自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Jane1983 發表於 23-10-1 09:55
有幫開我水電維修的師傅移民英國,佢係低學歷,但唔清楚佢咩收入。

佢人好醒,憑個手藝,係英國都應該搵到 ...

試題內容全是英語、有錯請改正~

英國水電工牌 可以在香港取得嗎? 香港電工A牌在英國承認嗎?
https://www.18hall.com/uk-electric-worker-licence/
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

wcandtt 發表於 23-10-2 12:14
佢根本去嗰陣時候,都冇還返間公屋出嚟,繼續俾租,留返條後路俾自己。
...

香港政府應該查戶主及家屬的出入境記錄、如果離港半年、而沒有會合理解釋,便應該收回公屋、給有需要的人~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

原來有咁多人以為香港水電牌係可以响英國做生意架,老實講要考到英國電工牌重難過入lse

伯爵府

LoveCorgi2 發表於 23-10-2 11:51
一向覺得最值得就係基層,冇得輸。反正留喺香港都唔見得佢哋有好發展。嗰度肯做基層工種,肯嘗試,一定有 ...

Nothing to lose but everything to gain

子爵府

2024年龍年勳章

JoeyYung1234 發表於 23-10-2 14:25
西方國家唔會一試定生死,就算公開試成績唔如意,只要你有心想補救總會有彎轉,
就算某啲人因各種原因不屑 ...

其實在香港亦都唔係一試定生死
DSE唔掂, 可以揀東華,明愛讀Asso, IVY,
努力再讀上去或讀完先入職,再上
好多人有相關工作經驗更易被U收
護理系缺人, 大把人咁樣入到護士行列
你識嗰個在外國咪又係要不停進修
好多年才捱到出頭

根本係有志者,事竟成
有毅力既人不怕苦
邊度都有佢地既世界

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

大力大力 發表於 23-10-2 21:03
試題內容全是英語、有錯請改正~

試題肯定全英文。

在香港學歷低的技工或者地盤工人,可以透過口試考平安卡/認可資格。

大宅

移民講膽量,有膽去就得

別墅

Png 發表於 23-10-2 21:30
其實在香港亦都唔係一試定生死
DSE唔掂, 可以揀東華,明愛讀Asso, IVY,
努力再讀上去或讀完先入職,再上

唔太相信明愛Asso之類會收零分既考生,我估最低限度都要某部份科目達2級。
咁當然,我識嗰個講緊係20年前移民既事,
當年香港正值金融風暴至沙士期間,如果我冇記錯,
當年佢會考後去快餐店打過一段時間工,當年時薪唔超過港紙20蚊,
後來去到美國製衣廠打工,攞最低工資都8蚊美金(62蚊港紙),
喺美國最低工資基本上唔使抽稅,而且報稅時若收入太低可攞到特別生活補助金。

呢個係20年前既環境,今時今日香港普遍收入高過當年好多,
再冇移民後收入三級跳呢支歌唱。

伯爵府

Yeung456 發表於 23-10-1 09:29
大家有無見過低學歷低收入既人移民

當然有啦。
肯放底身段先吃香呀。

伯爵府

大力大力 發表於 23-10-2 21:06
香港政府應該查戶主及家屬的出入境記錄、如果離港半年、而沒有會合理解釋,便應該收回公屋、給有需要的人 ...

計不計國內果D?

男爵府

有,不過真係辛苦d, 租咗屋之後都無買傢俬, 返工又好擔心無工開。其實邊到都一樣,無錢就生活逼人

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

manfatcentre 發表於 23-10-3 03:11
計不計國內果D?

所有公屋居民都要計~

買基金真係好傷

伯爵府

大力大力 發表於 23-10-3 04:07
所有公屋居民都要計~

國內果D收埋D錢係上面,當香港間屋係酒店/出租比人。
好難半年冇人喎。
呢Dcase 一定多过BNO 人,佢地當英國係家鄉,根本唔稀旱返來。

子爵府

wcandtt 發表於 23-10-2 20:56
朋友好似唔係幾好喎

我聽過有人比人舉報,所以去左幾個月老人家返左黎住

水晶宮

我講個水電師傅移民,好多網友回應。但我同佢唔算係朋友,唔知佢係英國咩情況,答唔到大家的問題。不過佢走咗咁耐,都無聽過佢返番黎。

反而識一個黃醫生,佢年紀夠大,個牌可以係英國執業,算佢好彩。點知佢都係一個人返香港搵食,留低老婆仔女係英國。本來佢地一家係香港生活得好好,而家變大空人,唔知為乜。

珊瑚宮

LoveCorgi2 發表於 23-10-2 11:51
一向覺得最值得就係基層,冇得輸。反正留喺香港都唔見得佢哋有好發展。嗰度肯做基層工種,肯嘗試,一定有 ...

改變後代?有, 但唔算多囉

子爵府

2024年龍年勳章

iamiam 發表於 23-10-1 11:51
大把,貪免費讀書,講明5年後返來

我都有朋友係咁,真心問,5年讀到唔讀到畢業?到時返香港小朋友英文淨係識講,中文唔記得晒,返嚟讀國際學校?

水晶宮

畀面勳章

JoeyYung1234 發表於 23-10-1 13:49
識得一個親戚個女,廿年前中學畢業,會考零分,
移民去美國東岸一個小鎮,最初去社區學院半工讀,
朝早上堂 ...

你呢個情況,要當時人係好捱得先係
如果唔捱得,
早就走左返香港

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

香港嘅水電師傅邊算基層呀,係藍領呀!
樓主係咪想問低收入人士?

子爵府

回覆 brother4 的帖子

我有個朋友過去英國諗住投靠佢姑媽一家,住果度食果度都冇比過一豪子人地,足足住左4個月姑媽開口叫比番食飯錢,佢立即反面話人地冇親情,仲話只係住個床位食2餐都甘計較,最後搬咗出去幾個月就話要番番香港,仲周圍同人講佢比親戚迫死~

首頁
45678...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊