興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如果自己砌機, 但又要另外買正版software的話, 條數多數貴過買廠機.

禁止訪問

複式洋房

如果想買廠機, 師兄師姐有無好介紹, $6000以下, thank~

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

如果是一般用家,買廠機絕對是較好的選擇,因有正版windows,有上門保養(1~3年),有熱線支援(不需下下四處找人或麻煩到朋友幫你解決問題).

伯爵府

畀面勳章

A346 發表於 12-7-4 11:03
幫人砌機唔算痛苦,
痛苦係之後無限期上身o既維修保養...
所以我自已做電腦都好, 佬豆, 細佬/妹既機都係廠機
峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆 summichalle 的帖子

廠機價, 已包正版windows, 和基本有一年上門, 硬件一換一服務.
當然你用廠機的總價來買砌機, 硬件的效能一定更好, 但現在正版的 windows 比什麼都重要, 見很多人最大問題不是硬件, 而是被 windows 發現"反蛋受害者"通知...
阿仔...你心裡團火仍在嗎?....

禁止訪問

大宅

其實自己砌都5係平好多,廠機包OS同有保養,好似好D...

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

廠機都唔會做壞自己品牌, 我睇 fd 部dell 機 hdd , 係用 WD Blue 版 HDD.
砌機或廠機岩自己水心, 重點係要有正牌軟件, 同上門保養既便利.

阿仔...你心裡團火仍在嗎?....

複式洋房

熱血勳章 畀面勳章

DELL 唔錯,有乜問題打比佢佢就走上黎

別墅

今時今日, 廠機同砌機的價錢都係差唔多。如果你真係對電腦一D都唔識, 奉勸你最好買廠機 (有保養,有LICENSE), 唔使煩。有問題就打去hotline 問。 千萬唔好話邊個邊個 得閒, 可唔可以幫我砌 ?

但係你對電腦有興趣,又想話有時換轉下最新的 CPU / RAM / CARD / HARDDISK 等硬體玩下, 就可以自己砌下, 或者找朋友幫下手。 自己一手一腳砌出來的, 都特別有意思啦 !

禁止訪問

王國會長

王國會長

linggo 發表於 12-7-15 13:04
廠機都唔會做壞自己品牌, 我睇 fd 部dell 機 hdd , 係用 WD Blue 版 HDD.
砌機或廠機岩自己水心, 重點係要 ...
仲有送貨

王國會長

王國會長

summichalle 發表於 12-7-15 10:29
但廠機5 知比咩火牛, HDD, Lenoxx 可能比 EXcxxxx 牌 HDD, 火牛又1百幾十, 會自己着火, 唔識停/跳制,Coole ...

除非你砌機係每件parts 都指明牌子+型號, 否則同樣的情況也會出現. 出去腦場攞張單睇下, 不少也只是寫 XXXG HD, XXXW 火牛, GT5XX 顯咭等.

如果大家都唔知比乜parts 的情況下, 反而砌機仲危險過廠機, 廠機致少唔會亂咁用D cheap parts.

首頁

尾頁

跳至