自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

fayefa 發表於 24-2-6 12:07
美心集團我就真係未試過態度差。反而是啲人氣檔就通常差,因為唔憂做,所以都甚少去
...

我經常去美心集團(AE白金咭有折),從來冇遇過態度差, 最常幫襯又一城同新世紀,可能都叫做人手充足,全部服務和食物水準都OK,餐廳亦經常滿座

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

有遇過好同差
好多餐廳都cut人手, 等極都冇人理, 咁講真好多真係態度麻麻

民房

要真係識揀,唔好亂信google或者openrice,好多時都係經驗黎

公爵府

大姑娘 發表於 24-2-6 12:35
睇小紅書啲大陸遊客,去茶餐廳食嘢要求良好服務? 伙記講嘢大聲就話人凶佢,帶外來食物入店被告知不可以, ...

未必係故意唱衰嘅,習慣同服務水平唔同,大陸遊客習慣嘅係大陸服務質素,嚟到香港自然覺得好差,相反香港人上到大陸咪覺得自己變左上賓囉! 當然亦唔排除有部份嘩眾取寵嘅,網絡上一向唔少呢啲人,一啲都唔奇。
香港人去其他地方,如大陸和日本,都會覺得人哋服務好,即代表香港服務業有好大改善空間,想發展旅遊業,服務業跟唔上都係嘥氣!

子爵府

又唔可以一竹篙打一船人, 香港有些食肆是好的, 講嘅唔係高檔, 普普通通那些食肆, 基本禮貌是有的, 但內地又真係有佢高人之處, 除了有禮外, 亦好貼心, 呢點香港有點遜色

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我以前會試新野,而家只會去熟店。唔使唱衰,錢難賺,冇下次便是。貼錢買難受最無謂

當然總有人平行時空。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

諗起有次去間食粥,本身嗰度啲阿姐都串串地,有對後生男女講普通話,問個阿姐有無兩位,佢地有禮貌既,個阿姐就好串咁話見到有位咪即係有位囉,唔見我好唔得閒,嗰對男女即時走人

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

其實你一入去幫趁即系增加人地工作量就系原罪,幾時變曬系機械人服務就好啦。

伯爵府

車!叫條友以後唔好來香港囉!多鬼魚,食個幾間餐廳,就等於全香港的食店質素差咩?

好心唔好咁幼稚啦!

男爵府

加菲貓3 發表於 24-2-6 11:52
講真,我個人真係未遇到過態度唔好,前日去蛇王協,大前日譚仔。再前去美心皇宮。未計平時茶餐廳,真係未遇 ...

X2, 至多只能講冇乜語氣。

男爵府

chengcheung 發表於 24-2-6 13:26
可能我好彩,又真係無乜遇到有熊度惡劣
另外,outback四百幾蚊食唔飽好正常
...

Outback去親埋單,每人都要成2百幾。但d野幾好,服務都ok

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

D..D 發表於 24-2-6 11:54
咁後生就發埋d誓
將來唔好後悔

大陸網紅講嘅嘢,唔係當真下話
而家大陸網常態就係要踩香港搏眼球,越講得衰越多人睇,唔信你試下

大宅

佢有無開名,就咁講話去過5間,對其他同業有d唔公平

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Charlotte_mom 發表於 24-2-6 15:38
大陸網紅講嘅嘢,唔係當真下話
而家大陸網常態就係要踩香港搏眼球,越講得衰越多人睇,唔信你試下
...
流量密碼根本就係

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

老實,我去過嘅餐廳D服務都ok 喎!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

文化唔同! 呢派佢地興去D冇網紅介绍過嘅小店,咁你想有幾好服務?! 親眼見過內地遊客食店落單,叫左侍應亞姐黎,個亞姐企幾分鐘個客仲諗緊叫乜! 個亞姐就唔再等佢行開左! 落左其他客單先再返過黎處理佢! 又見過Starbucks 買嘢,排到Cashier 先慢慢睇買咩 乜唔係排隊已經諗定買咩ka 咩?! 我覺得係文化差別令佢哋覺得餐廳服務唔好! 實際上未必係! 咁當然有D係有進步空間嘅

伯爵府

baby668 發表於 24-2-6 11:43
佢講嘅嘢完全代表香港人嘅心聲

**開呢個題目嘅目的唔係要唱衰香港,相反身為香港人,強烈希望香港飲食業認真 ...

茶餐廳邊有wifi I㗎,佢餵少D iPad比小朋友啦,咁細巳經只有上網才可以安撫

子爵府

2023年兔年勳章

BGCOME08 發表於 24-2-6 12:13
態度差,我就未遇過,但香港服務真係唔叫得係好。總之,你唔搞佢,佢又唔搞你,食完就走,就唔會有交嗌 :jo ...

形容得唔錯,貼切
唔叫佢做野就覺得無乜野,如成枱野想請佢地收碟就難,不過都有遇過服務好,會主動收碟嘅餐廳,都會keep住幫襯但越食越縮水

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Adiezz 發表於 24-2-6 12:25
有專家分析過而家香港人點解咁無禮貌

英治時期政府縱容罵人風氣,由媒體到立法會都將罵人當做一種文化,教 ...
咩專家?而家人人都係專家,bk 日日都有好多專家

伯爵府

回覆 baby668 的帖子

請問這個是哪兒看到的短片?小紅書?
U tube 有嗎?
想看足本

其實他說得都正確,
香港餐飲業不止對遊客,
對本地人也是呼呼喝喝的多

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊