跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

Hello,
有冇媽媽打算開始搞呀?

我C6 同仔都係Canadian, 一路冇實際諗返去. 直到近排, 一來香港問題, 二來仔今升中一, 再唔走入U 要考TOFEL.

有冇同路人, 大家扶持下..

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

goofrey 發表於 19-8-17 11:08
Hello,
有冇媽媽打算開始搞呀?

你諗住喺香港申請? 定去到加拿大先申請?

洋房

回覆 goofrey 的帖子

Hello我也同妳一樣的情況
仔仔剛升F2
我們也怕他考 TOEFL

洋房

回覆 susumi123 的帖子

如果在加拿大申請是否好一點?謝謝

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

Kalanbubuma 發表於 19-9-7 13:21

如果在加拿大申請是否好一點?謝謝

你諗住2公婆一齊返去先申請? 我諗住我同小朋友返去先settle down, 老公留係香港先,跟住我在加拿大先入表申請,申請到佢先過去,唔知咁work唔work?

洋房

我同妳一樣,我和仔先回去,他留在香港工作先,他遲少少才回來,我們的situation 好似我都唔知是否在那邊申請PR比較好😅

大宅

Kalanbubuma 發表於 19-9-7 16:30

我同妳一樣,我和仔先回去,他留在香港工作先,他遲少少才回來,我們的situation ...

Hi, 期實實係唔知邊個方法好d, 我只係唔想分開生活,所以先冒險一齊走。

複式洋房

我同你調轉,我全家都係加藉,老公唔係。為了小朋友返加拿大讀書,我打算開始申請佢都一齊過去,我都頭痛緊去左先攪定係香港攪

大宅

我們兩公婆也有工作,我是 Citizen但老公唔係. 想亞女中一或二全家走. 現在小六.
我sponsor 但人工在填表時是轉翻加紙嗎?

大宅

monchhi-mama 發表於 19-9-10 12:45
我們兩公婆也有工作,我是 Citizen但老公唔係. 想亞女中一或二全家走. 現在小六.
我sponsor 但人工在填表時 ...

要填人工嗎?

大宅

有一欄, If you are not working in Canad, provide other documentation showing that you can support the person(s) you are sponsoring. 要 detailed explanation and how you plan.

有無JM 有經驗? List out 所有存款和報稅表可以嗎?

大宅

monchhi-mama 發表於 19-9-16 15:45
有一欄, If you are not working in Canad, provide other documentation showing that you can support th ...

我都打算叫c6 作篇文

大宅

monchhi-mama 發表於 19-9-10 12:45
我sponsor 但人工在填表時 ...

應該係填加幣的,我係另一d討論區見過人地係咁講

男爵府

monchhi-mama 發表於 19-9-16 15:45
有一欄, If you are not working in Canad, provide other documentation showing that you can support th ...

要小心填呀。所有入息和資產到時一定要證明文件。就算是事實如果到時不能提供有力證據便很容易reject 申請。家庭團聚的reject rate 很高的!我認識一個朋友就係申請時沒有細心看,結果來來回回同移民局補交文件,又要聲明之類。搞到好煩。
最後她也要找當地一個律師行才搞掂。

大宅

回覆 jannie1223 的帖子

我以為團聚通常都得, 無考慮Reject 問題.我仲系自己填無搵移民顧問. 金翅大鑊鳥.
資產我provide 埋稅(有年收入), 物業用差餉.

多謝提醒. 在網上找多些reject 個案睇睇先.

男爵府

monchhi-mama 發表於 19-9-23 17:07
回覆 jannie1223 的帖子

我以為團聚通常都得, 無考慮Reject 問題.我仲系自己填無搵移民顧問. 金翅大鑊鳥. ...

加油!
我見朋友找了家律師樓搞煩少好多不過應該吾平。

大宅

goofrey 發表於 19-8-17 11:08
Hello,
有冇媽媽打算開始搞呀?

在境外(在香港)申請也不是太難,但一年內若冇乜太大問題就多數OK,所謂問題是
1.填足資料
2.足夠經濟証明你們一家去到不用拿政府福利,例如影印支產、定期存款單丶人工等等
3.如何計劃回流
4.推薦人的加籍是不折不扣的正確.....
以上總總,填表時會一步步引導你去做,香港人應該不難去自己申請。
有問題在此發問吧!懂得的話都會解答,但可能未必即時,要等待一下呢!
希望幫到大家!

大宅

vanyu 發表於 19-9-25 08:22
在境外(在香港)申請也不是太難,但一年內若冇乜太大問題就多數OK,所謂問題是
1.填足資料
2.足夠經濟証 ...

經濟証明係衣家比?定遲d 會通知我比?

大宅

goofrey 發表於 19-9-25 20:12
經濟証明係衣家比?定遲d 會通知我比?

連同表格一同遞交,影印本都可以,但一定要真實。

大宅

vanyu 發表於 19-9-25 20:40
連同表格一同遞交,影印本都可以,但一定要真實。

謝謝你

首頁
12345...7

尾頁

跳至