烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說朋友的老公打波跌親骨折, 成兩個月都未好, 我見上次係朋友度買左半斤花膠就同佢一齊share. 半斤三百幾元都有二十塊左右,發完就即席試下整, 用薑蔥蠔油炆左八分鐘就有得食, 即健康又抵食。
尋晚仲煲左雞粥, 上碗後放些剪左的花膠絲, 連阿仔平時唔食粥都話好好味。 煲湯放一隻已經夠曬成家人飲。
大家平時煲湯 可以放些花膠, 補下骨膠原,年紀大真係要補一補。

Cheuk2012    發表於 17-12-6 18:01

大宅

hker 發表於 17-11-14 10:36
這個是鱈魚膠嗎?我覺得好腥。

我朋友仲勁,做咖哩魚旦花膠(當豬皮用),哈哈!

你有冇用米酒蒸一蒸去腥味呀? 魚肚本身一定有腥味,所以炆嘢的話一定要一些濃味的汁料去炆,例如蠔油。

你朋友真係好聰明, 識得用咖喱汁去整,小朋友唔覺唔覺就食左。

大宅

明白架, 有些人對花膠的腥味好難接受, 不過你都好識貨, 呢款何鱈魚膠, 口感幾滑, 講得無錯呀! 你好叻呀!

我的做法只係薑蔥蠔油炆花膠, 之後煲左雞粥, 將呢D 花膠剪絮放係粥度, 真係好好味!!

大宅

迷人pinklady 發表於 17-11-14 20:40
我多數用黎燉湯燉鮮奶,冇炆過,又試下先
只落蠔油就得?

最好落薑和蔥去腥味, 你唔鐘意薑蔥味就落少許米酒啦!

大宅

回覆 sjnl43 的帖子

要蒸十二分鐘左右.
鱈魚膠放係碟上面, 然下淋上米酒便可, 米酒份量大概 兩cup 米酒蓋

大宅

回覆 一人一句 的帖子

係架! 所以一定要比多小小薑蔥去腥味, 但勝在佢夠滑身, 平時煮嘢都可以加落去, 又有口感! 又唔係好漏的感覺!

大宅

lamboboyeah 發表於 17-11-22 14:25
好犀利 整花膠好難

整花膠唔難架, 係要d 時間同心機, 咁為左家人健康花點心機去做都冇所謂。

大宅

小Honey 發表於 17-11-18 20:22
可以介紹吓係邊度買嗎?
謝謝你

我係 fb 的 專頁: 大表嫂海味店

首頁

尾頁

跳至