興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:哲學書藉

與神對話
睇完絕對大衝擊,但一定會感動,覺得終於搵到我一直追尋嘅野

大宅

引用:Quote:原帖由 Traily 於 14-08-13 發表與神

原帖由 fion_bbgirl1 於 14-08-17 發表
有出版社同書嘅barcode嗎?
有好多本,與神對話1至3集同大部分同系列書都係方智出版社,但係如果你本身有d宗教背景,可能會受宗教影響,唔可以用好開放嘅心態去睇。咁你可以睇左遠流出版社嘅新啟示錄先,同一個作者。我係睇左新啟示錄先,睇完呢本書之後,我以前對宗教一d疑惑嘅地方都通晒

大宅

引用:Quote:原帖由 Traily 於 14-08-18 發表有好

原帖由 fion_bbgirl1 於 14-08-18 發表
我自己本身係基督徒,會有影響嗎?
因為每個宗教都會有種排他嘅傾向,所以對於同平時聽嘅教條有所唔同嘅野會好排斥,冇辦法客觀去接收一d理論。其實每個宗教原意係好好,但係經過組織化之後加左好多人為嘅野,令到好多信嘅人以為班神職人員講嘅係絕對真理,只係信而不敢問。就算天主教梵蒂岡多年前話外星人之談係異端邪說,大部分信徒都覺得佢地講嘅係絕對唯一真理,結果梵蒂岡近年已經承認左有外星人,而且仲有接觸。我以前都好熱衷去細嚼聖經每一隻字,但過程中就算我覺得有咩疑惑都唔敢比自己諗,只敢相信教會講嘅野,而睇完本書,我以前好多疑惑嘅地方都解開左,而且我覺得搵到我要搵嘅野。每個對於真理有渴求嘅人都會被宗教吸引,而事實上真理唔係所有宗教咁講到要做晒所有佢地講嘅教條先搵到,真理只係好簡單,而周圍都充滿住真理。

大宅

引用:Quote:原帖由 Traily 於 14-08-18 發表有好

原帖由 devil621 於 14-11-05 發表
方智出版社有本THE POWER,朋友介紹,有冇睇過?
「力量」係「秘密」同一個作者,我睇過秘密,但睇完覺得只係「與神對話」,「賽斯書」,「奧修」甚至更多書入面都有嘅一個基金本概念,只不過唔同書用唔同方式去表達呢個概念,之後我就冇再睇「秘密」系列,因為滿足唔到我

首頁

尾頁

跳至