烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

<<香菇紅棗蒸腩排>>

今日又來一個簡單小菜~醃好冬菇排骨~原本唸住炆架~不過人懶~就咁蒸就算~黃師奶慣咗醃下d冬菇先煮~因為咁覺得d冬菇會再香d~加少少麻油同糖就得~唔駛加其他嘢架~呵~

材料: 腩排300g , 生粉一茶匙及麻油適量, 冬菇六隻, 去核紅棗隨意
腩排醃料: 生抽一湯匙, 老抽少許, 糖一茶匙, 胡椒粉少許
冬菇醃料: 糖及及麻油少許

STEP 1
腩排洗淨後與醃料醃約二十分鐘 ; 煮前再將醃好嘅腩排與少許麻油及生粉拌勻~~

STEP 2
紅棗浸泡(剪開少少); 冬菇浸軟後切絲再與醃料拌勻備用

STEP 3
煲滾水後將所有材料放於碟上再大火隔水蒸約10-12分鐘即成

最近黃師奶好忙又少咗煮飯呀~~因為~~黃師奶搞出人命呀~~遲下少咗上黎希望大家唔好唔記得我啦~

122510    發表於 15-10-8 10:42
toronto929    發表於 15-2-23 17:09
KWHeidi    發表於 15-2-3 14:41
小肥肥七號    發表於 15-2-2 11:46
SIUBKT    發表於 15-2-1 13:26
jennyyao    發表於 15-1-31 13:55
rose-mag    發表於 15-1-22 01:16
為咗見到黃先生個為食樣~誓要煮好每一餐飯~ 黃先生食得開心~黃師奶煮得用心

水晶宮

回覆 廷廷媽 的帖子

佢條友仔大爺黎~乜都唔識做~
為咗見到黃先生個為食樣~誓要煮好每一餐飯~ 黃先生食得開心~黃師奶煮得用心

水晶宮

回覆 kenstin 的帖子

謝謝呀!~~希望一切順利啦~KENSTIN~

水晶宮

回覆 鍾小bb 的帖子

阿B唔係好合作~照咗2次都未100%CONFIRM!~唔知仔定女~

水晶宮

回覆 catfitfit 的帖子

哈~你咪笑我啦~~搞到我好似撈埋陪月JM D 飯碗咁~哈~

水晶宮

回覆 LOOKWING 的帖子

你咪笑我啦~出埋陪月食譜好似搶人飯碗咁~邊有咁叻呀!~~

水晶宮

回覆 selko809 的帖子

selko~好耐冇見喇~謝謝你呀!~我家下都好緊張好期待呀

水晶宮

回覆 小豬肉媽咪 的帖子

醫生話未confirm~ 照咗幾次都唔合作~希望下周返去check 時睇清楚d啦~

水晶宮

回覆 KarenGerard 的帖子

六月呀!~~坐月嗰時真係熱到爆炸~~唸起都頭痛呀!~~

水晶宮

回覆 KarenGerard 的帖子

照咗幾次醫生都唔係好肯定~下星期返去再照~希望阿b 合作呢~!

首頁

尾頁

跳至