時事熱話

跳至

首頁
34567...53

尾頁

大宅

回覆 appleching626 的帖子

我都係咁講, 直播睇多幾間, 就知發生緊咩事, 其他報導剪輯完再加旁白, 就會有立場。 但直播唔同, 大家睇到係同一個畫面, TVB因為無避哂班示威者破壞, 所以畀人話出賣港人。好似記協日日話警察防礙新聞自由, 事實就係, TVB畀人打, 畀人圍, 畀人潑水, 到尋晚睇住直播班示威車打TVB架車, 又想開門唔知做乜, 但記協有無出聲? 咁耐以黎出過黎一次咁大把, 點解記協唔強烈指責班示威者防礙新聞自由?

rainbow0v0    發表於 19-8-28 22:46
meow_day    發表於 19-8-28 11:12
mchan89    發表於 19-8-12 14:05

男爵府

BK Milk勳章

catherine13 發表於 19-8-4 16:39
冇講過台灣事件拎返大陸喎,不過如果唔係真係實施左,冇人知會唔會囉?但問題係,由始至終唔關大陸事?點 ...

可能我比較愚昧,你話“不過如果唔係真係實施左,冇人知會唔會囉?”,咁呢個應該係一個假設,樓主已經講過,法例中係有好多細節要再斟酌,所以須要多d時間,唔可以急,呢樣嘢,政府有唔啱。
另外你話唔關大陸事,香港係中國其中一個城市,引渡條例係國與國之間的外交事務,點解唔關中國大陸事?
有錯請指正。

大宅

冇講過台灣事件拎返大陸喎,不過如果唔係真係實施左,冇人知會唔會囉?但問題係,由始至終唔關大陸事?點 ...

其實我一直覺得國教冇問題
係比有心人用一兩個比較極端題目抺黑咗
其實好似細個用德育堂咁講下歷史,背景咁

有邊個國家冇教國民自己歷史

大宅

appleching626 發表於 19-8-4 16:44
另一個問題核心就係傳媒,本身佢地有既定立場,尤其係D"記者",冇將事實既全部報導,鏡頭只對向警方,甚 ...

尤其是d記者,以為自己大曬。

別墅

YouNeverKnow 發表於 19-8-4 13:39
之前聽到babykingdom仲會有人理性分析,所以註冊個新acc黎留下言,發表唔可以係其他地方講既野。(係,小妹 ...

YouNeverKnow    發表於 19-8-4 17:12

大宅

回覆 catherine13 的帖子

咁不如你講23條, 國安法同逃犯條例, 對一個正常市民有咩影響?事實無出現過既野, 靠幻想, 你地點講都得, 諗左就當係?

"逃犯條例點解會將逃犯送去中國,明明事情係由台灣殺人返引起,為什麼不是送回台灣?送回中國做咩?"
你而家話指既唔係台灣殺人案, 係日後既其他案件, 咁無野講。 其次講到明邊度犯事邊度引渡, 最後由香港把關送定唔送, 如果係唔信任香港既司法制度, 送邊都無分別。

世界真係唔係誰大誰惡誰正確。

大宅

回覆 doris880 的帖子

如果粗暴D講, 一國兩制係大陸畀香港, 佢係可以隨時收返。香港係中國一部份, 係中國內政一部份, 其實最無資格出聲唔係中國, 係外國。。

大宅

回覆 Nanacats 的帖子

絕對同意, 所以當時見到個反對都覺得聲音好奇怪, 內容覺得唔好咪改, 唔係一下就推翻。

大宅

回覆 JenniferLeung88 的帖子

我睇直播, 都見到警察不停好客氣叫D記者讓開企邊位影, 無話唔畀佢地影, 但有部份就點都要迫係警察同示威者中間, 咁做有咩意思呢?

珍珠宮

YouNeverKnow 發表於 19-8-4 14:27
回覆 ilovehuman 的帖子

我真係明,班超黃同事就係咁,問返佢地,佢地就唔出聲講其他分散視線,其中一個仲 ...

其實我覺得依家情況好似宗教信仰咁,每個人已經信左落去佢地想信嘅野,好難再令佢地接收d 反佢地宗教嘅野,講得多反佢地嘅說話只會令佢地更加搵多d 野支持佢地自己
我覺得係時候要 ignore 佢地,等無人睇佢地台戲,希望會有轉機

大宅

回覆 sasa@uk 的帖子

希望佢地會明白。
我有個同學, 佢每年都會去64晚會, 喊到收唔到聲, 直到佢無去兩年, 佢之後出post話希望大家都唔好再去, 佢話佢去到, 係個氣氛令佢好唔開心好痛心, 覺得呢件事好慘, 但當佢事後搵返資料睇, 佢話同晚會D人講既野有出入, 令佢覺得D人別有用心, 所以佢唔再去。

伯爵府

你咁長覆佢,佢應該係呢個話題上就快消失,跟著搵第二個頂上講其他野抹黑政府,革命人員不斷制造話題攻政府十年,宜家有一題終於成功攻到好應,有了一班支持者護著就順便攻警方。。所以呢啲手法放係討論區都一樣,佢地不斷試不同話題搏你,搏到冇人有時間有人口應,佢地就贏左成功抹黑政府。

男爵府

Well said
你講既都係我地好多人心目中既睇法
可惜仍然有班人繼續好似小朋友咁搞亂香港

YouNeverKnow    發表於 19-8-4 17:27

別墅

YouNeverKnow 發表於 19-8-4 17:10
回覆 JenniferLeung88 的帖子

我睇直播, 都見到警察不停好客氣叫D記者讓開企邊位影, 無話唔畀佢地影, 但有 ...

個意思係擺明保護示威者,鏡頭只影警方,又唔見佢地鏡頭一面倒影示威者,班記者擺明阻礙警方工作。

而且,有幾多係真記者,心照啦!

我只係一個普通人,星期一至五返工,星期六日都想休息下,行下街,而家因為佢地,出街前要check下佢地喺邊度攪事,可能會影響埋邊度,要避開佢地......返到屋企打開電視,睇到新聞、直播,真係好唔安寧。

明日返工,又要plan下,真心好攰。

大宅

回覆 ilovehuman 的帖子

其實我真係覺得呢個世界無野完美, 就算我地引而自豪既司法/ 法例都一樣, 要不斷改進, 無可能一本通書睇到老, 亦都無可能任何野都一步到位 。
我最唔鍾意反對派唔係因為佢地反對, 而係佢地反對完無建設, 破壞好簡單, 為反而反都好易, 但提出方法/ 解決問題先難, 如果想為一個地方好, 唔會為反對/ 破壞完就走左去。。

大宅

kekelo 發表於 19-8-4 13:55
同你諗嘅一樣,FB俾人圍攻,俾人unfriend,而家唔敢出聲,得呢度可以發表自己意見。
...

現在我有想法只會找知己講,大家立場相近,傾都會好一點

mchan89    發表於 19-8-12 14:11
YouNeverKnow    發表於 19-8-4 17:30

大宅

appleching626 發表於 19-8-4 17:21
個意思係擺明保護示威者,鏡頭只影警方,又唔見佢地鏡頭一面倒影示威者,班記者擺明阻礙警方工作。

而且 ...

我都係返一至五,好想好似以前咁有返d 平靜的星期六,日

YouNeverKnow    發表於 19-8-4 17:31

大宅

我地明, 佢地唔明。。
好似訪問, 個個都話不合作運動無問題。。如果係咁, 就唔會有爭吵出現啦, 點解無人訪問唔同意呢個運動既意見呢?

子爵府

若有被害妄想症,請不要放棄治療!
人地是要一次過堵塞現有條例漏洞,明唔明?
其實反修例沒有問題,我尊重你!
但請你是其是,非其非,一齊向激進暴力示威者説不!
因為政府如今答應乜,乞衣人一樣不會散,
若你真心為香港,不應該再支持暴力,同埋被港獨騎劫

mchan89    發表於 19-8-12 14:12
connietai    發表於 19-8-7 17:19

大宅

YouNeverKnow 發表於 19-8-4 17:29

我地明, 佢地唔明。。

所以我好唔明,點解d傳媒可以咁唔公平?一d水準都冇。佢地良心過得去咩?

首頁
34567...53

尾頁

跳至