跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

你後備有得咁快選啦,我一定選e種,希望以後多多幫忙,因為我女女人品好乖,係俾學校d學生攪到e家心理要見醫生,仲要涯到8月31日,希望教署幫到手啦..
[size=medium]穎慧賢淑是伊人,怡悅自樂最歡欣

男爵府

叻叻勳章 畀面勳章 睛靈勳章

回覆 peachcreamy 的帖子

THANKS, szesze, 明白了, 因為大家都15分,所以講「運」了......

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 shirleyauhc 的帖子

係呀!! 我星期六早上入叩門 profolio, 放完端午節假, 校長早上9時半打比我, 叫我帶仔仔去 interview, 仲叫我唔好遞交個小一入學登記証

我仔4時半去左, 校長見我仔前見緊你校既一個女仔, 呢個女仔校長 reject 左唔收

校長見完我仔, 話我仔好精靈醒目, 計心算好快, 即時 confirm 收佢, 我仔係第2個後備生, 第1果個後備生都係同我仔同學 (小西灣迦南)

水晶宮

好媽媽勳章

培僑呢幾年上緊位,舊年校長講明會比以往谷少少...
2010年升中派位有2個派到皇仁,另外都唔少派到英中,實際我又冇太留意.
學校教學方法都好活動,唔會每一堂都坐定定
每年每級都會有 talent show,每個小朋友都有機會上台表演
全年2測2考,平時默書約2-3星期一次
普教中都教得幾快,小一要識晒聲母&韻母
功課平均6-7/day,但又唔係要寫好多字
老師們都好肯放時間落去小朋友到.
識有個小朋友,小一時成績好差,默測考都係得幾分,今年小二已經可以有7x分,可見老師真係落左唔少功夫.
學校亦好鼓勵小朋友閱讀&表達自己心聲,從而提高寫作能力
我最鍾意係學校嘅閱讀小天地,開放到6:00p.m.好多時放學都有好多小朋友係到做功課.家長又可以互相交流.
仲有就係有好多家長講座
仲有好多好多......

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

男爵府

回覆 patpat234 的帖子

你D 小朋友讀緊呢間小學呀???

你好似好了解喎!

水晶宮

好媽媽勳章

回覆 chanhiushan 的帖子

我大仔升小三喇~

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

PATPAT234,
e家好confirm唔係我問題啦,因為我女係學校俾男同學性so擾,e家我報左上教署,校長同東華主任都要俾人查啦..我個心好驚因為沒人湊仲要迫住返到8月31日

水晶宮

好媽媽勳章

shirleyauhc 發表於 11-6-10 21:24
PATPAT234,
e家好confirm唔係我問題啦,因為我女係學校俾男同學性so擾,e家我報左上教署,校長同東華主任都要 ...

性so擾

同一班同學?

係咪小朋友玩下咋......不過呢D野玩下都唔得....老師一定要處理....

小朋友太細唔識野,不過就算唔係有心都一定要教.

唔會升返同一間小學掛?

你係咪都係住小西灣?其實你可以問下明愛或者保護兒童會有冇暫託位,佢地7,8月都開,只有一星期多D暑假.

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 szeszes 的帖子

知唔知邊個...

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

pat,
我有樣野想問有關我女個report..你個仔個時小一即時俾學校定點..

水晶宮

好媽媽勳章

shirleyauhc 發表於 11-6-10 21:58

pat,
咩 REPORT?

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

唔係呀我住高威宿舍..我媽係富怡..
如果個男既係咁成日特激錫你..又成日走來同你講,我一見到女仔好興奮,又成日拿野來hi人地女仔patpat...俾你會..黠...佢有咩qual錫我女哂面,捉我女隻手係咁拖同攬先..

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

學校同人地娘親都話教左架啦,唔得都沒計..

沒.人地統一去左基灣..有傳去加拿大..

水晶宮

好媽媽勳章

shirleyauhc 發表於 11-6-10 22:02

唔係呀我住高威宿舍..我媽係富怡..

我女曾幾何時都有一個咁熱情既小朋友咁對佢,不過個小朋友好粗魯,成日整瘀我個女,有次阿女比佢踢瘀左眼角....
到有一日我地上校外興趣班又遇到,佢就推我女幾次,本來推下都唔係問題,最大問題係著住對溜冰鞋溜緊,果時都算係初學,平衡力都仲麻麻地,又未係好識跌....推左幾次我已經火起喝佢,佢仲繼續推...於是乎我d火一發不可收拾,連環炮鬧爆佢.......
學校之後都知呢件事,就將2個小朋友盡量隔開坐.....而呢個小朋友學期尾就轉左校lu~

從此,學校入邊班好嘈o既新移民就轉走晒

我相信有d小朋友係唔受教......
但多數問題係因為用錯方法.

水晶宮

好媽媽勳章

叫你媽媽幫手睇個幾月得唔得?

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我媽咪都返工架,仲要一日2份架,早知會係放學接到佢,..
學校教唔到,仲要係捉唔住呀..仲要校長話人地唔識教者,我識咪得囉,叫我地睇開心,校長可以想到我女俾人攪大埋先做野啦..同埋講你地知呀,e間學校統一得一個小朋友收左咋,好以szesze話見到我女學校有個去叩都即rejects,我想你都估到間學校d人有幾叻..
教署個主任今日都話鄧開心.因為e間學校去到培僑人數小到沒人有..上年都有10個..
我女剛做完觀塘個心理學家assessment..佢話我女升到小一要學校心理學家跟,.同埋要請老師跟進...

szeszes  呢個同學仔,本身係有自閉問題,完全唔關幼稚園事[你間幼稚園有兼收位]  發表於 11-6-11 09:24

水晶宮

好媽媽勳章

你自行收生時已經收左,果時份FROM應該冇TICK"特殊學習需要"

我仔果時揀學校時已經TICK左"特殊學習需要",註冊之後有老師CALL我返去
開學前會同家長傾下計,問返小朋友屋企同幼稚園情況,老師同社工會立即MARK低用咩方法教佢.

呢幾日考試到14/6,老師都忙緊,你地好似6月尾買書同校服,到時可以拎埋D資料返學校搵老師.
又或者下星期中之後打去學校問下點交資料比學校.

CAC話你女咩事要FOLLOW?

為安全起見,你問下明愛或者保護兒童會有冇暫託位啦..好似 $6X一日包食

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

shirleyauhc 發表於 11-6-10 21:57
回覆 szeszes 的帖子

知唔知邊個...

我仔唔係讀你果間 (我仔係讀小西灣迦南), 點會識得個女仔呀? 我只知佢本身係有自閉問題, 應該來自你校既兼收位啦!!

水晶宮

好媽媽勳章

培僑依家上緊位,如果有得揀學校會偏向揀啲學習能力好啲嘅小朋友。
我仔果界相信攪到學校好頭痛,太多呢類小朋友喇!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

係...

首頁
12345...6

尾頁

跳至