跳至

首頁

尾頁

男爵府

係呢到間間都會比人批評, 我又真係未聽過一間幼稚園未比人批評過, 至於排唔排隊, 係香港咩都有人去排架喇................

伯爵府

畀面勳章

引用:係呢到間間都會比人批評,+我又真係未聽過一

原帖由 小比豬仔 於 13-01-09 發表
係呢到間間都會比人批評, 我又真係未聽過一間幼稚園未比人批評過, 至於排唔排隊, 係香港咩都有人去排架喇.. ...
Agree

大宅

回覆 adakitty 的帖子

大宅

我啱啱先睇到呢個post, 我都無諗住報真光, 因為原來好大機會係靠人事, 我唔想半夜走去排隊 ....

別墅

引用:Quote:littlecuitegirl+發表於+13-1-8+12:1

原帖由 koyukizoe 於 13-01-08 發表
咁你排隊交表個時覺唔覺有問題???
無就算啦....
唔通要我係呢度講出黎咩.....
我都好想知咩問題??

大宅

回覆:晞晞爸b 的帖子

你都識得講人各有志啦,你有時間金錢本事,日日車個小朋友反九龍塘既話,咪就係你有本事辛苦你呢位家長囉,我就係自問無咁既本事每日要個小朋友早啲起身,之後要每天車佢上學啦,所以咪話如果我小朋友咁叻考得入九龍名校既話,我都唔會俾佢讀囉,會揾反自己住既呢區幼稚園。。。

男爵府

koyukizoe 發表於 13-1-9 00:11
我一早已經講左,
我覺得有問題, 可能其他家長覺得無問題..
幾長時間都好, 咁既安排, 我真係唔放心..
真抱歉。都係我多口求知。希望不要放心中了。依家睇返。真係多謝你獨特見解。也引來更多有心人討論。一人一句先過引的嘛~真正和諧見也

子爵府

認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆:有冇媽媽今晚會去真光排隊丫?

生命堂有得上網取表咪一樣有人晨早去排,只係得真光一間派表特別巴幣,因為元朗出名先搞到甘誇張,人事位間間都有,所以唔得都無得強求,現在入幼稚園好似等同中六合彩一樣,中咗咪開心,唔中再去笫二間!

複式洋房

其實真光點解好,好在邊一度?是否只是羊群效應多人報但難入(因人事位比例高而難入)而製造出來的錯覺?如真的是名校它的收生及面試內容是否與一般村校不同?它的畢業生成績如何,多少派去區內名小或首選志願?它的強項跟弱項在那裏?如果要維持高收生標準,為什麼不是應該跟一般名校一様歡迎四方八面的學生申請及它甄選而不是只限面議先到先得的1500個申請?(有點像地產商推樓盤手法)

我也沒有以上答案,但相信各位的理性討論也許可以幫助了解及分析它是否只是一般好或是非入不可值得排通宵的幼稚園。

koyukizoe  呢個問題年年都有人問, 但永遠無人答, d家長淨係話你中意就去排...  發表於 13-1-10 08:53

大宅

wyeth冷知識勳章

回覆:有冇媽媽今晚會去真光排隊丫

嘩…好大回響……
我對小朋友今天開始讀幼兒班
無讀過其他幼稚園所以不能比較
見小朋友讀得好開心
做功課好用心
她們回家會玩老師學生遊戲所以都會知少少
宗教味濃郁
小朋友自理由第一日開始
我個人好欣賞班主任用心
我參加了學校家長團契
校長幅校長出心出力, 那天湊我家3小b太辛苦……
她們很關心安慰我, 我很感動 (我自己一個帶3小b)
老師也關心我到收唔到工, 為我諗計對付怪獸
這間學校的人原本我都不認識
我也不是這家教會
好唔好…讀左就會知道
讀了就知道這校有佢嘅程序, 統一有效率
我好開心小朋友可以入到這校
希望下年弟弟也有機會入…我問了唔一定可以…
無論讀邊間, 希望小朋友也快樂健康成長,
各位媽媽辛苦了, 加油呀!

男爵府

回覆:dabbiechung 的帖子

講得好,未讀就去批評話人唔好。

StFrancisNo8  agree  發表於 13-1-10 20:20

男爵府

SENLY 發表於 13-1-9 21:42
真抱歉。都係我多口求知。希望不要放心中了。依家睇返。真係多謝你獨特見解。也引來更多有心人討論。一人一 ...

算啦, 錯不在你, 係我小朋友唔係讀呢間就咁多野講je..
但小朋友考K1, 個個家長都係靠FORUM, 靠睇視學報告, 靠交表/INTERVIEW既時候了解間學校更多
唔通下下去"讀過先知好唔好"?

我唔係羊生羊太, 我有睇過d視學報告, 家長係forum既讚揚我先去遞表,
派隊方式, 收生準則, 我都甚少俾意見, 因為我同意大家講法
學校無迫你地, 你地中意有心想讀就去排,
當時我見到視學報告寫住"家長與學校的關係良好,信任管理層和教師的照顧和教導"
我心諗, 讀得間學校, 梗係要信任管理層和教師啦!
但我之後我係BK體會到呢句說話點解....

當我係怪獸家長又好, 唔信任校方又好,
上一頁有家長話"k2-k3既學生都只係一個老師看管,
另外每層樓仲有嬸嬸叔叔,有須要嬸嬸校工會幫手,而k1既學生就2個老師看".....
我愕然點解覺得無問題? 1個睇30個?? 唔好講d小朋友乖唔乖, 乖唔代表無意外
單靠校方自己因應學生乖唔乖而決定1對幾,
咁教署唔需要規定師生比例1對15丫..

StFrancisNo8  No, there must be 2 teachers in each class from K1 to K3  發表於 13-1-10 20:23
adakitty  你扭曲左我意思..  發表於 13-1-10 13:05

禁止發言

好媽媽勳章 畀面勳章

男爵府

引用:Quote:小比豬仔+發表於+13-1-10+08:12+講得

原帖由 OKOK123 於 13-01-10 發表
Agree
個類家長咪又係驚蝕底law, 嘈完又去做:;pppp:

男爵府

ching828 發表於 13-1-10 09:23
Agree
個類家長咪又係驚蝕底law, 嘈完又去做

我知道派晒都算吧。冇去到。不過都明白此是人性吧。不需恥笑他人。。因為人知常情。

別墅

我個囡讀緊k2, 但係由k1到今年都係有兩個班主任喎......

男爵府

回覆 puishan0218 的帖子

真係唔知, 有d家長又話2個班主任加1個助教....
有d又話1個班主任加d校工嬸嬸.....
你又話2個班主任.....

你地小朋友讀緊, 應該最清楚,
但3個家長有唔同講法......

男爵府

1對幾又有咩問題呢.............唔通寫明1:1, 1:5又彧者1:10呢D學校唔會有意外呀..........大部份幼稚園都係二三十人一班架喇.................。既然唔放心比小朋友讀, 我諗你應該收埋自己個小朋友係屋企自己教咁就最放心

禁止發言

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

引用:1對幾又有咩問題呢.............唔通寫明

原帖由 小比豬仔 於 13-01-10 發表

1對幾又有咩問題呢.............唔通寫明1:1, 1:5又彧者1:1 ...
又唔係咁講呀!
唔係d人点解鍾意小班教學呀?
太多学生,老師好難兼顧学生日常或者学習進度

首頁

尾頁

跳至