時事熱話

跳至

首頁
23456...14

尾頁

珍珠宮

Alex123 發表於 18-1-18 22:17
即使當晚已經報警備案,只要萬寧同警方講唔再追究已經可以消案。
唔好講到萬寧是被動。佢一開始要求追究已 ...

唔可以
刑事檢控權,係律政司話事

珍珠宮

2018復活節勳章

414928 發表於 18-1-18 17:00
我尊重萬寧報警的決定,點講都好阿婆係做左犯法的行為,點判係法官的責任,個阿婆有無心真係佢自己先知,但 ...

認同,始終實情係點大家都唔知道,等官判就最好,可能今次係大集團同老弱婆婆,所以大家反應咁一面倒,但如果事件係一個大陸落嚟無幾耐嘅阿婆呢?大家嘅反應可能又未必會咁一面倒。

題外話,我有親人喺街市開檔,佢不嬲都有講嗰啲阿公阿婆好多都手腳唔乾淨,佢哋檔口成日有啲阿婆偷嘢,手法純熟係慣犯,偷菜,生果,魚蛋,咸菜都見唔少,不過佢哋多數都隻眼開隻眼閉,費事嘈,因為驚啲老人家唔嚇得,一陣喺檔口有咩事就大鑊,同埋實有啲唔知情嘅塘邊鶴喺側邊話啲檔口,所以如果唔係好過分,佢哋都唔會理,次次放生或者扮睇唔到。

珍珠宮

youhello507 發表於 18-1-19 11:48
唔可以
刑事檢控權,係律政司話事

但萬寧是失物事主,事件上亦無任何傷亡或牽涉政府公物,只要萬寧話唔追究,警方又如何查證及提出檢控呢?
大把店舖盜竊警察到場後話只要賠償或通知家長就消案。
我公司都試過在運送途中有失竊,報警後警方查了一排或搵唔到任何證據,要求我們去消案。

珍珠宮

Tracy221 發表於 18-1-19 11:16
其實係架, 而家d人有咩一定係政府錯, 大公司錯, 又唔諗下自己有冇錯, 我地教小朋友偷左就係偷架啦, 邊有得 ...

這樣法律不外乎人情這句說話也是錯的?

禁止訪問

公爵府

我尊重萬寧報警的決定,點講都好阿婆係做左犯法的行為,點判係法官的責任,個阿婆有無心真係佢自己先知,但 ...

非常同意

珍珠宮

Alex123 發表於 18-1-19 12:18
但萬寧是失物事主,事件上亦無任何傷亡或牽涉政府公物,只要萬寧話唔追究,警方又如何查證及提出檢控呢?
...

1 未落 case, 可以唔處理 (通知家長)

2 落了 case, 警察會查,或唔查。夠料就告上庭,唔夠就 close case, 唔係當事人話唔追究,就不告上庭

水晶宮

agnesbee 發表於 18-1-18 16:54
如果證據真係咁薄弱都擺上法庭,律政署先係最大問題

絕對同意

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

保安最大問題。阿婆即使擺鳥龍都系會惹官非,公司聽到證人(保安)供詞肯定要報警,衹系個估值有D令人嘩然者。

珍珠宮

ar_mak 發表於 18-1-19 12:45
因為刑事檢控係唔會代追討損失,所以價值果部份唔會太重要,當然你作到咁大去落口供,可能會影響成份口供既 ...

問題在於偷1蚊同偷1萬蚊的差別會影響律政處是否檢控的決定。如果金額細、初犯、無犯罪記錄、被告年老、有殘疾等等,也可能影響律政處是否起訴的考慮。因為他們也會評估案情不嚴重,個官也會輕判,被告也不會再犯,而且不起訴可能對社會更有利及不想浪費法庭時間及公帑等等因素。

2013年為5毫子而起訴的士司機濫收車資是一個例子。
2000年星島集團的胡仙案又是另一個例子。

今次偷的不是真金白銀,而是萬寧購物五、六十蚊可以送的印花,有時做雙倍印花優惠活動可能會送多個,竟然可以自稱每個價值$50去加深案情的嚴重性。這點也是令很多人不滿的原因之一。

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

nainaitze 發表於 18-1-19 12:02
認同,始終實情係點大家都唔知道,等官判就最好,可能今次係大集團同老弱婆婆,所以大家反應咁一面倒,但 ...

早幾日有菜檔開張,有個阿婆偷花籃D花,佢哋都系喝止搶返束花。阿婆仲要企系度鬧一排先走。街市佬甘惡都唔敢鬧返佢

珍珠宮

youhello507 發表於 18-1-19 13:10
1 未落 case, 可以唔處理 (通知家長)

2 落了 case, 警察會查,或唔查。夠料就告上庭,唔夠就 close case ...

這些簡單店鋪盜竊案,當事人唔追究,不落口供又如何有料起訴,一句是誤會,警方又怎可以唔close file。老實講警察多謝都講唔切啦,可以做少好多工夫,又少一個案件,犯罪率又可以減少。你估警方會無事搵事來做?
在報案初期,根本個話事權就在萬寧手上。當然如果全部也已經落了口供及進入法律程序,這樣就唔到萬寧話事是否起訴。但唔好去到法庭還要堅持個印花價值$50囉。

翡翠宮

畀面勳章

youhello507 發表於 18-1-18 21:15
唔係呀?個保安話到事咩?
抄佢唔係因為報警,係因為俾假口供,誠信有問題點做保安!
日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

youhello507 發表於 18-1-18 21:15
唔係呀?個保安話到事咩?
抄佢唔係因為報警,係因為俾假口供,誠信有問題點做保安!
日日是好日

水晶宮

ar_mak 發表於 18-1-18 16:53
回覆 提子餅 的帖子

我嘗試解釋下點解一個印花值50蚊啦。

係,不過好多人唔明依一點

水晶宮

414928 發表於 18-1-18 17:24
沒錯,近年都唔知發生咩事,大家對法治的睇法變左質,完全感性行先,香港淨餘的法治精神真的沒剩多少了。:i ...

同意,但依到又成日話比呀公呀呀婆打尖呀咁,比老人家蝦咁! 仲有人地報一個value 出黎唔係冇根據,但可能太多人唔明公司立場,又話要退返$50, 係咪個個都冇打個工?

禁止訪問

水晶宮

Chowying 發表於 18-1-18 19:12
個 CCTV 係萬寧自己嫁喎,經理報警前睇吓就唔會攪成咁喇
依家唔係小小細節唔同, 係最重要果 part ...

CCTV唔係間間公司可以自己睇,除咗偷睇,因為有d要報警先睇得,啱啱公司大廈管理處發生過

水晶宮

Alex123 發表於 18-1-18 22:17
即使當晚已經報警備案,只要萬寧同警方講唔再追究已經可以消案。
唔好講到萬寧是被動。佢一開始要求追究已 ...

咁大間公司一定有公司規矩,報咗警就等警方去查冇錯,查到保安有問題唔係好過私了咩? 由頭到尾大家都好似針對大機構咁

焦糖媽    發表於 18-1-19 14:03

伯爵府

萬寧覺得有失竊去報警,絕對冇問題,問題係印花報大數,冇可能值三萬,就算三百都唔值,為了咁少事搞到公關災難,得不償失!
通常警方都會叫雙方解決,好似一般店舖導竊,唔明點解今次一定要告

首頁
23456...14

尾頁

跳至