興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

devilray666 發表於 17-6-28 23:23
請問教育商店可唔可以買iPad Pro?

自己睇睇

https://www.apple.com/hk-zh-hiEd/shop

禁止訪問

侯爵府

devilray666 發表於 17-6-29 13:14
感激感激!

不用客氣。

不過如果你不急用,又有朋友讀大學/專上學院的話,可以等到八月先,因為會有 U Student 同校友 offer, 會再平一點!

禁止訪問

男爵府

回覆樓主

macbook係咪用吾到MS word excel 呢d 架?

侯爵府

fmusic 發表於 17-7-27 10:39
macbook係咪用吾到MS word excel 呢d 架?

Microsoft Office 有 Mac OS version. 你又可以係 MacBook 裝 Windows, 用番 Windows 版的 MS Office.

男爵府

crshk 發表於 17-7-27 11:23
Microsoft Office 有 Mac OS version. 你又可以係 MacBook 裝 Windows, 用番 Windows 版的 MS Office.
...

謝謝啊

侯爵府

fmusic 發表於 17-7-27 11:29
謝謝啊

Welcome

禁止訪問

大宅

睛靈勳章

crshk 發表於 17-6-29 14:00
不用客氣。

不過如果你不急用,又有朋友讀大學/專上學院的話,可以等到八月先,因為會有 U Student 同校 ...
crshk你好
想請教一下你,我仔由小三開始轉用HP既all in one電腦,現在升中二,一直以來都沒有大問題,基本上都夠用,但這個暑假開始愛上玩minecraft,這個月不斷投訴話好lik機,已經是插上lan線的了,初步問過技術員,他說有機會是內裡唔知咩唔夠大,如果加到就加,加唔到就冇辦法解決,請問,如果我想換機,notebook是否可行?因為都想第時去同學家做project時可以一人一機,定還是一定要用desktop砌機?因為我仔擔心notebook都會出現相同問題,可以給予一下意見嗎?萬分感謝~

侯爵府

popochu 發表於 17-8-25 13:17
crshk你好
想請教一下你,我仔由小三開始轉用HP既all in one電腦,現在升中二,一直以來都沒有大問題,基本上都 ...

首先如果你不熟電腦,不建議你買砌機。

印象中 minecraft 對硬件要求不高,因為我外甥都有玩。如果你現有電腦有 4G 以上 ram, 問題應該不大。不過要留意一下你用緊電腦的 CPU 同 lan 卡,最高可支援的上網速度,同埋用邊間網絡供應商。 其實你可以去 OFCA 的網頁測試一下你屋企電腦的上網速度。

http://speedtest.ofca.gov.hk/indexc.html

至於買新電腦, 買notebook 定 desktop, 都係睇幾個因素: 用途、地方同價錢。

如果要拎出街,屋企又無地方擺,那一定係 notebook.

notebook 螢光幕最大十五吋,相反 desktop 可以去到 19,21,23吋......甚至更大。不計打機,我覺得做功課螢光幕大一點會好好多。

但打機嚟講, notebook keyboard 不方便,desktop keyboard 好好多,打爛左百幾蚊已可以買一個幾好質素的新 keyboard。

不過留意一下,用同一硬件規格去買 desktop 同 notebook, notebook 會貴好多。

所以要考慮一下上述因素。

子爵府

crshk 發表於 17-6-29 06:48
自己睇睇

https://www.apple.com/hk-zh-hiEd/shop

請問係咪一定要喺香港讀書先可以買?
Thx
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

我要健康 發表於 17-9-4 19:08
我比較過,如MACBOOK係大學買唔係平好多,送printer,
反而asus有d機就真係平出面成千蚊
...

唔係平好多? 我買左部 MacBook Pro 15” touch bar 平左二仟,連埋其它真係實用的贈品加 coupon 又值二仟幾,你有無計錯數??

侯爵府

我要健康 發表於 17-9-4 19:10
嚴格講唔係,你可以叫人幫你買,
或者問人借學生證

你睇睇人哋賣機條款先講

侯爵府

yy13 發表於 17-9-4 16:55
請問係咪一定要喺香港讀書先可以買?
Thx

http://store.apple.com/Catalog/HongKongZH/Images/hk-zh-salespoliciescon.html#eduauditrights

侯爵府

我要健康 發表於 17-9-4 19:08
我比較過,如MACBOOK係大學買唔係平好多,送printer,
反而asus有d機就真係平出面成千蚊
...

fyi

https://www.hknotebook.com/np17/hku-apple/pcs-info?pid=mbp15hwtb

https://www.apple.com/hk-zh/shop/buy-mac/macbook-pro/15-inch?afid=p238%7CsLKf6Vczh-dc_mtid_18707vxu38484_pcrid_170259837981_&cid=aos-hk-kwgo-mac--slid-N93gredT

侯爵府

crshk 發表於 17-9-4 19:15
唔係平好多? 我買左部 MacBook Pro 15” touch bar 平左二仟,連埋其它真係實用的贈品加 coupon 又值二仟 ...

原來我都計錯數.。。

MacBook Pro 15”with touch bar 平左$2,600,APPLECARE 平$800, 已經平左 $3,400, 連埋其它真係實用的贈品加 coupon 又值二仟幾,加埋平左 $5XXX.

子爵府

BK Milk勳章

crshk 發表於 17-6-11 08:32
一機兩系統方便一點。

我部 macbook pro 係行雙系統,平時只系行 Windows 10, 但用到執相軟件,就會行番 ...

首頁

尾頁

跳至