興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

洋房

有邊隻好用?價錢大約係幾多?
大同細其實有咩特別唔同?

侯爵府

價錢
http://www.price.com.hk/category.php?c=100084

男爵府

好媽媽勳章

大嘅係3.5吋, 要火牛供電, gb數大, 可以去到2TB, 相對亦較便宜.
細嘅係2.5吋, usb供電, 增加流動性, GB細.
如果係要嚟BACKUP, 可以考慮一啲有Auto Sync軟件跟嘅, e.g. Segate (都唔係款款有), 否則就人手update.
就算同一牌子, 唔同款嘅保養期都唔同. 我用開segate, 有啲保兩年, 有啲保五年.

另外開始有 usb 3.0嘅賣, 睇你部隻支援與否, 又或者考慮值唔值得俾貴少少, 第時部腦upgrade到usb3.0時用得著.

侯爵府

畀面勳章

3TB刀有埋lu....
WD Caviar Green 30EZRSDTL 3TB SATA II/64MB HDD HK$ 1605
Hitachi HDS723030ALA640 3TB SATA II/64MB HDD HK$ 1426

公爵府

IMATION 2.5吋容量大嗎?這牌子有人話好.

公爵府

TB是什麼?調轉頭,如果而家買外置係2.0, 第日電腦UPGRADE左3.0,係咪都可以睇番2.0的外置?

netbaby2000  如果你依家買的係2.0USB版左, 當後都可以在3.0上面使用, 不過係速度上面限制於2.0格式的速度  發表於 11-5-9 22:49
netbaby2000  1TB=1024GB, 不過因為計算方法問題, 你係市面上買到的HD都不會與實質容量相同(例如1TB可能你只能用得900GB或8XXGB)  發表於 11-5-9 22:45

子爵府

小圓圓 發表於 11-3-31 13:41
TB是什麼?調轉頭,如果而家買外置係2.0, 第日電腦UPGRADE左3.0,係咪都可以睇番2.0的外置? ...

1TB = 1,000G
其實e+ uSB3.0 對速度幫助唔大,因為速度的樽頸唔係嗰度。特別係 2.5"。
USB 3.0 係用得番 2.0 的裝置的,係向下兼容的。

洋房

sensei 發表於 11-3-31 01:10
大嘅係3.5吋, 要火牛供電, gb數大, 可以去到2TB, 相對亦較便宜.
細嘅係2.5吋, usb供電, 增加流動性, GB細.
...

唔該哂~好似2。5吋啱D 方便D

洋房

小圓圓 發表於 11-3-31 13:36
IMATION 2.5吋容量大嗎?這牌子有人話好.

我聽過人地話BUFFALO SEGATE WG HITACHI 呢幾雙

男爵府

好媽媽勳章

回覆 waikit2012 的帖子

如果要帶出街, 就2.5"好好多.
如果錄高清, 有獨立電源會穏定D, 唔駛問高清攞電.
如果得閒先至BACKCUP成部腦, 或者勁多相片, 又唔駛喺街BACKUP, 3.5"抵玩D.

公爵府

呢隻牌子出面約多少錢?好唔好架? 我見東x信用卡有得送,唔知是否申請呢?

複式洋房

SORRY 去錯pages

子爵府

sensei 發表於 11-4-6 17:28

如果要帶出街, 就2.5"好好多.

我用2.5" 錄高清,8仔高清盒,咁駛另外比電,幾好用,用左大半年未死過。

男爵府

好媽媽勳章

我都係8仔, 用過2.5"200GB, 3.5" 500GB, 而家用緊3.5" 1TB, 最近買咗隻USB 3.0 2TB, 但8仔認唔倒, 唔知係太大定係USB 3.0 downgrade落2.0時同8仔唔夾.

candyc  USB3.0 2TB 幾錢?  發表於 11-12-29 10:23

公爵府

外置harddisk 聽人說imation這牌子最好,我想問吓以下問題:

1.如果用來儲存孩子的相片和攝錄機的生活片段,需否用到1TB的容量?因我看過兩間,imation 1TB的一定要3.5吋,沒有2.5的,但3.5好似古董咁大舊.是否上到1TB的就要3.5的呢?

2.IMATION之下重有不同牌子:如Apollo, So Hot,HQbaby咁,問過職員話金屬同膠既分別,功能係無分別,2.5吋最大容量是640GB, 那我買那款好?

3.係黃金買(但很少舖有IMATION這牌子)好,定商務印書館/普通電腦公司買好?謝謝!

別墅

I suggest you make clear yourself what you want the most -> More storage or Space?

If you are looking for more storage for your family photos for long term then 2TB external HD does not help you much since they are not best options, try think of a home NAS which is more static.

You also need to think the more you carry your external HD around, the more easier you will damage your data ( you do not have 2nd backup, right?) So best practice should be a NAS at home (for permanent use), then a normal cheap 500GB external HD for data mobility.

公爵府

請問NAS是甚麼? 我不需帶出街的,儲存量應較外觀重要,但2.5的IMATION最高有640GB,其實是否已足夠儲家庭相及生活影片?

科技日新月異,我想外置會愈出愈細,如果有舊古董係屋企,好似好大舊咁,遲吓可以再買過新出更細的外置.

子爵府

小圓圓 發表於 11-5-11 10:19
請問NAS是甚麼? 我不需帶出街的,儲存量應較外觀重要,但2.5的IMATION最高有640GB,其實是否已足夠儲家庭相及 ...

我建議你唔好將d簡單問題複雜化。
你只不過想將 d 生活資料草埋遮,唔駛 NAS 下話?
我建議你買 2.5吋外置,牌子 WD、Seagate、Baffalo。2.5吋好似最大有 1T,另外,再買多個 3.5吋,或者用電腦部 HD,將一d 極重要資料 back up。Back up 由於有壓縮,容量可以細d;壓縮比有咁大較咁大。
跟住將一d舊資料燒落一d靚的 DVD/BD 度,擺好佢,標簽要分清楚,將來搵番都易d。
我有d十幾年前d影帶,到e+仍然睇得番。
你當然可以用 NAS,不過多隻香爐多隻鬼;你既情況,我覺得唔需要囉~
NAS

禁止訪問

公爵府

回覆 pineapple0983 的帖子

謝謝你的意見,多一事不如少一事,愈簡易就愈好.現在2.5吋的已有出到1TB了嗎?
WD是WESTERN DIGITAL? 聽說seagate有一個問題,是不可以兩個harddisk同時plug in ,是嗎?
NAS仍不知是什麼呢?

首頁

尾頁

跳至