跳至

首頁

尾頁

大宅

有無媽媽都係同樣黎緊選校,可以一齊交流下?

複式洋房

回覆:emily423 的帖子

我都想知14校網,一齊分享下,thx~

大宅

回覆:manboy 的帖子

14網你會簡咩心水,頭一round我簡北循

複式洋房

我想揀嘉諾撒但唔知校風好嗎?同時是否band 1學校?另外我得15分入既機會是否好細?!請大家分享下,謝謝~

Jasmine-4711  15分應好危.此校校風好但女多男少,因女中学有聯系  發表於 13-8-26 19:06

子爵府

回覆:2014-2015年升小一(14或16校網)

我16,應該基灣/丘佐榮

侯爵府

畀面勳章

回覆:2014-2015年升小一(14或16校網)

培僑 柴米?

民房

我今年都是15分自行及统一派位都唔中,因為14綱嘉諾撒是超熱門學校,世襲生多,有一些跨區都會選它。博入機會不大,要準備叩門! 其實可以試下滬江機會可能大一些! :;pppp:

大宅

15分入就真係忟忟地,聽聞世襲生都好多。。。

大宅

回覆:bonnycai 的帖子

滬光呢兩年都幾熱門,我個人想簡啲唔太谷的學校,因我係在職媽媽,唔夠時間陪太子讀書。。。我先會揀北循,因為爸爸畢業生有分

民房

北循是很好學校,有分當然要入去,唔洗受叩門之苦。

大宅

回覆:bonnycai 的帖子

依家好多世襲,所以都好擔心唔得,我唔熟,所以我都唔能夠肯定北角循道是否ok

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我16網, 心水係崇真, 愛官, 救世軍韋理同佛教康山.
阿仔性格唔適合太谷既學校, 所以偏向小班有愛心既小學.

大宅

回覆:nicksonma 的帖子

聽說太古都ok

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

一個舊post, 可以參考下
東區邊間小學係最好 , 屬Band 1?
http://www.baby-kingdom.com/foru ... ead&tid=3953954

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

仲有, 2013 14/16網統一派位實況
http://www.baby-kingdom.com/foru ... ead&tid=7815729

希望各位有用

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆 emily423 的帖子

太古小學一堂成 50 分鐘太長啦, 唔適合我仔.

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 親子達人勳章

回覆 Charlotte_mom 的帖子

Hi Charlotte_mom,
想請問:

本身是net16, 如甲一選net 14, 駁得過嗎?

王國長老

只要係誇網, 遠/近都係得5%機會 (統一派位的10%, 即大概係總學額的5%), 搏都無可口非, 但乙部要play safe喇

王國長老

仲有, 今年net 14唔夠位, 要借net 16位 (下面個list係今年資料, 最尾幾間16xx就係16網借位學校, 留意學額係for統一派位, 即assume up to一半已經o係自行階段派左, 當然有學校自行就到足, 有學校就收唔夠生啦)
http://www.edb.gov.hk/attachment ... ts/2013canet-14.pdf

免費送埋16網資料(今年升小)
http://www.edb.gov.hk/attachment ... ts/2013canet-16.pdf

東區(14&16網)學校概覽如下
http://www.chsc.hk/psp2012/psp_s ... ict_id=2&page=1

大宅

回覆 Charlotte_mom 的帖子

太好了,咁又會知多一點點....謝謝!

首頁

尾頁

跳至