家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大家好~我有些關於移民加拿大的問題想請教大家,因為而家只係初步構思,所以唔想冒然俾一筆錢俾移民顧問。

我男朋友考慮緊用技術移民申請過加拿大,申請表已經填好,準備提交,佢初步計過,如果佢自己申請的話,應該夠分。而家有些問題:

如果我地係提交申請表之後結婚(我地已經計劃2009年初結婚),結婚後係咪可以更改申請表的資料,例如加我個名上去??如果加左名,咁我男朋友係咪仲可以用技術移民來申請??如果可以,又,因為我自己學歷唔高,沒有大學畢業,移民局會按一個人還是兩個人來作評分?因為我驚我會拉低左我男朋友的分數。希望有心人可以解答我的問題。

謝謝!!

侯爵府

我有個朋友移民加拿大, 他的情況是這樣的, 去了加拿大後才結婚....

侯爵府

補充, 他們是一齊去加拿大, 男的和女的分別找了工作, 才用公司擔保搞移民, 後一齊結婚....

禁止訪問

男爵府

原文章由 焯媽媽 於 08-10-2 00:19 發表
補充, 他們是一齊去加拿大, 男的和女的分別找了工作, 才用公司擔保搞移民, 後一齊結婚....

焯媽媽
你的朋友都是大學畢業嗎?我冇大學畢業驚唔可以用呢個方法呢。咁你朋友又用左幾耐時間呢??(由申請到批)

[ 本文章最後由 貓 於 08-10-2 21:01 編輯 ]

男爵府

原文章由 conniechan1975 於 08-10-2 18:25 發表
my friend same

male whole family go to immigrate to canada

then the female alone go to canada studying

afterward they get marry in canada. both become landed immigrant

then 3 years later both beco ...

Connie
你的男性朋友應該是已成功移民加拿大(但又未成為公民)後才跟你的女朋友結婚的吧?咁佢地結婚後,你的女朋友還需要再申請嗎?

侯爵府

原文章由 於 08-10-2 20:46 發表

焯媽媽
你的朋友都是大學畢業嗎?我冇大學畢業驚唔可以用呢個方法呢。咁你朋友又用左幾耐時間呢??(由申請到批)

我有兩三個朋友都是在加拿大多倫多那邊無論讀書或工作搞移民,
他們都是大學畢業, 但據我了解, 不一定是大學畢業的, 只要有人請便可申請移民, 他們約需要三數年時間才能入藉, 加拿大較美國容易入藉的...

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

My friend immigrated on his own. Once he got landed status in a few years, he got married, but the wife cannot work in Canada till she got landed status.

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

原文章由 焯媽媽 於 08-10-2 21:39 發表

我有兩三個朋友都是在加拿大多倫多那邊無論讀書或工作搞移民,
他們都是大學畢業, 但據我了解, 不一定是大學畢業的, 只要有人請便可申請移民, 他們約需要三數年時間才能入藉, 加拿大較美國容易入藉的... ...

焯媽媽
其實我有D唔明,加拿大又唔係冇人,點解會山長水遠咁係外國請人呢?更何況又唔係有咩特殊技能。雖然我都知有D香港公司都會返大陸請人,但可能只係某一部份行業同埋我知有D係實際人工比香港請會低。係加拿大,我知有D省係加拿大人唔願意去工作的,唔一定係人工低,可能係氣候的原因。但我呢D非技術勞工,唉~~~我都諗唔到有咩公司會請。可能我要學 Connie 講0既咁,搵間垃圾學校讀書,再申請移民。

男爵府

原文章由 conniechan1975 於 08-10-3 14:22 發表
i suggest the girl just find a "rubbish" (sorry if u dont like this word) college to studying

then get marry with her bf in canada

this is the easiest way

coz it is not easy to find a job in canada ...

Connie
我應該等唔到去加拿大讀書之後先至結婚喇,因為我年紀唔細,已經廿到尾,想早D結左婚就生BB。而且我地已經計劃左09年初結婚,雖然咩都未準備,但就已經定左喇,唔想再推後。

唔知結左婚後我仲可唔可以申請過去讀書呢?即係我同男朋友變左分開申請,佢而家申請技術移民,我婚後就申請過去讀書。唔知可唔可行。

男爵府

原文章由 Jasmine-4711 於 08-10-2 22:33 發表
My friend immigrated on his own. Once he got landed status in a few years, he got married, but the wife cannot work in Canada till she got landed status.

Jasmine
可能我只可以以讀書名義來申請了,話時話,唔知讀書期間可唔可以做兼職

禁止訪問

侯爵府

原文章由 於 08-10-4 11:43 發表

焯媽媽
其實我有D唔明,加拿大又唔係冇人,點解會山長水遠咁係外國請人呢?更何況又唔係有咩特殊技能。雖然我都知有D香港公司都會返大陸請人,但可能只係某一部份行業同埋我知有D係實際人工比香港請會低。係加拿大,我知有D ...

我的朋友都是人中之人, 在香港工作不如意, 想去加拿大看看當地的環境, 因此, 便一去不返..

他和女朋友一起去的, 很幸運地, 我朋友做IT的, 他女朋友是社工來的, 兩人都找到工作....

另兩二三位朋友, 他們都是在加拿大多倫多讀大學, 因此, 便申請入藉了....

首頁

尾頁

跳至