跳至

首頁
12345...41

尾頁

複式洋房

bebe818, 其實我同你有d相似,無咩朋友係度,淨係得老公同我兩個係屋企,日日咪做家務同煮定飯等老公返囉。我又好似你咁講囉,初初仲覺得還可以,但耐咗一定會好悶。

我反而怕懷孕後,無機會返HK,得我一個照顧BB咁點呀,太多不安同焦慮,都唔知可以點......唉!我唔知道究竟幾時先可以係馬拉有settle down既感覺。

原帖由 bebe818 於 09-3-26 02:04 發表
係咪你地多數已經見過面,得閒有出嚟行吓街食吓飯?比較少喺呢到傾呢?其實都有D關於visa嘅問題想問吓你地之前做係點?想準備懷孕但又唔知個居留會點所以15,16,唔敢要住 咁你地係咪多數已經有小朋友喇?
其實真 ...

複式洋房

Puffer-fish, o甘我同你係馬來西亞o既日子都差o吾多喎!我都係你度差不多六年喇﹐係2003年四月來到o既﹐你呢?

我一來到馬來西亞就找工作喇﹐因為自己本身o吾係好有錢﹐所以雖然人工少少﹐但係好彩都比我找到一份工。o個陣immergration又無話o吾比我係度做野喎﹐不過最重要o既係要有人請你先囉。其實都有d馬來西亞o既雇主願意請外國人o既﹐不過就最好找回華僑囉﹐因為我都見過幾份馬拉公司o既工﹐佢地好似對外國人好抗拒o甘。係呢度我都做過兩份工lu

liward﹐比多d時間自己啦﹐你係度先半個月。馬來西亞同香港真係好o吾同o架﹐要慢慢適應。o個陣我離o既時候都係好掛住香港o架﹐得閒咪同老公去行下街睇下戲囉﹐比d時間過二人世界先。如果有左bb﹐你就會好忙o架﹐我個b剛剛兩個月﹐真係全部時間比晒佢。你識駕駛﹐有無拿國際車牌呀?試多幾次開車出去就識路o架啦﹐不過當然要老公陪住啦﹐因為呢度o吾係好安全。我而家都差o吾多可以一個人開車
KL周圍去。

洋房

我來住大馬都7年啦 有兩個小朋友 今日第一次睇到同路人真係有種講吾出0既開心
puffer-fish我想問0下你visa可以做5年呀?? 我去年去做visa問馬拉係咪可以5年 佢地話吾得 只可以做一年...我明明睇到報紙話可以5年

洋房

hi

大家好呀 第一次0係網上見到同路人真係好開心呀 我住大馬都7年啦 有兩個小朋友
puffer-fish我想問你visa係咪可以做5年呀? 因為我去年做0個陣問個馬拉係咪可以做5年 佢話只可以1年....我明明睇到報紙話可以5年....

洋房

hi

大家好呀 第一次0係網上見到同路人真係好開心呀 我住大馬都7年啦 有兩個小朋友 puffer-fish我想問你visa係咪可以做5年呀? 因為我去年做0個陣問個馬拉係咪可以做5年 佢話只可以1年....我明明睇到報紙話可以5年....

洋房

hi

大家好呀 第一次0係網上見到同路人真係好開心呀 我住大馬都7年啦 有兩個小朋友
puffer-fish我想問你visa係咪可以做5年呀? 因為我去年做0個陣問個馬拉係咪可以做5年 佢話只可以1年....我明明睇到報紙話可以5年....

洋房

hihi

大家好呀 我住大馬7年啦 好開心見到甘多同路人
puffer-fish 我想問0下你visa可以做5年呀??因為我上年去做佢地話只可以做1年...我明明睇到報紙話可以5年....

複式洋房

caraip,我做o甘多次都只係每年review
immigration通常o吾會比o甘耐。

大宅

畀面勳章

Liward
唔駛咁驚喎,我咪一樣一個人照顧bb,我都無車牌,一樣咁生活,反正照顧bb好倦都無咩心機出咁多街,有時可以叫其他人車我地,呢度好多hk mami好好人,佢地都有車我出去gathering的,而且有internet都唔會悶,我生左果時一有野唔識同唔開心就打比佢地

sp_flohui
真係差唔多,我係2003年8月來大馬的,hehe
可能我做既係寫作(Media)所以大馬人反而好喜歡我係香港人,只不過我唔識駕駛做唔到記者了,佢地要記者去好多唔同地方訪問,無車真係死得啦

caraip
可以喎,有個hk mami都renew左5年visa啊,我都在2007年10月時renew左3年呀(佢任我選,我唔想比5年錢咁多,所以選左3年)不過呢度大馬既immigration一向係睇mood做野,佢地d rule係廢的,佢地想點就點,好多時我都比佢地激到嘔血
你住邊區呀?會唔會有機會出來?

洋房

我都好想見到其他hk人呀... 不過我住kuala terengganu....好少去kl....我係2002年來馬拉架 2003年結婚...而家大女5嵗啦 細仔明年又要讀幼稚園 所以而家正努力學車要考牌
話時話 你地識吾識講馬拉話呀...我來左甘耐都只係識講幾只單字甘大把咋...慚愧...:-(

大宅

畀面勳章

原帖由 caraip02 於 09-4-6 12:04 發表
我都好想見到其他hk人呀... 不過我住kuala terengganu....好少去kl....我係2002年來馬拉架 2003年結婚...而家大女5嵗啦 細仔明年又要讀幼稚園 所以而家正努力學車要考牌
話時話 你地識吾識講馬拉話呀... ...

馬拉話???緊係...唔識啦,hahahhahaa我來左5年幾6年咪又係只識少少單字,我連1-10都未識哂呀(記極都記唔到) 最叻咪叫野吃囉,但都係來來去去果幾樣,hahaha,我諗住等到個女讀書就會同佢一起學,見佢在幼稚園學到咩咪跟住囉,hehe

咁下次你有機會來KL記得話我地知,其實我知有好多都唔係住kl,有個住sarawak 森林區,有個住馬六甲,有個住Langakawi,又有住檳城,如有一次可以全部一起見就正了

你有無回hk??我剛由hk回來啊,個女仲燒到103,嚇到我死呀,好在去到醫院塞藥後好快無事
真係好開心識到咁多香港mami,我ar ma成日笑我地好似香港的外傭咁努力找同鄉人,hahahhahaha

洋房

puffer-fish你個囡囡好cute呀 你自己照顧呀? 我而家都係要我個女教馬拉文:) 希望真係有一日可以出來同你地聚 :-P 以前真係無諗過哩度會有甘多hk mami 其實你地來到哩度定居 家人有無反對呀? 我家人就超返對...我反而鐘意哩度0既生活多過hk 返hk就好似去旅行0既感覺
我下個月返hk呀 諗起可以見到d好朋友就興奮:lol

複式洋房

哈哈﹐我離左六年都係剩係識幾個馬拉單字﹐都係最叻叫野食! 我都""埋心水諗住到時叫個女大D學馬拉文o既時候﹐教埋我。

Caraip02﹐你係香港有無車牌o?如果有﹐你可以係香港拿國際牌﹐o甘就可以係呢度開車喇!

你地就好啦﹐可以o甘快返香港﹐我都好想返香港呀﹐而家個b先得3個月﹐諗住等佢打埋第六個月o個支針先同b女一齊返香港﹐而家一個人揍阿b﹐好掛住香港d屋企人呀。

洋房

sp_flohui, 我0係hk無車牌o架, 所以0係哩邊好吾方便 想去遠d 0既地方都要等人地得閑至可以載我去...
我個大女0個陣都係等到7個月至返hk, bb大個d行程都方便好多:) 三個月好快過架啦

複式洋房

噢﹐如果無香港無車牌就痳煩D喇。不過聽講呢度D車牌可以買番離﹐佢地叫比"飲茶錢"﹐另外比多馬幣200到﹐就一定比個牌你O架。

不過係呢度真係無車牌就邊度都去O吾到﹐O甘耐之來﹐我都O吾敢一個人坐的士。好似好危險O甘。

洋房

想問0下你地做visa時 係咪都比過大約二千幾0既錢架??哩筆錢有無得拎返架??

複式洋房

o個陣比大概rm1500﹐佢地話係deposit﹐可以拿回﹐不過要離開馬來西亞或拿到大馬公民權先可以拿回。o吾知係咪真﹐我諗就算係都要好耐先可以拿回。

洋房

哈哈 咁deposit即係無得拎返啦 因為要拿到公民權難過登天...我以前為左方便拿visa就比左幾千茶錢
sp_flohui 你個baby係咪大馬出世架??我知有人hk出世 之後再拎大馬ic...吾知大馬出世0既可吾可以跟媽媽入hk籍哩....起碼以後多條出路呀嘛...

複式洋房

visa可以自己做o架﹐係就係煩d﹐要好多o吾同o既文件﹐你叫你老公幫手囉。o個陣都係我老公全部安排晒﹐哈哈﹐因為D表格雖然話係比外國人申請﹐但係全部都佢識我﹐我O吾識佢。

我個
B係大馬出世o架﹐佢可以拿到大馬公民權﹐至於香港聽講阿b都可以返港申請。我諗都應該可以。我今年年中打算返去。如果攪掂講你聽。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

嘩,我諗呢度得你一個住Terengganu。
我去Randang都曾經路過。

我住檳城架,唔識馬拉話,
都係諗住個仔讀幼稚園先學。
最多係識叫野飲,問厠所响邊。
食mamak就手指指ini satu,ini satu咁。
ayam, ikan, sotong, gambing, daging
咁就知係乜東東,因為我唔食牛肉所以一定要問清楚。

但係大城市可能多人講廣東話、英文,所以好懶學。

原帖由 caraip02 於 09-4-6 12:04 發表
話時話 你地識吾識講馬拉話呀... ...

首頁
12345...41

尾頁

跳至