跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

男爵府

回覆:happymilala 的帖子

可以,不用返去

已刪除用户

回覆:登記註冊結婚

複式洋房

如果日後要去馬來西亞住,不是兩邊也要做註冊嗎?我也準備下年註冊,煩惱中。

已刪除用户

引用:如果日後要去馬來西亞住,不是兩邊也要做註

複式洋房

回覆 happymilala 的帖子

我男朋友係問馬來西亞果邊﹙佢地唔係咁可靠﹚
但我怕到時馬來西亞果邊唔認受,到時冇保障既係我。所以先諗住馬來西亞註冊,返香港辦手續好似隱陣啲。

已刪除用户

引用:回覆+happymilala+的帖子 我男朋友係問馬

複式洋房

回覆 happymilala 的帖子

好的~THX, KEEP UPDATE^0^"

已刪除用户

引用:回覆+happymilala+的帖子 好的~THX,++KEEP

子爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:請問同男朋友(馬來西亞藉)係香港註冊完之

原帖由 happymilala 於 13-01-17 發表

請問同男朋友(馬來西亞藉)係香港註冊完之後,係咪去駐港 ...
如果係香港註冊,之後拎齊文件去領事館辦手續就得架喇,唔使返去馬來西亞搞。如果你喺果邊註冊,你要喺馬來西亞stay一段時間先可以正式註冊到同埋要喺香港出一份單身證明,我之前比較過兩邊嘅註冊手續,都係覺得香港呢邊註冊方便啲,同埋冇咁覆雜,最終都係香港呢邊搞婚禮,之後再返馬拉擺多次酒。

複式洋房

馬來西亞領事館我問過了, 的確在香港結婚後再到領事館蓋印就完成; 不過馬來西亞果邊堅持話: 你係香港結婚冇用格, 都要返馬來西亞從新註冊.... 唉=.=好灰! 所以我考慮緊2邊都註冊...

複式洋房

回覆 HoneyBee_2011 的帖子

反而我想問問馬來西亞註冊過程~ 我未打算立即過去住, 所以香港唔會QUIT份工住, 登記我係咪要在場? 要留幾多日?... 登完記我應該飛返HK先, 咁我最遲幾多日後又要飛返去註冊? 好煩...

子爵府

引用:回覆+HoneyBee_2011+的帖子 反而我想問問

原帖由 tiffany.6_3 於 13-03-19 發表

反而我想問問馬來西亞註冊過程~ 我未打算立即過去住, 所以香港唔會QUIT份工住, ...
我記得我當時搵資料時係話非馬來西亞籍的一方前後要喺果邊stay好多個星期核實資料同審批資料,我同c6都係喺hk工作根本冇可能請咁耐假返去,所以就喺香港註冊囉!
馬來西亞果邊叫你返去再註冊多次?但我喺領事館搞果張馬來西亞結婚證書同喺果邊註冊嘅證書係一模一樣架喎!
同埋果邊啲人講嘅嘢未必咁可信

複式洋房

就係唔可信,問完等如冇問!
但始終我會過去生活,唯有再問多次馬來西亞啦

子爵府

引用:回覆+HoneyBee_2011+的帖子 就係唔可信,

原帖由 tiffany.6_3 於 13-03-19 發表

就係唔可信,問完等如冇問!
我哋遲啲都會返去生活,但如果我哋喺香港搞好晒正式手續都話有問題的話,真係冇嘢好講!講真,我比你更加要擔心,我bb嚟緊會喺香港出世,到時都會喺香港搞入馬來西亞籍!

別墅

After u regiser in hk. u need to go to m'sia embassy to register again. within 2 mths if i am not mistaken. They will issue you the msia marriage cert. Dont have to go back to msia to do it. If you go after 2 mths. they will charge you a penalty

大宅

我地起灣仔register完,返到嚟大馬,佢地冇再要我地register過wor。

洋房

我想問下, 咁係唔係即係

我(hk) 同我bf (my) 係香港註冊結婚

之後到灣仔領事館登記

拎左張cert

跟住返馬來西亞就可以去移民局拎住呢張cert去申請配偶移民

之後住夠5-7年, 我就係PR?

'' 我和我BF要傾過結婚但乜都唔知,係度追下POST

仲之我地想結婚,但睇留言好似係香港註冊會方便D? 會唔會??

我們會在KL生活 , 如果有BB 會係香港生再去灣仔拎大馬國藉

但有冇人知係香港出世既BB拎左大馬國藉可唔可以係香港讀書架?
因為香港既教育好似好D? 呢個我地都係尋找資料中...

謝謝各位CJ

洋房

sorry , 係灣仔領事登記 , 定係要返MALATSIA 登記???

好LOST><

大宅

回覆 viannching 的帖子

係。你講嘅啱晒。

我個人覺得香港註冊方便d。如果你喺大馬結婚,你要拎單身証明,香港的話,你bf唔洗拎。

你係香港人,BB又會喺香港出世,所以你BB同其他香港BB一樣,都係香港永久居民,當然可以喺香港讀書,自出自入。

首頁

尾頁

跳至