興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問買1TB HDD 定 256GB SSD 的notebook 好? 請問兩者有甚麼分別? 請問15.6吋的高清屏幕和全高清屏幕的畫面差別大不大?

因一部是1TB HDD 配 15.6吋高清屏幕,而另一部是256GB SSD 配 15.6吋 全高清屏幕。 兩者相差HK$1,100, 請問選擇那一部好?。兩部都是 Intel Core i5-6200U, 8GB DDR4, NVIDIA GeForce 920MX 2GB 顯示卡,DVD 燒碟機,價錢分別是$4500 和 $5600。

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆 Lavonne 的帖子

HDD / SSD 係兩樣不同產品, 速度SSD比HDD 快上5~6倍...相對空間就會比HDD 少...
FHD 對比HD ... 同樣15" 細緻度, FHD 是首選...

# 如果1000 差距不是問題, 長遠計都係會揀 SSD, FHD 的電腦.

# 可以說說牌子和型號嗎?

阿仔...你心裡團火仍在嗎?....

大宅

linggo 發表於 16-8-25 16:02
回覆 Lavonne 的帖子

HDD / SSD 係兩樣不同產品, 速度SSD比HDD 快上5~6倍...相對空間就會比HDD 少...

Lenovo IDEAPAD 310-15

複式洋房

你先問你自己部機用來做咩.. NOTEBOOK無空間俾你用2隻HARDDISK, 我當你買返來之後唔會再加大先算.. 1T(1000GB) 同250GB 好大程度睇你放幾多野...
片/相/程式/PS/AI 依D都會有影響.. 當然如果你預左永遠帶多個USB HDD出街都得...
另外MON現場好易可以比較到.. 當然FHD一定靚過HD, 如果你肯俾貴...=.=
又例如你文書的話, FHD對你未必有好大分別...

複式洋房

加多句, 買野係買最岩你的, 而唔係買最貴/最好的

大宅

imywk 發表於 16-8-26 01:42
你先問你自己部機用來做咩.. NOTEBOOK無空間俾你用2隻HARDDISK, 我當你買返來之後唔會再加大先算.. 1T(1000 ...

請問外置HDD 是不是很容易壞的?

複式洋房

單純用 SSD 既電腦我真係好怕,
之前少用雲端, 就不停UPDATE 上FTP
因為一無就真係無,
而家雲端可以試下既

SSD 又唔會咁重,又快,應該仲省電啲架, 因為少左啲轉盤
申請個帳戶黎玩 bk 都幾麻煩 ...
所以如果有咩犯規 , 記得通知我自已修正...
有勞各位版主

大宅

chanlamman 發表於 16-8-28 15:48
單純用 SSD 既電腦我真係好怕,
之前少用雲端, 就不停UPDATE 上FTP
因為一無就真係無,

即係只有SSD harddisk 的notebook 不太好?

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

用SSD 同用HDD 都係會壞, 只係HDD 係有機會救得番D 資料, SSD 就機會很低.

HDD 壞要救都唔係平, 亦未必一定救到, 個人覺得只要做好backup, 就無必要担心.

洋房

SSD 啦..令到 NB 整體表現好,快好多架..

複式洋房

我用緊2部 電腦,
一部係macbook air 11" , INTEL I5 , 行SSD,
用左5年冇壞過,基本上係唔熄機,"cum" 埋佢休眠就算,一打開幾乎係即刻開著, 冇loading time,而由完全熄機到開機,都係半分鐘內
(當然都有部分係因為我冇擺好多file 入去)

第二部係前幾個月買的 DELL 15R, INTEL I7, 行HDD
由完全熄機到開機既時間,係耐過我部MACBOOK AIR

當然佢完全開機之後, 運作係正常,so far 用PHOTOSHOP , AUTOCAD 都run 得okay smooth, 5千幾蚊性價比係好高

如果你唔太介意開機熄機等耐少少 (頂多一兩分鐘), 又唔一定要SSD既, 反而 overall performance + 價錢去比較

翡翠宮

回覆樓主:

我有兩部用ssd嘅desktop,開機15秒,真係用唔返傳統硬碟,拖慢部機。

別墅

買$4500 再比錢加ssd

翡翠宮

回覆樓主:

我買電腦,SSD絕對係做膽,不可缺少,最好兩者皆有;一係SSD加個外置harddisk裝資料及備份。

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

提提大家, SSD 讀寫係超快,所以砌機或原廠 notebook會用嚟裝 Windows 或其他 OS,儲存資料則用傳統 hard disk.

但如果要長時間不停讀寫大量資料,例如 BT, 就千萬不要用 SSD, 因為會大幅縮短 ssd 壽命,而 SSD 亦無需同不可以行 defragment 程式

子爵府

SSD 啦,再加多隻外置(usb) hd 2T~4T
就夠晒你用啦

你個人D file 就放晒係隻外置usb

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我上年電腦節後一星期係高登買聯想 ideapad 300
CPU i7
12G ram
1T HD+128G SSD HD
$6167
原價$5699,我加$400幾 加128G SSD HD 用黎開機,開機超快7秒就得,但就要拆左DVD ROM 用黎加SSD

男爵府

cyan120 發表於 17-1-14 22:00
我上年電腦節後一星期係高登買聯想 ideapad 300
CPU i7
12G ram

想請教吓你SSD 放係DVD 位置有什麼好處!

首頁

尾頁

跳至