997    發表於 15-11-27 11:11
風扇    發表於 15-6-22 19:44
為咗見到黃先生個為食樣~誓要煮好每一餐飯~ 黃先生食得開心~黃師奶煮得用心

水晶宮

引用:正啊!消暑佳品!不過大肚婆岩唔岩飲架?

原帖由 kenstin 於 15-06-22 發表
正啊!消暑佳品!

不過大肚婆岩唔岩飲架?
我下星期生喇家下食乜飲乜都冇咩所謂呢

為咗見到黃先生個為食樣~誓要煮好每一餐飯~ 黃先生食得開心~黃師奶煮得用心

水晶宮

引用:可存放雪櫃多久? +

原帖由 Ceci2011 於 15-06-22 發表
可存放雪櫃多久?
我通常2-3日飲完會

水晶宮

引用:好正,不過冬瓜係咪唔可以放得耐? +

原帖由 isisting 於 15-06-23 發表
好正,不過冬瓜係咪唔可以放得耐?
我通常2-3日飲完呢

水晶宮

引用:諗起simon+lee成日飲個個咩露+

原帖由 chuballball 於 15-06-23 發表
諗起simon lee成日飲個個咩露
我鍾意Gino 家下!好情深

水晶宮

引用:好正,想問吓放咩糖比較好啲呢?

原帖由 kenix_chan 於 15-06-26 發表
好正,想問吓放咩糖比較好啲呢?
冰糖幾好!
我用片糖都唔錯

水晶宮

引用:成日睇你好介紹,BB出世未呀

原帖由 Cindymei 於 15-06-27 發表
成日睇你好介紹,BB出世未呀
仲有幾日!好緊張

首頁

尾頁

跳至