跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆樓主:

同埋想問一下, partner 如有 offshore job offer, 係咪一定要在 skilled occupation list 內任何一工種( 如做開 mkt 走去做廚),還是跟返 partner 過去十年的工種 (繼續做 mkt)?

洋房

sakuramaru 發表於 17-8-20 22:36
請問你現在去到什麼步驟?夠 160但無 job offer 是否真的很大機會只有 job search visa?
...

路過搭口,上星期公佈左新政策(分數表都有改動),今個8月尾開始如果夠160分但冇nz job offer同nz學歷,只會獲發job search visa,要搵到工再加上達到薪金要求,先會再俾resident visa。https://www.immigration.govt.nz/about-us/media-centre/news-notifications/smc-and-essential-skills-policy-details

如果係已經交左ITA就行舊政,未入EOI行新政。

複式洋房

sakuramaru 發表於 17-8-20 22:55
同埋想問一下, partner 如有 offshore job offer, 係咪一定要在 skilled occupation list 內任何一工種( ...

我樓上講左,今個8月尾開始如果夠160分但冇nz job offer同nz學歷,只會獲發job search visa,要搵到工再加上達到薪金要求,先會再俾resident visa。我好好彩,七月已經lodge 左ITA,行舊制,仲有機會直接攞到RV,不過都要睇interview嘅表現

至於offshore 工作,要睇你係唔係用嚟claim 分,如果claim skilled job,唔單止要係anzsco ,仲要喺long term skilled shortage list。不過係新制度之下,好似唔使喺anzsco,只要你人工去到一個比較高嘅程度,佢都會承認你,詳情就要你自己上去睇清楚啦。今次新制度最主要都係改咗工作要有入息門檻。

複式洋房

sakuramaru 發表於 17-8-20 22:55
同埋想問一下, partner 如有 offshore job offer, 係咪一定要在 skilled occupation list 內任何一工種( ...

如做開 marketing 走去做廚,我相信應該唔得。
如果你有啲好叼轉嘅問題,最好去enz.org 問。嗰度有好多高手,差唔多有問必答,如果你入得EOI 一定要去嗰度開返個Account

複式洋房

KellynEric 發表於 17-8-21 11:35
我樓上講左,今個8月尾開始如果夠160分但冇nz job offer同nz學歷,只會獲發job search visa,要搵到工再加 ...

真係好幸運,恭喜你。

越嚟越難,offshore 搵工已不易,就算批 job search visa 都好唔可靠

複式洋房

sakuramaru 發表於 17-8-21 13:43
真係好幸運,恭喜你。

越嚟越難,offshore 搵工已不易,就算批 job search visa 都好唔可靠

行舊制都只係可能直接批,聽講以前140分時代,只有兩成人左右直接批RV,其他人都只係JSV或declined
現在offshore只可行JSV,其實感覺上總比行onshore好,因為onshore果d你去果陣都冇保證會批RV比你,但JSV就只欠一份工,你一搵到,佢就會即刻批RV比你。

複式洋房

KellynEric 發表於 17-8-21 15:16

行舊制都只係可能直接批,聽講以前140分時代,只有兩成 ...

奈何呢份要合薪酬標準嘅工先係個問題癥結

首頁

尾頁

跳至