興趣嗜好

跳至

首頁
23456...11

尾頁

禁止訪問

侯爵府

畀面勳章

candyc 發表於 12-12-13 17:08
"至於 WinNT 及 Win2000 係另一條 Server/Workstation"
怎麼可能呢?
DOS系統的Windows 是至 Win ME止。

我講o既唔係技術角度而係銷售角度,
WinNT 及 Win2000 Workstation 點解要用 "Workstation" 呢個字就係用作 server 的工作站,
當時對象比一般市民大眾係Win95/98/ME,
到 XP 時就分 Home/Professional 去食曬兩邊,
唔再有一個 Win2003 Workstation 出現,
所以"一般人"講Windows都係 3.1 > 95 > 98 > ME > XP > Vista > 7 > 8,
根本唔會理後面個core係行咩,
麻煩先瞭解討論出發點(即係一般Windows 8,冇包括Server/workstation)先唔該...

複式洋房

回覆:pancake5354 的帖子

用兩年前購買的桌臺PC和notebook,雙垓的。upgrade 左win 8 之後,都好暢順。至於個metro 桌面,都幾好用,唔洗走入ie就可以好快行D軟件。不過而家apps 唔係太多,我想會越來越多的。

大宅

A346 發表於 12-12-14 12:30
我講o既唔係技術角度而係銷售角度,
WinNT 及 Win2000 Workstation 點解要用 "Workstation" 呢個字就係用 ...

即係銷售層面睇係垃圾,技術角度睇滿分?

大宅

ChunChun_Daddy 發表於 12-12-3 23:44
回覆 pancake5354 的帖子

This kind of shut-down just is like copying from Linux latest version.

大宅

A346 發表於 12-12-5 17:28
Win NT 及 Win2000 workstation 係公司機黎講算係好野,
因為的確幾穩定,
但家用就唔方便...
I agreed!

侯爵府

畀面勳章

candyc 發表於 12-12-15 17:24
即係銷售層面睇係垃圾,技術角度睇滿分?

係用銷售對象去分類而唔可以用技術角度去分類(係呢次題目上),
至於由技術角度睇係咪垃圾用過o既都心裡有數...

複式洋房

我都係玩過一次人地部windows 8
我第一個感覺係焗你用windows talbet/mobile
如果係用notebook而且係有touchscreen, 都可以諗諗
如果唔係為咩上8?
以M$慣例, 新OS要bug 一段時間先,所以唔係習慣一段時間, 而係等佢地fix 咁D bug 先可能會好少少!!<不過而家都係唔會點埋8 la, 都會出新OS>
而家出8, 咁咪做M$最喜愛的白老鼠

同埋其實而家都多左好多人用mac OS o架喇,
如果佢仲諗住所有人都唔會轉會,就大錯特錯lor
後面仲有google!!

ps. 我都係近哩一年先由XP 轉 7,個人比較鐘意XP多D, 不過7都可以!!

禁止訪問

複式洋房

回覆 pancake5354 的帖子

如果你記住M$ D 野, 出左過一年先好用, 咁就冇咁易中招!我唔敢講M$全部野都係垃圾, 但係佢一出既野, 唔出問題既可能性係差不多等如0
到你聽到都幾多人用過, 而又冇鬼叫先好去馬!!

禁止訪問

複式洋房

回覆 myhksweethome 的帖子

首我係咪over look 左??樓主有講到windows 8 慢!?佢好似係講個 OS design 問題喎!!
同埋點解慢, 就一定係HD??

禁止訪問

複式洋房

myhksweethome 發表於 12-12-27 19:09
windows 7 和 windows 8 設定係一樣,都係着重圖片多過效能,基本上兩個都相當食資源,特別是harddisk的讀 ...
問題係慢, 點解一步到位, 就係換harddisk?? 唔係CPU, RAM, Display card....??而家樓主係同一平台, 覺得"Windows 7 行得順D 喎"
咁個different 係咪應該係 OS??

另外而家5400, 7200, 同10000係咪咁大分別?
而家D碟密度高左(PMR), 轉速相對冇咁大影響(當然5400同10000, 係有分別, 7200 同10000, 唔會好覺)
同埋真係換, 不如換SSD!!
或者我可以打爆 ram, 直情disable 埋個page, 轉埋quad core cpu,轉埋motherbroad, 轉埋scsi 行 raid 0????

咁你話windows 7 同8 設定(咩叫設定???)一樣, 點解7順D?點解要換hardware!??????

講返原本個題目
windows 8-垃圾, 可能over 左
但係我會話windows 8 唔好
因為佢個layout 係完令到用開既人帶黎既唔方便,
而當中又多左咩好野?快左??多左冇用既apps??
M$ 出offiice 2007我已經 mama 聲,佢轉左我唯一知道係excel 可以support 多過65536行羅,
帶黎既係好多我(user)用開既野, 唔知係邊度先搵到羅!!(我有一段時期直情放棄用mail merge添)
即係我已經要比錢買你既software, 仲要再學過點用!?

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

回覆 myhksweethome 的帖子

我唔會話rpm冇分別,而係唔大數字上一定係10000 快過7200,問題係如果夠ram.

一開波draw晒上ram,真係唔大分别

如果話開過百ie,我係部有64g ram 既server 都唔會咁做,有咩意義?再講,開咁多ie,隨時出out of memory la
多過65536 excel 係好好用,excel filter,forumla係易用,同方便好多
勁多會計會多6萬隻records,over 100mb 一個file 唔係好奇
我都係過百萬先會用 ms sql
搞清楚一樣野,工具係比人用,係應該方便人,唔係人方便工具

禁止訪問

首頁
23456...11

尾頁

跳至