興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

小圓圓 發表於 11-5-13 14:31
回覆 pineapple0983 的帖子

謝謝你的意見,多一事不如少一事,愈簡易就愈好.現在2.5吋的已有出到1TB了嗎?

Buffalo
HD-PCT1TU3/BB 2.5" 1TB USB3.0
$ 950

Seagate
STAA1500301 2.5" USB3.0 1.5TB (黑色)
HK$ 1,360

STAA1000302 2.5" USB3.0 1TB (黑色)
HK$ 880

WD
BACX0010BBK 2.5" 1TB (黑色) USB3.0
HK$ 850

Elements 2.5" 1TB USB2.0 Portable HDD WDBABV0010BBK-PESN
HK$ 799

Seagate 你講既問題未聽過。可能有都未定,亦可能係謠傳。
仲有,e+ 500G 既 2.5" 都係 $3xx - $4xx,買一隻 1T 既錢夠買 2 隻 500G 有多,點買法自己決定。
NAS 我比你個 wiki 你有冇睇?

公爵府

除Elements外, 其他上到1TB的2.5吋都是USB3.0的嗎? 我部手提電腦是兩年前,只可用USB2.0,那是否沒有1TB的2.5吋呢?

好多謝你提醒我一樣嘢: 買2隻較細G的外置,好過買一隻大G的.得閒我去商務睇睇, 聽朋友話Imation這牌子級數很高,好過其他牌子,其實係咪真係差咁遠?

NAS已看了, 嘩,太多專有名詞,等於叫一個文盲睇論文,一頭霧水,還是不用為妙.

子爵府

小圓圓 發表於 11-5-16 18:22
除Elements外, 其他上到1TB的2.5吋都是USB3.0的嗎? 我部手提電腦是兩年前,只可用USB2.0,那是否沒有1TB的2.5 ...

USB 3.0 係向後兼容的,即係 USB 2.0 可以用在 USB 3.0。但速度當然冇 3.0 咁快啦~
"Imation 級數很高" <------這一點我幾懷疑~
NAS<---其實係一d用 lan 線連接的儲存裝置,e+新既 NAS 可以用多過一隻 HD,咁樣就可以做一個比較安全的備份(Raid)。一般用戶用唔曬佢既功能,所以我唔建議。
嘻嘻,其實我都用緊隻 Synology 既 NAS,主要用黎草野同 download d 韓劇;但一般用,其實冇需要~

公爵府

多謝你解答! 你意思即係話電腦2.0,可以用到3.0的外置harddisk? 當然因電腦未能配合,享受不到3.0的速度. 調轉來說, 第日如果買了新電腦3.0, 亦可用番2.0的外置?

最近商務特價imation外置, 價錢比上次係黃金睇平數十元.最大640G售五百多元, 但imation有分Sohot和另一牌子(唔記得咩名),兩者相差數十元, 係咪買邊個都無所謂? 如果同時買2個IMATION外置, 買番同一牌子好,定兩個唔同牌子好?

這些外置係咪VISTA及WIN 7都用得?

子爵府

小圓圓 發表於 11-5-24 10:48

多謝你解答! 你意思即係話電腦2.0,可以用到3.0的外置harddisk? 當然因電腦未能 ...

>USB 3.0 的外置HD 可以用在舊的 USB 2.0 電腦度。如果你想用埋 USB 3.0,可以花 $1xx 買張 USB 3.0 的擴充卡,咁就可以用 USB 3.0。買ed卡要注意插卡的介面,一般e+都 PCIe x 1。晶片要 d 大廠,例如 NEC。

>USB 2.0 的外置 HD 可以用在 USB 3.0 的電腦。

>記憶中 Imation 同 sohot 係同一間廠,sohot 係走低級路線,價錢平d,用料又爭d。

>640G 2.5" HD 一般 USB2.0 都係 $4xx。USB 3.0 貴小小。

>Vista/Win7/XP 都會搵到。

>買2隻唔同牌子無所謂。

>一隻好的外置 2.5" HD,要:慳電、可靠、冇過熱問題、移動少少都冇問題(運作中),同埋唔駛另外插電。
快並唔係首要考慮。因為都差唔多。

王國會長

王國會長

小圓圓 發表於 11-5-9 20:07
外置harddisk 聽人說imation這牌子最好,我想問吓以下問題:

1.如果用來儲存孩子的相片和攝錄機的生活片段, ...

聽誰說"imation這牌子最好" ? 個人絶不認同!
"IMATION之下重有不同牌子:如Apollo, So Hot,HQbaby咁", 何解都係D 唔出名牌子 ?

其實只靠一隻HD 儲存孩子的相片和攝錄機的生活片段是非常危險的. 麻煩D 就買兩隻 harddisk 自己做backup, 簡單就買 RAID external harddisk (但貴好多).

公爵府

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

"imation這牌子好" 是聽兩個朋友說的, 一個是在imation自己的網頁睇到,話自己質料點好點好,而且她認為在大公司(商務)有得買,應該可靠. (商務都只係推介這牌子及buffalo)

另一個朋友係做影音的專業人士,她說用過所以知道,其他牌子是次一級的.她又說Apollo, So Hot,HQbaby是不的型號, 用料差不多,買那個都無所謂.

我打算買兩隻外置硬件做backup架, RAID external harddisk 是什麼來的? 重簡單過用外置?

其實最近有信用卡送segate(320G免費)及buffalo(500G加$99),我都諗緊好唔好申請.

子爵府

小圓圓 發表於 11-5-26 16:32
回覆 瑩瑩老豆 的帖子

"imation這牌子好" 是聽兩個朋友說的, 一個是在imation自己的網頁睇到,話自己質料點 ...

我相信你朋友講一句,會啱聽過我地講一百句,e樣可以理解。
既然你覺得 imation HD 比其它好,咁咪買 imation 囉~
是但啦,還惦爭無幾遮~

王國會長

王國會長

小圓圓 發表於 11-5-26 16:32
回覆 瑩瑩老豆 的帖子

"imation這牌子好" 是聽兩個朋友說的, 一個是在imation自己的網頁睇到,話自己質料點 ...

一個朋友係因"在imation自己的網頁睇到,話自己質料點好點好" 及 "大公司(商務)有得買,應該可靠";
另一個做影音的專業人士說用過所以知道, 就斷定"imation這牌子最好"? 那我沒什麼意見, 就按他們的建議吧.

致於 raid external harddisk , 其實係兩隻(或以上) physical harddisk 組合成一隻logical harddisk, 而用戶在indows 下只會"見"到一隻disk, raid 分不同mode, 當中raid 1 會自動將資料同時寫上兩隻 harddisk, 當其中一隻壞左, 資料仍在另一隻, 而不用分開買兩隻external harddisk, 自己將資料分別寫上兩隻 harddisk咁煩. 不過這類harddisk 不會在商務找到.

別墅

NAS, network attached storage, 佢類似我地成日用個D file server,將自己電腦harddisk資料係網上分享俾其它人睇,只不過,由於我地電腦設計並唔係for你storage only,harddisk裡面有好多其它program、os都會減低儲存功效,所以NAS出現並解佢呢個問題...

我又無諗過屋企用NAS喎...

別墅

回覆 小圓圓 的帖子

我用WD架...不過已有兩年日子...無問題出過~

我都係用來儲相同片,不過我會有兩個external harddisk,每次backup都save兩份,萬無一失﹗

大宅

2.5" (USB powered) go for seagate or WD la.. they usually the most popular one. Im usually WD 1TB Element at the moment.

王國會長

王國會長

smarting 發表於 11-5-29 11:09
NAS, network attached storage, 佢類似我地成日用個D file server,將自己電腦harddisk資料係網上分享俾其 ...
我屋企每人有一部機, 所以有用NAS 做backup

禁止訪問

王國會長

王國會長

ha8mo 發表於 11-6-10 09:43
大吉利是講句,有乜樹就一鑊 熟

隻NAS 行raid 1, 而兩隻Hd 也是企業級的.
而且NAS係用來做backup, 所以原來部機也有copy, 換句話即係有三個 copy, 另外相片等還會燒落DVD, 所以要同一時間都冇晒, 機會較細. DVD 或者會放入保險箱做offsite backup.

禁止訪問

大宅

買了WD 2TB,好痛苦咁搵緊保養點申請

公爵府

好多謝你地既熱切討論,今天有機會問番那位說IMATION最好的朋友,她說佢無話過呢隻牌子最好呀,意思只係以佢咁既價錢有咁既質素,是一個不錯的選擇,BUFFALO都好但較貴.咁可能我上次理解錯啦.

不過我都無買IMATION呀,申請了東亞BUFFALO都未批核.重想要多一部,宜家搵緊那張卡有得送/換購.

順便問埋,外置要放入防潮箱加防潮珠保存嗎?還是就咁擺係工作枱到?我係要存相時才用,間唔中用吓咁啦.

伯爵府

我都想買來放相,邊度抵?

子爵府

小圓圓 發表於 11-7-5 20:42
好多謝你地既熱切討論,今天有機會問番那位說IMATION最好的朋友,她說佢無話過呢隻牌子最好呀,意思只係以佢咁 ...
其實入面隻 HD 可能密封仲好過你個防潮箱喎~

唔駛架!以前 d 磁碟/帶驚佢發毛就可能要。個盒生銹咪換第個盒囉,最緊要隻 HD 冇事~

首頁

尾頁

跳至