興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

bugibugi_bear 發表於 13-4-25 18:58
我又係買左VSTARCAM...用左一日就用唔到..唔知係咪我RESTART個O個INTERNET (PCCW)既關係?

打去CUSTOMERS ...
DDNS未set好

大宅

回覆:whyyou 的帖子

點Set 呀。。請高人只點迷津

禁止訪問

珍珠宮

bugibugi_bear 發表於 13-4-26 12:10
點Set 呀。。請高人只點迷津

開個DDNS account, 然後將DDNS host name 同 p/w入返落router setting度, 再幫ip cam喺router入面做埋port forwarding, 以後就用ddns address, 例如: xxxx.dyndns.org:port no, 嚟access個cam, 唔好再用192.168.xx.x

如有遺漏, 請其他高人補充

禁止訪問

大宅

回覆:1500cc 的帖子

咁邊到有free account ga?

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆 bugibugi_bear 的帖子

其實你應該提供你手頭上既資料, 俾我地睇下你既 router , ipcam 圖片, 可以有咩 setting, 好過我地人一人句, 你都攪唔清, 問題永不可解決.

# 另外你應該係自己個 主題 到繼續問問題, 咁樣打斷左樓主既 題目, 唔係太好...
阿仔...你心裡團火仍在嗎?....

禁止訪問

男爵府

引用:回覆+bugibugi_bear+的帖子其實你應該提供

原帖由 linggo 於 13-04-26 發表

回覆 bugibugi_bear 的帖子

複式洋房

bugibugi_bear 發表於 13-4-26 15:49
咁邊到有free account ga?

www.no-ip.com,選free account

大宅

謝謝

複式洋房

回覆:IP cam 設定, 攪咗3日都唔掂

我未用過ip cam
但係ip cam如果係駁路由器應該唔洗羅DNS
應該係路由器到設定,將你個cam嘅ip由內聯網轉去外聯網咁先可以係街連番屋企個cam

別墅

首先,ipcam 要有固定 lan ip 地址
router 設定 nat 開放指定 port 指向 ipcam lan ip 地址
從 router 找到自已外網 wan 的 ip 地址
透過 wan ip 可以訪問 ipcam ,如果不是 port 80 要打 :"port no"
由於家用網絡多數不是固定 wan ip,所以有 DDNS 的功能
要用 DDNS 功能就要設置 DDNS account 及 DNS 地址
證實可從外網訪問再設置 wifi 都未遲

民房

FREE ACC , DYNDNS , NO-IP 都要每個月LOG IN 一次....建議你俾年費算了!!!!! 一年$1XX HKD , 唔使記住記住,唔記得又會信你ACC,你隻CAM又睇唔到. .....得個煩字.

noella  DYNDNS 以家冇免費囉  發表於 13-6-14 14:21

禁止訪問

大宅

bugibugi_bear 發表於 13-4-25 18:58
我又係買左VSTARCAM...用左一日就用唔到..唔知係咪我RESTART個O個INTERNET (PCCW)既關係?

打去CUSTOMERS ...
vstarcam有自帶既ddns跟,無须再申請既WO,我買果D就係

禁止訪問

複式洋房

回覆:IP cam 設定, 攪咗3日都唔 ...

我喺iphone入咗ddns 個host, port, user and password跟住preview, 佢connecting...verifying之後話error: closed by peer 即係點解

大宅

搵人搞.

子爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔好用PORT 80,好多時ISP唔會比80 PORT你用,用81-85都得,
個IP CAM 一定要固定IP, 因為ROUTER PORT FORWARD 要指定邊個IP嘅

首頁

尾頁

跳至