跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:lojo11 的帖子

成績盡全力教,教足100分,佢結果得10分,好過0分。但自己超辛苦。

大宅

BK Milk勳章

回覆:elingcheung 的帖子

所以我叫我個仔,派成績表嗰日先好同我講,唔想提早失望

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

elingcheung 發表於 13-1-17 21:59
成績盡全力教,教足100分,佢結果得10分,好過0分。但自己超辛苦。

有無補習? 係咪學校課程比較深?

大宅

回覆:lojo11 的帖子

知道成績,85平均分,中下,點解咁多人取全滿分,很勁D家長,很誇張。

複式洋房

hi, elingcheung, 85分都係得中下, 你阿仔間學校好勁哦. 有冇留意啲試卷深唔深呢? 我哋過幾日派成績表, 期待緊...

大宅

回覆:w-w 的帖子

超勁,有5班,頭2班精英班一定要9字頭。現在分數不同我以前讀書方式,7字是包尾班,間間有D名學校都係咁樣排列。

大宅

一分平均分有3至4人爭,要計算小數點後名次,爭死,個個家長都要爭去精英班,

男爵府

畀面勳章

我聽個女啲教高年級家長講,中、英默書有一個唔超過80,就要全班重默,我個女而家二年級,所以我要同佢打好個底

翡翠宮

分數, 排名真係一個好刺激的遊戲... 我仔學校由小一升小二已經分精英班(平均一半人入兩班), 小三再分最好(排名1-36)同較好的(排名37-70頭)... 今年比上年更刺激呀... 不過當初已經知道個遊戲規則, 只好要仔盡量配合.... 大家努力啦...

子爵府

回覆 Sherryyim 的帖子

如果妳個仔智力係正常, 只係心散同發夢, 應該仲有得攪, 不過要爸爸媽媽辛苦D.

連妳自己都放棄, 怎樣攪? 妳是否要工作的媽媽? 如果唔工作一兩年, 用時間跟一下仔仔可不可以?

我的仔仔唔係好妳們的仔仔好多, 以前上堂發夢,又唔知讀書為咩,又懶, 幼稚園時給他讀劍橋英文, 幾堂默書都係交白卷, 又或只識一兩個字, 我真的懷疑他有讀寫問題, 眼見不是辦法, 發誓要有一次默出一百分, 我便每天跟他一起讀,一起寸,一起默, 過了兩星期, 真的默了一百分, 小朋友知道自己得, 才對讀書有希望.

同時, 我跟他一起讀背詩班, 起初他連坐都不肯, 兩三分鐘便要左攪又攪, 失禮人,經過其他同學仔家長的鼓勵同大家一起辛苦, 用了兩年半時間, 他已肯一個出去表演"郎誦". 這兩年半真的很辛苦, 但辛苦背後, 都有回報, 英文, 中文及國語已識了很多生字. 對升小一原來已打了一個基礎.

現在雖然仍心散, 大意. 但已有個譜. 但現階段都要我們篤住, 才能把功課完成及追到成績, 這期間太太改為半職業, 小電視, 多跟他看書, 查字典, 有時都有鬧同罰, 但有時玩到大家像朋友仔一樣. 我們仍在努力中, 希望妳都能繼續努力.

1/由於他是細仔, 在K2 留了一年班, 故在生理發展, 可以追近些.
2/他心散, 我就要他做功課, 溫習的時候, 在家全部要讀出聲.
3/抄寫一定要,如學不懂,再跟他拆字, 拆音讀.
4/ 只給他看全英文的卡通片.
5/ 多跟他一起讀親子班, 了解他的上課問題.
6/ 玩一陣, 讀一陣書, 又玩一陣, 這樣隔著做.
7/ 有些時候要死背的, 都沒辦法, 如英文, 中文字, 拆完字都要死背的, 每天背5次, 或上下午各5次, 一定熟很多的, 妳可一起跟他背, 一起學習. 如是者起碼會有進步.
8/ 初小已要打好個底及要習慣, 因為他們都可以逼, 四年班後開始深, 底打不好, 他自己知道差得遠, 便沒信心, 他們亦已不受壓, 故現在要對正下藥了.

大宅

BK Milk勳章

回覆:PTMCYS 的帖子

Thanks

大宅

回覆:PTMCYS 的帖子

你全職媽咪?佢有冇兄弟姊妹?一年級或是二年班?

子爵府

elingcheung 發表於 13-2-1 17:38
你全職媽咪?佢有冇兄弟姊妹?一年級或是二年班?

我是全職爸爸, 我太太轉了做半職. 因為太太食唔住仔仔, 我會盡量抽時間教他. 並且太太是做設計, 故她會較鬆, 但我希望仔仔在開撓前, 都起碼成績不會太差, 不然當他知道讀書的重要時, 已很難追回又或放棄.
現在只有他一個, 沒有兄弟姊妹, 讀一年級, 是一年級的大仔(他2005年12月出世).

子爵府

我仔仔今個星期, 有2張回條, 2分功課交了成個星期都忘記交. 入校前提又忘記. 提了幾天. 攬到我老婆無晒符.

我突然想出, 把4個一毫, 每個一毫貼一張要交什麼, 告知他. 然後放進衫袋, 由於他一年班不用帶錢, 今天行路叮叮聲. 提他要交. 我剛打電話問太太, 今天全部交齊晒. 我個心都有成功感...

對他的成長, 真的攪盡腦汁........

大宅

我想要成績好,不是靠考試前溫習,而是平日不要積累不明白。打和罵只會令仔女討厭學習,不會令成績進步。

翡翠宮

ohmama 發表於 13-2-5 00:08
我想要成績好,不是靠考試前溫習,而是平日不要積累不明白。打和罵只會令仔女討厭學習,不會令成績進步。 ...

同意, 我每個星期六日都會同仔溫習... 唔會因為考試要溫多D.... 唔想佢覺得一到考試就如臨大敵... 學校放半日, 又無功課... 變相佢多左時間去玩... 佢話鐘意考試..

書係媽媽心目中永遠都仲可以溫多D... 我會成日提自己, 唔好去到咁盡... 仲係好細個咋... 出黎成績符合佢能力就OK(當然覺得佢仲可以進步啦)... 令佢討厭溫習考試仲幣...

男爵府

畀面勳章

回覆:Sherryyim 的帖子

係咪基礎唔好?又或是死板的方法唔岩佢?

大宅

BK Milk勳章

回覆:成績

又試尾7,上次好咗d剛中間,再上次尾5 ,今次又跌返落嚟,以為科科合格算好啦,誰不知又係咁,死未

大宅

BK Milk勳章

回覆:成績

係又考到尾7先啱

大宅

瞓得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔仔今個星期, 有2張回條, 2分功課交了成個星期都忘記交. 入校前提又忘記. 提了幾天. 攬到我老婆無晒符.

我突然想出, 把4個一毫, 每個一毫貼一張要交什麼, 告知他. 然後放進衫袋, 由於他一年班不用帶錢, 今天行路叮叮聲. 提他要交. 我剛打電話問太太, 今天全部交齊晒. 我個心都有成功感...

對他的成長, 真的攪盡腦汁........
這個爸爸好厲害, 我也試一試, 看看我仔會不會一樣做到; 先多謝你的分享

首頁

尾頁

跳至