時事熱話

跳至

首頁
12345...21

尾頁

伯爵府

回覆 chowchi8 的帖子

點解得勢呀。。。。要講就有排講。。但只要見到普遍年青人待人接物同對生活嘅態度。。。就知道香港未來一定會衰退,但我生長係呢個地方,只希望係呢到發一點微聲,減慢一點再細點再細細細。。。點嘅衰退

別墅

SNA 發表於 19-7-25 03:02

我係黑衫人 ,但唔係勇武派。

但係當人地唔拉納你嘅意見就被攻擊起底 警察及其家人要忍受謾罵又點?

點解唔一人一步退讓 已經講到the bill is dead都唔接受 點解?

資深大法官李國能前一哥李明逵都公開講成立獨立調查委員會,明明係最好嘅做法,但你成日話五大訴求,點解要樣樣依曬你地至叫做啱?

大宅

叉燒煎蛋飯 發表於 19-7-25 08:06
無 這就是所謂的亂世
社會上咩質素嘅人都有 大型社會運動好難控制每個人做咩
但官迫民反是事實

我屋企有年輕人,我睇住佢大
佢入咗間band 1 尾學校,老師對佢哋洗腦係
我哋學校好得,即使你中下游,出到去都有一大班人係你下面,出面學校一定收你讀中六
結果呢?個個得8,9分,以為band 3 band 5 都會收,sorry 結果佢哋發現原來repeat 都未必收

Repeat 時,一直覺得其他同學好差,讀埋d band 5
結果,好彩佢剛好有14分,但佢睇唔起的band 5 原校生入咗港大

出嚟做野,冇份工過半年,少少ot 就resign , 話唔明點解同事奴性高。唔做就去旅行,之後又揾過份
畢業就想揾20k ,不繼話自己under pay , 但又唔係咩專科,點解要比20kn你

家用冇咩比,日日話自己活係香港好慘,冇樓冇quality of life

大宅

Nanacats 發表於 19-7-25 21:44
我哋學校好得,即使你中下游,出到 ...

事實係香港無乜發展機會。

大宅

ilovehuman 發表於 19-7-24 12:35
我相信好多同我一樣吾支持黑衣黨嘅人都同我一樣覺得好不安,吾知佢地日後想點。。。但我想問呢到嘅黑衣黨, ...

樓主你覺得今次咬得林鄭最大力係邊批人?
我覺得係教育,同社福界,仲有RTHK。

呢次真係養大老虎食自己。

大宅

Nanacats 發表於 19-7-25 21:44
我哋學校好得,即使你中下游,出到 ...

勁唔like 大陸,香港人優越感指數100, 話大陸人有的只是黑錢,低質。我因為工作都會接觸到大陸人,公民教育依舊有待改善,但一定比我10年前再進步,要講香港人亦比唔上日本,因為人哋做得再早, 從Bb 開始就教育,係時間問題

但佢根本冇接觸,否定曬所有

亦認為中國想chi 香港國際地位,死要拎番香港
香港當然有價值,但其實係年年遞減,因為中國開放政策,外資唔駛揾香港做中間人,但佢哋因爲被教育自己係高人一等,佢哋唔信

大宅

Nanacats 發表於 19-7-25 21:55
勁唔like 大陸,香港人優越感指數100, 話大陸人有的只是黑錢,低質。我因為工作都會接觸到大陸人,公民教 ...

要有機會要先接受現實,裝備自己
但我只見到係埋怨,覺得政府欠佢

政府係衰,我真係見唔到有好領導(我覺得梁生其實可以)加上泛民做戲拉布,反反反,唔傾
又點可以集大家之長

大宅

Nanacats 發表於 19-7-25 21:59
要有機會要先接受現實,裝備自己
但我只見到係埋怨,覺得政府欠佢

當然,你支持的年輕人可能唔係咁,但我確實見到幾個都係咁

大宅

InkCartridge 發表於 19-7-25 08:39
你叫佢地仔女日日去飲海水,東江水有毒!

佢有講過,如果可以有source 唔用大陸水,佢都會用,只係冇得佢選擇

大宅

Nanacats 發表於 19-7-25 06:58
我話同埋講到明唔會因言論等引渡呢條條例,佢哋話一通過,到時又冇啦啦改例。我話改例都要經過立法會通過 ...

香港都有假HIV疫苗

伯爵府

回覆 SNA 的帖子

但係內地平時都曾經有送交逃犯返香港,而香港宜家只係提出有限制性條件送交又有什麼可怕呢,人地都肯支持送交,但香港引以自豪嘅司法制度反而拒絶?吾通你吾信香港法庭?還是其他事會吾小心犯左內地法例?如果怕你可以吾去內地玩咪得囉。。,真心好想知你地個觀點,嗱,假如你答案係吾信內地司法制度,咁你其實就吾應該去遊行(吾係串你),因為有基本法你地先搞到大型遊行,咁你到宜家應該都行左吾小次啦,內地都冇捉你。。
況且香港透明度好高,而內地係一個大國,大國公開同你立一個約係會比世界睇著。你還擔心什麼呢
仲有,如果我以上既假設,真係你答案,而你話就算有咁多保障都怕,都係覺得有內地人無故拉你上內地屈你嘅,咁立左例有大事先再遊行都係一樣姐。。。。。我只係想研究吓,希望其他人都討論下

bhsien    發表於 19-7-26 20:28

大宅

回覆 Nanacats 的帖子

佢地覺得自己永遠是對的

伯爵府

回覆 nanadog 的帖子

哈,你問我咬得林鄭最勁係邊個。。。我覺得97後全港市民日日都想咬政府啦,因為政府最好插,每個決定都會令一部份有著數一部份冇,另外你問佢啲問題因為好多機密,佢地如果答出來仲死。吾答咪比人話官商勾結囉,但好多時吾覺佢銀行多左筆巨款囉,當中一定有貪官,但都好易死囉,由其實家啲人問問到機密都要公開嘛,咁一定比人插啦另外最叻係政黨,成日轉移視線等政府出計,自己咩都吾做等政府出完計咪插爆佢囉。。。好簡單,一般市民慢慢覺得議員嘅功能就係罵人做得吾好。。。但你細心想,如果佢地係為大眾利益,好似代表窮人議員咪打橫叫政府比多啲福利囉,但宜家佢地係借幫你爭取福利但搞內地政權。。所以講呢啲恩怨情仇十世都講吾完,因為你換左邊個做政府一定有窮人。。問心,比個學生做特首一樣洗立稅人錢,咁學生話吾會有窮人去施政,咁冇窮人邊個肯做清潔掃街呀。。所以呢學生吾應該爭權,都係每樣野比啲計仔政府啦,宜家好多基層工都係新移民做,好多香港人都上岸吾願做啦,你話擋房客。。你最好問成百萬去內識女仔班港男啦,玩咁多個吾理咁多個。。搞到香港人口多左咁多,多謝囉,我吾怕比人插呀,係事實

複式洋房

Rainy 發表於 19-7-25 12:54
點解要係社會比? 你唔識得努力做野去爭取自己想要既野咩??? 你想要咩空間生活? 香港地少人多, 一向如是, ...

我已經唔係咩年青人
本人年近四十 已成家立業多年 現在生活無憂 其實可以不問世事
但我仍然選擇上街遊行 向政府表達意見
係因為社會上不公義制度問題嚴重非常

你都識講香港地少人多 點解每日百五個新移民可以快速上公屋
但本地人要唔知要等到幾時?
點解沙中線工程問題多多 但無人需要負責?
點解高官所有行為失當都可以不了了知?
點解貧富懸殊日益嚴重?
好多好多嘅社會問題
其實已經令社會上有一班青年人對未來無曬希望
而反送中運動就正正觸發左佢地一直儲存嘅憤怒

我唔係話佢地做嘅事無錯
而到左今日對與錯已經唔係最重要

事實係年青人激烈情緒唔會停落黎
警察都唔會拉得曬所有違法年青人

而家清況同好多問題夫妻一樣
只想講道理 唔理大家諗法同需要 頭家最尾都係會
咁你覺得而家除左政府放下身段 認真同市民溝通之外 仲有咩更好嘅解決辦法?

茶類愛好者    發表於 19-7-27 03:50

伯爵府

回覆 叉燒煎蛋飯 的帖子

其實我好想知每日百五係咪先朝定落。。。不過二十年都係三萬六人,我覺得人口多左咁多都係港男去內地識女人一個跟一個接回來先係主因。。我冇留意呀,有冇專家講下呢個政策呀。。

伯爵府

回覆 ilovehuman 的帖子

青年情緒日日都吾好啦,由其同大人傾野,好似欠左佢地咁,好多家庭都知。不過青年要搞國際級政治真係好難滿足到佢地,香港政府都難題多多,政黨又吾幫佢只想要話事權,所以我覺得佢地一下子野心太大,只苦了自己,都係務實啲,一步一步來啦,宜家最難就係放晒衝立會嘅人。。放左一人,政府就比千千萬萬嘅舊case入罪唧人插,亦都破壞左法律。。到時破壞左法律,學生會吾會吾插政府呢,仲有法律都破壞左,呢個政府威信都冇晒,人格破產,大家都冇眼睇了,係咪

複式洋房

ilovehuman 發表於 19-7-26 00:46

其實我好想知每日百五係咪先朝定落。。。不過二十年都係三萬六人,我覺得人口多左 ...

每日150個單程證政策早於1995年已經有
即係由1995年到今日已經批左最少120萬人來港

伯爵府

係喎,係每日150呢個真係好想知點解。。煎蛋哥勁呀,我想知個人定。。。宜家真係迫到爆,但我係到想死亡人士都係二十年應該都好多萬掛。。。我真係吾識呢個政策。。等專家係到講解吓

伯爵府

回覆 ilovehuman 的帖子

搵到啲資料,不過要慢慢睇,我都好多野想問。。

https://www.info.gov.hk/gia/general/201808/14/P2018081400411.htm

男爵府

ilovehuman 發表於 19-7-24 12:35
我相信好多同我一樣吾支持黑衣黨嘅人都同我一樣覺得好不安,吾知佢地日後想點。。。但我想問呢到嘅黑衣黨, ...

其實2邊唔同顏色都做緊同樣既野,某程度上已失左理智,將犯法合理化,警察濫權,警黑合作,衝擊中聯辦,佔用道路,大家都話係對方逼使既,大家以為自己係有道理,錯既一定係對方,又點會容許其他聲音

首頁
12345...21

尾頁

跳至