時事熱話

跳至

首頁
23456...10

尾頁

男爵府

bik1229 發表於 17-10-27 19:51
綠置居起返貼近以前既居屋,我唸好多真富戶會買。

係,依家公屋越起越細,質素又差,未必吸引到富戶,我係富戶都想搬間環境好d大d既屋,最起碼唔好差過依家住果度先。
eva

子爵府

回覆樓主:

good job

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

lovececing 發表於 17-10-27 17:31
係香港人成日話買唔到樓,到政府出手俾你地多個機會買樓,又話政府推d人去買樓
...

窮人抱怨最叻

admiral2525    發表於 17-10-28 07:09

伯爵府

DoReMi媽媽 發表於 17-10-27 23:27
就好似頒勳章夾硬cut張笑容相出嚟造新聞,哩啲傳媒唯恐天下不亂!

其實佢知自己做緊咩, 就點都唔會有呢個笑容, even 係對台下講野。

Btw我覺得賣公屋方法幾好。

大宅

vet 發表於 17-10-28 01:32
窮人抱怨最叻

你講得依句 咁你係窮人定有錢人?

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

最後都係幫唔到D本來無公屋住又中產果D

大宅

回覆樓主

咁如果而家有真正需要但仲等緊上樓既人咪成世都上唔到樓囉!

侯爵府

Vinymqq 發表於 17-10-28 02:41
咁如果而家有真正需要但仲等緊上樓既人咪成世都上唔到樓囉!

點會成世上唔到樓,本身綠表係有間公屋交返出黎嫁麻,唔會變咗0供應嫁
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

大宅

lovececing 發表於 17-10-28 02:52
點會成世上唔到樓,本身綠表係有間公屋交返出黎嫁麻,唔會變咗0供應嫁
...

但係會買居屋既人又有幾多?一定少過而家輪侯緊既人!老實講公屋最貴都係交幾千蚊租,無其他雜費,有好多有能力既人都唔會肯放番間屋出黎!之前好似有個居屋管理費都差不多公屋戶一半租金,我諗除左富戶,應該少於5%人肯交出公屋!

侯爵府

Vinymqq 發表於 17-10-28 03:40
但係會買居屋既人又有幾多?一定少過而家輪侯緊既人!老實講公屋最貴都係交幾千蚊租,無其他雜費,有好多 ...

宜家嘅情況係demand 多過supply,對上嘅居屋都大把綠表抽唔到揀唔到樓,就証明好多人都想買,我諗好多人會買嘅心態係公屋不能世襲,萬一戶主唔係度,家庭成員過唔到審查就要搬,但買左就係自己,一方面唔洗擔心被逼要搬走,二黎叫做有政府資助,宜家好多上一輩都諗住咁幫吓班後生果班,如果綠置居真係冇人買,新起嘅樓就會轉返做公屋啦,我覺得唔怕冇人買

admiral2525    發表於 17-10-28 07:11
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

男爵府

回覆樓主

佢一啲都唔離地。跟本話咩人人要有屋住,其實,市民個心係人人要物業。佢搵到個重點

珍珠宮

2024年龍年勳章

fatchu@home 發表於 17-10-27 19:27
佢話,拎間公屋出黎買綠置居,一來退返間公屋出黎,二來另一家可以買樓,咁係雙贏。。。。。
...

同意!

伯爵府

MsBusy 發表於 17-10-27 23:39
如果綠置居有市場,我覺得幾好,買左起碼係自己資產,又可以騰空單位比其他輪候人士

行政長官林鄭月娥表示 ...

修訂富戶政策最重要,仲要揾條team 去審核,有審計署咁ge 態度最好,靠房署做就c硬,佢地hea 爆

大宅

lovececing 發表於 17-10-27 17:31
係香港人成日話買唔到樓,到政府出手俾你地多個機會買樓,又話政府推d人去買樓
...

同意

大宅

lovececing 發表於 17-10-28 04:12
宜家嘅情況係demand 多過supply,對上嘅居屋都大把綠表抽唔到揀唔到樓,就証明好多人都想買,我諗好多人會 ...

係啊,無世襲制度,後生的承繼唔到公屋,而家綠置居係吸引緊一班有能力走的人走,公屋交回政府,經過6星期翻新,便可以俾排緊公屋條隊的人派入去,變相增加公屋輪轉量,係有益的

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

lovefu12 發表於 17-10-27 15:53
林鄭係一個好離地既特首,將政府資源資助人買樓而唔係幫最有需要果班上樓 ...

從純公屋供應角度睇,這可多一倍供應量~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

我覺得呢個idea真係幾好, 上任短時間其實林鄭都做咗好多嘢, 夠創新。 綠置居, 白居2, 貨櫃屋

佢真係有心想幫市民置業。

但其實最想係先唔好比每日150人來, 否則多多屋都唔夠

就算要來, 都唔該係審批有足夠經濟能力, 而唔係來攞福利個啲。

退出酷刑聲請, 150人再加假難民, 香港唔係大到咁囉~ 已經好細好逼

雙非B唔比出世紙, 無居港權。

學位 港人父母港人子女優先派位。

每日搭巴士地鐵都逼到嘔。

男爵府

好老婆 發表於 17-10-27 15:57
支持,等有能力的人買新屋,讓出舊公屋。住得公屋根本唔應該咁新咁靚。

...

(emoji)

男爵府

淘寶 發表於 17-10-28 07:58
我覺得呢個idea真係幾好, 上任短時間其實林鄭都做咗好多嘢, 夠創新。 綠置居, 白居2, 貨櫃屋

佢真係有心想 ...

同意
特別係班假難民 真係好黑人憎
又危險!!

男爵府

回覆樓主

一年後睇下公屋輪候人士要排幾耐,就知佢有無錯,但好明顯呢一兩年樓價係唔會跌

首頁
23456...10

尾頁

跳至