跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 szeszes 的帖子

我應該知邊個lu,...今日收到學校文件lu,e家好忙啦,.整張個人8達通俾女..

patpat234..
請問校服我應該點買好..

[size=medium]穎慧賢淑是伊人,怡悅自樂最歡欣

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

shirleyauhc 發表於 11-6-11 22:42

我應該知邊個lu,...今日收到學校文件lu,e家好忙啦,.整張個人8達通俾女..
唔一定要整個人八達通呀!! 6月7日叩門成功即辨入學註冊時, 校務處職員講: 可以用返小朋友用緊果張八達通呀!!

校服呢家野, 我會跟返亞仔讀幼稚園咁, 2套校服, 1套運動服, 應該足夠替換
[我諗緊... 咁薄外套係穿什麼返學? 係唔係一般深藍色就得? 因為有些學校係有規定既 - 好似我仔間幼稚園就規定左咁]

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 patpat234 的帖子

早2日收到教署來電, 問我要唔要上 CAC 中心報告

唔知學校收到呢份報告, 會唔會又有壓力... 原來佢地認為精靈既叩門生都有自閉特徵... 唉!! 心裡有些內疚感, 係 interview 入面無提過呢個特殊問題 (因為一提及, 一定即 foul)

雖然, 我仔特徵唔明顯, 只係有言語遲緩, 社交溝通弱, 同埋狹窄興趣; 而呢個狹窄興趣係對數字過份喜歡, 評估出來又唔係數資優 (如果係數資優, 我仔就唔算係有自閉特徵, 咁只係有言語發展遲緩)

珍珠宮

szeszes 發表於 11-6-12 14:58
唔一定要整個人八達通呀!! 6月7日叩門成功即辨入學註冊時, 校務處職員講: 可以用返小朋友用緊果張八達通呀! ...

反而著運動服多過著校服, 好似我仔咁, 兩日有體育堂, 一日多元智能活動, 所以三日著運動服.

希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

珍珠宮

ciao,

見到你留言, 唔知我有冇記錯你, 小朋友入唔入到第一志願呀?
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!

水晶宮

回覆 kikiboy 的帖子

OH~~ 咁應該要改為2套運動+1套校服 (買每樣2套, 又怕浪費買多左1套校服)

想問下你, 你點同佢買校服呢?

ciao  我打算各買2套。而同款校服會買不同碼,即其中一套個碼會比另一個大一個碼。  發表於 11-6-13 00:05

珍珠宮

szeszes 發表於 11-6-12 18:34

OH~~ 咁應該要改為2套運動+1套校長

但如果體育堂同多元智能係同一日, 咁又變咗二日運動服.
我每樣各兩套, 冇咁大壓力 (驚唔乾)

by the way, 有個幼稚園同學仔唔同班, 連續兩日體育堂, 所以而加真係未知.

珍珠宮

szeszes 發表於 11-6-12 15:06

早2日收到教署來電, 問我要唔要上 CAC 中心報告

我仔份報告都交咗比學校, 填志願時已剔咗需要, 所以當時好驚入唔到, 因為同你諗法一樣叩門實死硬.

水晶宮

好媽媽勳章

學校已經收左你,就算係咩情況佢地都冇得反口.

照上比學校,學校會安排跟進.依家上好過到時比老師發現先同老師講.

其實學校有好多潛水入左去....唔洗驚,唔洗內疚.
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

水晶宮

好媽媽勳章

校服買每樣2套啦,買大2個碼都唔怕....

我仔今年一個星期著一日校服咋....
星期一,五髒育堂,星期三聯課活動,星期四多元智能....全部都運動服.

仲有套運動衫彈性麻麻,買大D易除D.

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

hi szeszes ,

我囡囡今年入讀小西灣迦南PN班, 你覺得學校老師OK嘛? 有冇愛心? 同埋今年小一派位好嗎? 我係學校WEBSITE搵唔到佢地既派位資料..

水晶宮

回覆 puffy0305 的帖子
迦南既老師流失量好大, 年年走幾個, 2010年就起碼走左5個左右; 個人認為家校無咩溝通

你想知佢派咩野學校, 可以係入門口隔離既樓梯位置, 佢有張貼出來
[由於我仔接/送放學係本地 EE 湊, 我好少係學校出現]

別墅

kikiboy,

係呀,係我呀,你冇記錯。

好多謝你之前給我的指教。上年我自行階段成功抽到心儀學校時,已即時pm了你, 可能你忘記了。

你應該知我心儀是那所學校, 如忘了,我再pm你。 希望我小朋友會喜歡學校,快些適應小一生活,不會帶很多輪盡野給學校老師。

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我又沒收到呀

水晶宮

shirleyauhc 發表於 11-6-13 20:29

我又沒收到呀
我係... 校務處既人當面比 D form 我, 果時佢同我講, 唔一定要用個人八達通, 用平時用開既就得

你可以打去學校問問

水晶宮

好媽媽勳章

係呀,用返平時用開果張就可以.

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

沒呀,我俾左100元apply左.舅父話我女咁成日大頭蝦,.又有錢係裹邊,整左都有得refund返...有個師兄唔見左6張..

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

咁即係買4套係唔係..

水晶宮

好媽媽勳章

回覆 shirleyauhc 的帖子

原來個人八達通唔見左可以refund返...我冇個人唔知添..

係呀2套運動衫,2套校服,買大dd呀,d運動衫無彈性架...

你搵到暫託未呀?如果搵唔到我或者可以幫到你,我打算開個升小一預備班

大宅

你地好呀~
我亞囡都係下年就要派位, 我都好緊張呀!
我地住筲箕灣, 我老公就話想佢讀筲官小, 佢話因為筲官中好, 所以想佢一條龍喎, 而家我真係好煩呀!
同埋想問吓open day係咪通常係8月架???

首頁
12345...6

尾頁

跳至