跳至

首頁

尾頁

複式洋房

HI,大家好,我叫EMMA ,係香港人,嫁來馬來西亞大半年,仔仔兩個月多D講真仲係未適應馬來西亞的生活,因為我唔識揸車,出入真係唔方便,
平時老公返工,得一個人係屋企,同奶奶又唔係好多野講,又無朋友,真係差D得抑鬱症,
唔知有無同我一樣係香港來的媽咪呢?
希望可以識多D朋友,擴大生活圈子...

大宅

畀面勳章

Hi 你好呀..

好多HK 媽媽都有小朋友0架.. 得閒上黎傾下偈啦
我宜家住係檳城.. 有一個四歲0既囡囡

洋房

我3月返左香港,但9月會返馬拉怡保。

大宅

畀面勳章

kristinechan 發表於 12-7-19 05:16
我3月返左香港,但9月會返馬拉怡保。你住怡保??大多數香港人嫁來後都係住KL,有D住檳城,nice to meet u

洋房

回覆 puffer-fish 的帖子

Puffer-fish... HI, 多謝你回應我的留言。
唔係我想或唔想去邊度住的問題,是我 fiance 在哪兒有工做有錢揾呀……

不過我唔係太LIKE KL 呀,因為的馬路起到好亂,又多 TRAFFIC。

仲有呢,我未去過 PENANG,唔知個邊點,只係見好多外國白人係EXPAT 網站話住係PENANG,
我諗會有D似香港的西貢,比較多鬼佬?

我想問少少關於入境和結婚註冊的問題。

請問你有冇用FACEBOOK?
我FB 名是:
Krisbe Chin

歡迎所有在馬來西亞的香港MAMA / MAMA-TO-BE ADD 我做個朋友。

大宅

畀面勳章

kristinechan 發表於 12-7-23 13:45
回覆 puffer-fish 的帖子

Puffer-fish... HI, 多謝你回應我的留言。
我在fb關注左你了

複式洋房

回覆:puffer-fish 的帖子

睇你囡囡好大了,你嫁黎幾耐?我嫁黎三年,女女已兩歲。仲未識到香港媽媽

大宅

畀面勳章

cindy.lam 發表於 12-7-26 09:54
睇你囡囡好大了,你嫁黎幾耐?我嫁黎三年,女女已兩歲。仲未識到香港媽媽

...

大馬睇來真係好多香港人 我嫁左10年啦,住左在大馬快9年,阿女4歲半,阿仔在我肚中21weeks
你住邊區啊?其實我現在識到的大多是住在KL,其次有住Penang也有更遠的Sarawak,如你在KL,就可以識到唔少香港人

男爵府

陪月勳章 BK Milk勳章

睇來我都應該好快加入....

洋房

cindy.lam 發表於 12-7-26 09:54

...

CINDY LAM, 你好﹗你住哪區呀?我在 FB 是叫 KRISBE CHIN,任何在大馬的媽咪都可以 ADD 我。
(請在FB 發短訊給我,否則我以為是 SPAM ADD)
我九月會去大馬啦﹗

複式洋房

回覆:kristinechan 的帖子

Hi, 我在怡保東區。你幾時嫁過黎呀?

複式洋房

HI,香港來的媽咪

我都想識多d香港朋友…我來左一年啦!仲未識到香港朋友仔……我宜家住係雪蘭蛾…平時多數去巴生 or sunway行街…希望大家可以多d傾計聯絡,因為係馬拉無朋友…又無返工,平時生活都幾悶下……希望揾到朋友擴大圈子…

複式洋房

引用:睇你囡囡好大了,你嫁黎幾耐?我嫁黎三年,

原帖由 cindy.lam 於 12-07-26 發表

...
我嫁左來一年啦!你住邊呀?我個仔仔半歲啦……多d上來傾下…

大宅

畀面勳章

emmababy0615 發表於 12-8-1 23:18
我都想識多d香港朋友…我來左一年啦!仲未識到香港朋友仔……我宜家住係雪蘭蛾…平時多數去巴生 or sunway ...
hihi,我都係住Selangor,都成日去sunway的,你本身住邊區?我住puchong的,以前我都久唔久同d香港媽媽出來飲下野吹下水,但大肚之後就無啦,遲下可能有時間都約下佢地,到時可叫埋你

複式洋房

引用:Quote:emmababy0615 發表於 12-8-1 23:18

原帖由 puffer-fish 於 12-08-01 發表
hihi,我都係住Selangor,都成日去sunway的,你本身住邊區?我住puchong的,以前我都久唔久同d香港媽媽出來飲下 ...
hihi…我住係klang附近ga…好高興識到你呀!我平時都有去puchong ioi mall行下ga!你就來生啦!恭喜……如果你地香港媽媽有活動叫我呀…

大宅

畀面勳章

emmababy0615 發表於 12-8-1 23:44
hihi…我住係klang附近ga…好高興識到你呀!我平時都有去puchong ioi mall行下ga!你就來生啦!恭喜……如果 ...
未生hahahaha,12月先係due date,但會開刀所以應該11月尾生,我第2胎了
我地多數在puchong,sunway,mid valley呢3個地方見面的,下次可以叫埋你了,因為要就d媽媽接阿女放學,我地平日都會在下午1:00左右出來,三點幾左右散會咁啦,有時都會耐d,有時又會weekend出,不過weekday多一點,因為weekend係family day

複式洋房

引用:Quote:emmababy0615 發表於 12-8-1 23:44 h

原帖由 puffer-fish 於 12-08-01 發表
未生hahahaha,12月先係due date,但會開刀所以應該11月尾生,我第2胎了
我地多數在puchong,sunway,mi ...
我仔仔得半歲,我唔識揸車,平時都係老公車我,我遲d想去考返個車牌,始終會揸車方便d…我宜家專職凑仔!

大宅

畀面勳章

emmababy0615 發表於 12-8-1 23:55
我仔仔得半歲,我唔識揸車,平時都係老公車我,我遲d想去考返個車牌,始終會揸車方便d…我宜家專職凑仔!

...
我話 左要考牌好耐都無行動,因為我實在太驚青,對大馬的治安無信心(我已住左9年啦)
希望我可以生之前見下你地啦,因為生完一定勁忙出唔到的了

複式洋房

引用:Quote:emmababy0615 發表於 12-8-1 23:55

原帖由 puffer-fish 於 12-08-02 發表
我話 左要考牌好耐都無行動,因為我實在太驚青,對大馬的治安無信心(我已住左9年啦)
希望我可以生之前見下你 ...
我老公都係咁講,怕我自已一個人揸車會危險,始終大馬治安無咁好,我都希望可以見下你地,生左bb就好忙,我宜家去邊都要帶住我仔仔,因為仲飲緊人奶…哈哈哈

複式洋房

回覆:emmababy0615 的帖子

好多香港媽咪都嫁咗去kl嗰邊,但我就喺怡保嗰邊,好似冇咩香港媽咪。三年黎一個香港人都識唔到。puffer fish, 我都生咗兩個女,一個剛兩歲,一個五個月大,兩個都係開刀。湊兩個絕對忙都嘔,大女又呷細女醋,我好耐都冇同老公拍拖了,學Emmababy話齋,去邊都要帶個女去。我兩個女都係飲人奶,大女全人奶,直到我有咗細b...我有時會去老公公司幫下手,所以有時都會自己揸車出去,同個女行下街買下嘢。我好想去kl, 好想食港式點心

首頁

尾頁

跳至