興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

brandonbb57 發表於 12-3-9 13:27
咩意思:但有d windows 行 32bit 就可以用多好多 G ram(>4G)。

連MS 人員都回我,真係丫.........

不過似乎你對公司的產品唔太熟喎........

仲有一樣唔太明,點解 MS d人會同人裝機架?仲裝成千幾部機添.......

老實講,我識人就用緊 win7 64bits,佢 office 2010 用64 bits,adobe 用64 bits,連 firefox 都用 64bits (nightly),咁先有意思~

禁止訪問

子爵府

brandonbb57 發表於 12-3-9 14:09
再回你真係嘥手力,你講得好正確,高手!!
咁你用你的理論,叫D廠機商用晒32bits windows 啦,裝6 ...

我並唔係咩高手........

32bits windows 我識人用緊,可以用到 8G ram...完全冇問題....

禁止訪問

子爵府

brandonbb57 發表於 12-3-9 14:47
用PAE令32bits windows 用到4GB以上ram,只是自己呃自己的方法

無論用pae也好,或者abc、xyz 也好,用得到4g 以上就得。用到就係用到,用唔到就係用唔到,點樣呃自已??

你意思係話你公司呃緊消費者?

禁止訪問

子爵府

brandonbb57 發表於 12-3-9 16:22
Windows 體驗指數 都可以自己改到全部 7.9 分,咁樣D硬件係咪真的全是值7.9分???

真係高手中的高手,失敬 ...
扯埋d唔喇更既野做乜.......你改到1,000,000 又點?

e+係討論緊用 32bit 定 64 bit喎.....總之 32 bit 係可以支援到 64 G ram;用唔到只係你公司係某d產品屏閉左e個功能。

用到就得。我又唔係咩技術人員,理得佢用咩 pae、abc、xyz,總之用到多過 4G 我就 LIKE,開超多程式都冇窒!唔好將簡單複雜化!

複式洋房

pineapple0983 &brandonbb57 ,

首先多謝倆位回覆,很欣賞您們大方提供資料,大家都出於好心,請倆位高台貴手,以和為貴,我們很需要您這類樂意解答問題的會員架

禁止訪問

大宅

p兄講得岩,但係b兄都冇錯.............
p兄講32bit可以用到4G.........
b兄話32bit只可以用到3.2G...........
再講多次兩個都岩.............
其實用32 bit XP,裝8M ram..........
XP只能認到同用到3.2G..............
咁b兄咪講得岩law...........
之但係如果XP係更新左ge..........
咁XP就可以認到超過3.2G容量的ram(認到但用唔到).........
咁只要打開PAE.........
利用Gavotte Ramdisk呢個軟件............
就可將餘數4.8G ram建立成一個ramdisk............
例如K:是ramdisk..........
K:就有4.49G容量..........
用HD speed 測量K:有幾快..............
K:竟然有838MB/s
SATA2硬碟應只有60.8MB/s
咁証明K:係ram黎...........
再睇番XP的物理內存還有2G多未用
已用1G............
將firefox個temp放在K:
真係快好多...........
所以p兄話用到大過3.2G Ram係岩ge............

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

happyhp 發表於 12-3-9 17:48
pineapple0983 &brandonbb57 ,

網絡上咩人都有,建議要眼見為實。

如果你有時間:不如自已試裝 64bit win7,裝完之後睇吓用得好唔好,再決定最後究竟裝 32bit (x86) 定 64 bit (x64) 的 win7。

雖然你現時只得 1,5G ram,無論 XP 或 win7 都非常勉強,但可以先感受下先決定點。

如果你接受此提議,我可以比 MSDN 個網址比你 download 個 win7;教埋你點 download 同點裝。個網址係微軟既,win7 亦有使用限期,所以個 Download 亦係合法既。但用得好可以同微軟買 licence 用。

至於 upgrade ,你部機年紀唔細,d ram 亦變得罕有,可能會唔平。所以,我重申,你應該考慮成部機換,如果唔係,醫得頭來腳又痛,可能將來投入的時間、資源比當初買過部機仲貴,盞搞。

仲有一樣要注意,你原來的 32 bit 系統是唔能夠升級做 64 bit 系統,要重新安裝過的。

無論如何,做任何改變之前都要 backup先。

複式洋房

引用:Quote:happyhp 發表於 12-3-9 17:48 pineap

原帖由 pineapple0983 於 12-03-10 發表
網絡上咩人都有,建議要眼見為實。

如果你有時間:不如自已試裝 64bit win7,裝完之後睇吓用得好唔好,再 ...
好呀,咁我試吓先Thx!

妳只著重回覆我而沒有把問題延續,妳表現成熟·

子爵府

petercck 發表於 12-3-9 20:31
p兄講得岩,但係b兄都冇錯.............
p兄講32bit可以用到4G.........
b兄話32bit只可以用到3.2G........ ...
算啦,網上咩人都有,知小小就........

ramdisk 我之前都有用,用gavotte;你講的用法 e+ 我已經唔再用;但2樣野囉.......

將來唔知,但e 2 年64bit 仍然未得囉。同埋樓主部機咁舊,裝實裝到架,但用得好唔好又另一回事囉。

同埋d人成日覺得 64bit 好過 32 bit,對某d人可能係;但唔係大眾選擇囉。你睇吓 10 部機有幾多部裝 64bit 就知~

至於你講既野,有 arm 有唔 arm,不過唔緊要啦,ed 已經唔係重點;費事再講咁多,你教識d人,人地都唔會多謝。多一事不如少一事啦~

禁止訪問

大宅

b兄..........
哦,原來你講32bit和64bit性價比..........
咁64bit梗係好過32bit啦...........
呢一、兩年出d新機都可以用係64bit..........
近排d底板仲支援8G RAM...........
仲用32BIT系統,真係好徙............
E家好多大型軟件都支持64BIT.........
在圖像處理,CAD軟件和影音處理方面.............
64BIT顯然快得多............
大勢所趨就是用64BIT的..........
32BIT時代快將成歷史...............

禁止訪問

大宅

P兄............
樓主果部機得果點幾G RAM,應該係舊機黎..........
唔知佢部機可唔可以行64BIT........
就算行到,在加RAM唔多,可能底板只支援2~4 G.........
加舊RAM又好貴,RAM速度又慢,好唔抵.............
(正版可下載Windows 7 Upgrade Advisor 檢測舊機是否適合)
http://www.microsoft.com/downloa ... 146af15&pf=true
所以不值得在舊機的硬件投資..........
硬件不升級,用32BIT就較理想............
32BIT WIN 7 應該有比較大的機會用番舊軟件..........
其實32BIT XP最適合舊軟件,而且安全規則冇咁嚴厲..........
XP最適合家居使用,所以今天還有大量XP玩家............
現在普遍裝機8G,將TEMP放在RAMDISK..........
和將PORTABLE 軟件抄進RAMDISK...........
則大大加速XP運作........
新機還有人用回XP,舊機用XP再好不過了.........
今天電腦硬件大落後..............
WIN 7支援192G RAM,但新裝機只支援8~16 G RAM
舊機不升級,等的不是軟件兼容度的改良..........
而是硬件功能的提升............
今天米高傻夫俾蘋果佬嚴重威脅..........
硬件仲係更新速度慢,米高傻夫好快要退休...........

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至