跳至

首頁

尾頁

子爵府

我想問.....馬來西亞華人同香港人係唔係真係差好遠?

未試過同馬來西亞華人拍拖, 而家岩岩拍左半年左右

因為長時間分開2個地方, 半年喇仲未好了解大家

但大家又到左適婚既年齡

有傾開過結婚,我相信佢唔可以適應到香港既生活,我都唔介意為左佢去馬來西亞,

我都知好risky,但係無辦法啦~

各位可唔可以講d你們同你們既另一半甚至佢家人相處既經驗我知??

萬分感激!

祝各位新年快樂!!!

男爵府

回覆:d_yeong 的帖子

文化差異都大。大家說話用詞有小小唔同會容易鬧交。
男友在馬有錢嗎?因你冇法返工,如家境一般你生活會比較辛苦。

子爵府

回覆 summone79 的帖子

係呀有時佢用D字眼都唔明既=.=

仲有....呢排新年佢唔駛返工,日日都睹到天昏地暗~

完全係失晒蹤~ 我真係好接受唔到.....

馬拉華人真係咁架咩?

唉....真係好想放棄

佢自己做生意~中等家庭吧~

別墅

I am M'sian, If 睹 is an issue, i won't even think of it, no matter which country he is from !

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:+本帖最後由+d_yeong+於+13-2-13+12:37+編

原帖由 d_yeong 於 13-02-13 發表

回覆 summone79 的帖子
唔係個個都咁,至少我識嘅無個係咁。正如係咪個個香港人都定期打麻雀、賭馬仔,可能你認識嘅人會玩四圈,但個個禮拜聚埋打麻雀賭馬仔,又有幾多個?

子爵府

他說新年才這樣。。。我會慢慢再觀察下。因為之前佢真係完全唔賭的,好奇怪!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:他說新年才這樣。。。我會慢慢再觀察下。因

原帖由 d_yeong 於 13-02-26 發表
他說新年才這樣。。。我會慢慢再觀察下。因為之前佢真係完全唔賭的,好奇怪! ...
咁平時唔賭就ok啦,可能新年有利是錢,又有親朋戚友,大家無事做先會咁。

子爵府

但係咁遠,真係好難observe大家有幾夾:;pppp:

複式洋房

引用:我想問.....馬來西亞華人同香港人係唔係

原帖由 d_yeong 於 13-02-07 發表

我想問.....馬來西亞華人同香港人係唔係真係差好遠?
始終有文化差異,仲要考慮同未來6299的關係,如果唔肯定就再觀察下再決定要唔要嫁啦!

子爵府

其實同香港人有咩明顯的分別?
目前就係語言真的不同之外,同鐘意夜麻麻仲去街。。。
明明都係廣東話,我竟然會唔明mouth:
請各位指點迷津。thanks

已刪除用户

引用:其實同香港人有咩明顯的分別?目前就係語言

子爵府

回覆 happymilala 的帖子

佢話佢d朋友一直都係講廣東話
不過可能始終唔係母語,佢d朋友d廣東話真係唔係幾正~
好多時我聽完要諗一陣先明
不過男朋友個d就正好多...所以我們9成係講廣東話的~
佢屋企就係講客家話既~(其實我分唔到,都係一d我唔識既語言啦~哈哈)

係呀!我們都有好多對方唔明既slang
真係要慢慢解釋
佢d slang多數唔係廣東話既,佢講完我都記唔到

我都係呀
有時講野不自覺似左佢
香港d朋友會覺得我講野怪左~哈~

佢話結婚之後會住佢屋企附近
即係每個星期都要成日回佢家
我同佢家人完全係溝通唔到架
佢父母連華語也不會,點算.......

仲有~佢阿媽係個d覺得個仔叻到不得了
天上既天使個d...去到個邊如果我搵唔到野做我會唔會變地底泥??

咁既uncertain future我係唔係真係可以生存到...................

複式洋房

引用:其實同香港人有咩明顯的分別?目前就係語言

原帖由 d_yeong 於 13-02-27 發表
其實同香港人有咩明顯的分別?
目前就係語言真的不同之外,同鐘意夜麻麻仲去街。。。
明明都係廣東話,我竟 ...
佢地d廣東話會加d馬來話,普通話,呢d係地區的特色,真係要住左落來先會明白,夜麻麻去街我都好唔明,我老公佢地都係咁,成日8,9點先出門食晚餐,成家人都唔知拖咩拖到咁夜

cn580089  我c6 又係....  發表於 13-11-26 14:43

複式洋房

引用:回覆+happymilala+的帖子 佢話佢d朋友一直

原帖由 d_yeong 於 13-02-27 發表
回覆 happymilala 的帖子

佢話佢d朋友一直都係講廣東話
一個人嫁來人生路不熟ge國家真係需要好大勇氣,你要預左難揾工要做c9,初期咩都要靠老公,無左老公連門都出唔到,除非你識揸車啦!

複式洋房

大家好,我新黎的。
我男朋友都係馬來西亞人,下年都準備註冊結婚了。
雖然多年來都飛來飛去都已經習慣左馬來西亞既生活,不過叫我定居,多少都會唔習慣既,我都有哂心理準備U_U

子爵府

回覆 emmababy0615 的帖子

係囉我都唔明點解佢地要6點在家食完飯,8,9點再出去食飯同飲野/有時飲茶....夜麻麻飲茶都可以飲到2點
我真係完全唔明白...==

cn580089  佢地真係好喜歡咁, 我c6 又係, 成日攪到我好夜瞓  發表於 13-11-26 14:44

子爵府

回覆 tiffany.6_3 的帖子

congratulations!!! 我真係未有咁既勇氣~

我們拍拖初期我們一直都係plan佢來香港生活

唉男人就係咁啦~愛你愛到顛左就咩都得~

而家就話適應唔到香港既生活

同埋佢覺得佢可以養我

如果佢來香港佢怕佢搵唔到咁多人工,又辛苦喎

我真係好想經濟獨立!

佢叫我教書.......我唔識馬拉話可以教咩喎>.<

好煩惱,

複式洋房

回覆 d_yeong 的帖子

ER.. 我果件都係咁架喎... 我過去既時候都係一齊坐低飲野吹水~ 反正第2日想訓到幾點都得~新年又係賭到夜麻麻..WAKAKA
新年我通常都在場.. 係好好氣氛的~ 我都會參加埋一份^O^"
只要你融入...就會覺得都幾開心丫~

複式洋房

回覆 d_yeong 的帖子

當初我都諗住佢黎HK架~ 不過...香港而家都亂七八糟~ 以我地既收入... 馬來西亞好似化算D.. KEKE
我而家都未知做咩好架~ 習慣左先啦~ 唔會餓死就得架勒~
其實唔掂當都可以回歸香港既..
太大壓力會影響你地既關係架嘛

子爵府

回覆 tiffany.6_3 的帖子

就係為左佢新年日賭夜賭,感情差左好多。佢真的由年廿幾賭到初15,真係人都顛。
亦係咁我有所動搖了

首頁

尾頁

跳至