夫婦情感

跳至

首頁
12345...37

尾頁

子爵府

今年,係我同C6由相識至今第15年,經歷好多野,同大家分享下,大家可以當故仔睇下,希望inspire到大家對感情唔好咁易放棄。

我中學開始已經去左英國讀寄宿學校,然後到大學,一直都係英國生活;大學讀書時internship識左C6,當時我仲係學生,佢已經有自己事業,同另外3個partners一齊開左公司,我就去佢公司做intern。

話說當年,佢都尚算年青,咁後生就有所成就,見到佢第一個印象就係「乞人憎,持才傲物」;公司其實唔大,同埋主要男人多,突然有個亞洲女仔係度,可能佢先留意我,第一日返工佢已經好輕佻咁約我食lunch。我心諗,真係要小心D呢個人,一直對佢都保持距離,冷冷淡淡。

但做左一個月之後,發覺佢其實真係好叻,30幾歲已經好成熟,handle客好有辦法。但我一直都無表示過任何仰慕,無乜理佢,但我知佢一直對我特別關照。當年C6後生俊朗又有錢,真係眼見大把女人痴埋去,佢成日去clubbing,仲請埋好多同事朋友去,包人玩包人飲包人食,我跟埋去又見佢身邊勁多女,次次唔同,又開晒跑車咁,後尾我仲知道佢其實有暗中take野,佢話呢D野好普遍,幫佢減壓,我見佢好似聖誕老人咁「派糖」,當然大把人痴住佢玩啦。

當年我都唔係小野架,我都可以玩得好癲,但我低線係,除左酒,其他野絕對唔會掂。咁成個internship裡面,我都有同佢地成班人去玩,同埋有時自己D同學又一齊去玩埋一份。

當時我只係覺得C6係一個好有運氣既人,脾氣可以好臭,會同人係club打交,總之佢就非常囂張同埋巴巴閉閉咁,爛滾花心,佢點玩我真係見識唔少!絕對唔係做男友首選,更加唔好講做人世!

直至internship完結,佢地搞左個farewell party,咁當晚大家當然玩得好盡興啦,最後C6借D椅咁話送我返屋企,我返到去,佢問我佢可唔可以上去,咁我覺得大家都係玩玩下,咁高興咪同你玩埋最後一晚!浪漫左一晚之後,第二朝我唔記得因咩事我要好早出門,之後我晚上返到屋企,當然佢已經走左啦,咁我都預左,我見佢寫左字條比我,話會再搵我,我就無理到喇。

無耐我要準備final year既功課、論文,好忙,佢搵我,我一直都無理佢,因為唔想再同佢出來再有下文。但可能當時壓力大,我有左一個免疫系統問題既怪病,惡夢即刻來臨!

我由細到大都順順利利,無遇過咩難關逆境大挫折,但呢個病好折磨我!仲要面對畢業論文,我真係好驚畢唔到業,又要成日食藥,一星期打一次針,我又唔想香港既屋企人擔心,一直都無講比佢地知。當時真係覺得好無助,一個人係外地,雖然都住左多年,但突然間人在他鄉既感覺好強,孤獨無比,無人幫到我,我痛只有我自己知。就係呢個咁軟弱既時候,我C6搵我問我近況,我就話左比佢知。

之後,佢幫我搵醫生,車我去睇醫生,睇左一個又一個,佢話要睇到好為止,平日佢放工過來買野比我食,又幫我打掃屋企,因為我太痛完全做唔到野;我功課上有困難佢又幫到我,又幫我借書。當年佢陪我勁出入唔同醫院,佢話佢呢世人都未試過去咁多醫院、見咁多醫生。就連佢阿媽病,佢都唔會同佢去睇醫生(題外話,佢同佢媽關係好差)

果段日子真係好難捱,佢對我咁多,真係令我減輕唔少壓力,但我講到明大家只係朋友,咁佢就話,朋友有事佢一定會幫到底。其實我真係感動,同埋好感恩,因為我向來獨立,我知道無人應份係對你好的,所有野都係有條件,而佢呢個playboy竟然忍住唔去蒲唔去玩女,反而留係我身邊照顧我。

呢次係我第一次對佢改觀,見到佢另一面。(續)

kin818kin    發表於 13-2-6 12:47
PandaWhite    發表於 13-1-31 23:40
kawai120  loving  發表於 12-8-13 21:21
MYbbzone    發表於 12-7-31 15:15
ilovetofuhua  VKwan: 畫公仔唔駛畫出腸ar? hahahaha  發表於 12-7-30 11:44
wongjoetabo    發表於 12-7-29 21:52
VKwan  我想你…你"浪漫左一晚"的意思係……  發表於 12-7-29 21:02

子爵府

回覆:我與C6的崎嶇之路

Sweet

男爵府

回覆:我與C6的崎嶇之路(長)

留位

大宅

woo

珍珠宮

回覆:oguh 的帖子

子爵府

兩人相識相愛真係一種緣份!
等.....等.....

子爵府

第二節:

捱過左果段日子,終於可以first hon畢業,病都好左好多,幾乎無咩復發。呢段時間C6對我既照顧真係好重要,但我好驚自己從此依賴一個人,所以就算佢對我點好,我都刻意保持距離,只係當大家係好朋友。

undergraduate完成,我準備報讀MA,當時病已好,同C6繼續好朋友關係,當時係假期,佢話佢想搞公司旅行,去西班牙,佢想請埋我去。我同佢公司D人非常friend成班人都好玩得,咁我就同佢地成班人一齊去西班牙玩!

當時係夏天,馬德里有carnival,有巡遊、又有勁多party玩到勁夜,晚晚都玩凌晨到天光;有晚近天光我地行返酒店,我C6同我行係最後面,清晨既馬德里好靜,周圍都係垃圾、醉酒既人(包括我地),空氣中有種熱鬧過後既沉靜,C6突然拖住我隻手行足全程,佢話呢一刻佢好清醒。我無反抗,突然對佢有心跳感覺,成個人都僵硬晒。然後我地一齊睇住個天光,果一刻,真係好浪漫,好多年之後,我都仲係好記得果種天色。之後成個trip佢都趁無人留意時捉緊我隻手,但我地大家都無再更進一步,亦無咩時間獨處,我地成日都係一大班人玩。

西班牙之旅完結,返去倫敦之後,由機場又係佢車我返屋企,其他人好似知道我地之間既事,成日陰陰嘴笑。終於我地兩個獨處,但係車上大家都無咩講野,返到屋企佢終於忍唔住表態,佢想同我認真開始一段關係。

佢對我好,但基於之前我見過佢真係玩得好勁,真係比唔到任何安全感我,雖然我對佢真係有感覺,但我都好忍得住拒絕左佢。我話,同你上左一次床,唔夠可以再上,但唔可以係一段關係。佢聽完之後唔明,死問我點解,又話明明大家有感覺但我唔比機會佢,有D老羞成怒,因為佢真係超自大,佢覺得佢之前都付出左咁多,點解試下既機會都無。

我話,我無辦法相信佢可以對我忠誠,同埋我最介意係佢take野,呢樣野只係慢性催毀佢既人生,但我唔會迫佢改,佢本性咁爛玩,你咪玩飽佢,但唔好同我玩認真!佢好嬲,果晚之後佢好耐無搵我,我都無搵佢,只係間中同佢既同事出來飲下野,有時佢地會講起佢近況咁。我間中諗起西班牙個trip,個心都會隱隱痛。

之後,我離開倫敦,去另一個城市讀post-graduate,以為唔會再諗住佢,西班牙之旅當發一場夢。去左兩個幾月之後,我生日當日,佢竟然不請自來!突然打電話比我,話知我係呢度讀MA,佢來左搵我話同我慶祝生日。

我應佢約出來,佢話送生日禮物比我,亦都係佢第一次送禮物比我,我真係幾乎激死!大家估下佢送咩比我!

當時我係馬路邊等佢,佢揸左架黑色跑車來,唔係平時佢揸開果幾架價值不飛既跑車,但呢架車都係名車。落車見到我笑騎騎,然後話:「生日快樂!」我都唔知點反應,佢就指住架車,話:「鍾意呢份生日禮物嗎?特登係車廠訂全新!」

我幾乎暈低,我問做咩要送車比我,佢話,佢知我住既宿舍同大學距離遠,需要一架性能好又安全既車,呢架就perfect口岩晒我。我話,太貴,收唔起,唔要。
總之,係條街度(好彩無乜人)大家嘈左好耐,最後佢迫我要左。

我對住架車真係又嬲又好笑。然後佢同我去食飯,佢話佢已經開始戒毒,唔再take野,同埋佢會應承我,一齊之後唔再去玩,就真係去都一齊去,唔咪唔洗擔心佢去玩女。

唔知點解,拒絕左佢咁多次,佢都仲咁堅持,係佢自尊太強唔甘心,定係佢真心?我無從得知,但我知道,只有嘗試同佢一齊,先可以印證到,到底佢係堅定流。所以最後我最後屈服,面對自己既感覺,願意冒險同佢一齊。

對於我,或者對於C6,呢一樣野都係前所未有,大家都從未有過一段認真關係。感覺好似大家拖住手,一齊跳落一個懸崖。(續)

男爵府

Bless you
Do not count your days down!

男爵府

好好睇,追!!!

男爵府

好好睇,追!

MYbbzone  X2  發表於 12-7-31 15:21

子爵府

第三節:

剛剛一齊之後既日子,大部份都係好開心好sweet,應該因為係熱戀中。

成日同C6一齊周圍玩,佢會同我周圍去,去好多短途旅行。有時大家各有各忙,忙極都會盡量比時間大家。

呢段時間,佢真係用行動證明,佢改變左好多,包括:脾氣好左好多,玩少左,無take野,生活變得健康,比我感染下開始鍾意打網球同埋游水。我都為左佢改變左,例如為佢學煮佢鍾意食既野,佢工作上有D野我都可以幫到手安排下,又陪佢去應酬。

快樂時光過得好快,咁就兩年,轉眼我就快MA畢業,我又忙到癲。咁口岩佢工作上遇上一個重要既客,個客同佢本身性格好似,又係年青爛玩以為自己好叻果類型,咁佢要成日都群住呢個客同佢既人,開頭話係工作應酬,搞搞下,又成日去玩,除左又take野,比以前take勁左,仲飲酒飲得好勁,仲要同人地去俄羅斯,話係考察,實質咪又係去玩,仲有好多波斯貓玩添!我點解知呢,因為我同佢公司某幾位同事真係好friend,其中一個有同佢地一齊去,唔覺意爆左比我知。

之後我嬲左佢好耐,主要因為係佢take野,佢求我原諒佢,果排我忙緊自己論文,我閉關完全唔比佢揾我,冷靜左一排我就原諒左佢;從前我以為自己可以好灑脫,有人背叛我咪say goodbye,有幾難?但我發現我自己真係愛佢,唔想咁快放棄。

有段時間我返去倫敦同佢一齊住,佢成日扮忙瞞住我走去玩,算,我忍,無眼屎乾淨盲,有時佢玩到醉昏昏返來,嘔到一身都係,我又幫佢抹身洗地;從前細個我係屋企,父母視我為千金,由小到大都有傭人,從來只有人服侍我,到當日我終於知道自己要服侍返第二個人喇,上天真係公平。我無怨無悔咁,一直忍佢,我相信終有一日佢會玩厭,更好玩既野,都會厭啦。

有一日佢終於出事喇,take野OD入左醫院,心臟仲曾經停頓過。而第二日就係我畢業禮,父母都飛左過來。(續)

大宅

伯爵府

C6係中國人, 定西人??

子爵府

回覆:sumbaby2011 的帖子

英國人黎架

男爵府

好媽媽勳章

你地唧故事好正!

男爵府

很曲折!

heffalumpiglet  又咩樹被禁止呀?  發表於 12-7-31 17:10

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 BK Milk勳章

留位
桐桐bb出生2003-5-5 嵐嵐bb出生2012-7-20

伯爵府

回覆 oguh 的帖子

得閒快D寫埋落去.

複式洋房

報到

大宅

等待第四節

首頁
12345...37

尾頁

跳至