懷孕前後

跳至

首頁
23456...8

尾頁

禁止訪問

畀面勳章

引用:Quote:BEACHLADY+發表於+11-7-15+12:21+咁

別墅

真係唔知交稅為乜?而家d賓賓都話要爭居港權,佢地d收入有幾多ar,爭到做香港永久居民,又可以申請家人來港團聚,又要養埋佢地嗎? 我同老公都要交稅,說到福利,有什麼?工屋冇,書簿冇,學費減免冇(除左學劵),車船津貼冇,我唔做野,攞晒以上所有褔利仲有綜緩都有雙糧架,唔好過日日返工放工搭車,咁辛苦,我攤開手攞算la,雖然我一個都2萬收入,計落,我生兩件真係可以唔使做,攞工屋都免左交貴租la,再攞埋綜緩大家交稅為什麼啊

複式洋房

好支持你講的說話啊, 馬上在自己facebook forward開去!

大宅

咪係.....不知所謂政府, 派錢點解要派埋比d大陸人?未夠7年都派, 我同老公都係香港土生土長,我兩個仔已經係香港都住夠7年la(一個8yrs old, 一個7yrs old)點解唔派埋比佢地呀, d錢我地有份比出黎架....比返我地d小朋友係應份......
今年我生第3個, 之前兩個做檢查尾4週都係醫院做, 而家就係妳地班大陸人攪到我只係健康院做檢查......到生喇, 醫院爆到9彩, d姑娘完全冇時間理我地, d大陸人就係到嘈, 妳估d姑娘只係服侍妳地呀!!!!!
你地9議員,9官只係幫班大陸人, 我地d香港人就唔駛理呀, 你地有冇理過我地感受..........
比返d福利我地d香港人呀

侯爵府

畀面勳章

回覆 coyi_lam 的帖子

whywhymama #68
生產值:10 洋房半小時前
請問有冇姊妹有興趣?

多謝你的來函,立法會劉慧卿議員於本星期五(7月15日)晚上8時在調景嶺健明邨健暉樓地下的辦事處會見市民,未知閣下及相關朋友會否有空檔一同會面,共商孕婦產子的問題!如蒙不棄,歡迎致電9644-7518與本人聯絡,以便本辦事處作相關安排。

柯耀林 總幹事
立法會劉慧卿議員辦事處
電話 Tel: (852) 2658-3021
傳真 Fax: (852) 2681-3209
電郵 E-mail: [email protected]">[email protected]

禁止訪問

畀面勳章

引用:回覆+coyi_lam+的帖子 whywhymama+#68生產

大宅

whywhymama #68
生產值:10 洋房半小時前
請問有冇姊妹有興趣?

多謝你的來函,立法會劉慧卿議員於本星期五(7月15日)晚上8時在調景嶺健明邨健暉樓地下的辦事處會見市民,未知閣下及相關朋友會否有空檔一同會面,共商孕婦產子的問題!如蒙不棄,歡迎致電9644-7518與本人聯絡,以便本辦事處作相關安排。

柯耀林 總幹事
立法會劉慧卿議員辦事處
電話 Tel: (852) 2658-3021
傳真 Fax: (852) 2681-3209
電郵 E-mail: [email protected]">[email protected]

男爵府

畀面勳章

我想問, 除左email, 仲有無其他channel可以發表不滿??
之前幾次遊行, 根本就無引起人地關注, d人都係報道非本地孕婦為多

如果我地搵議員, 應該搵乜嘢議員幫??(咁耐以黎無見到有議員出過聲)
如果搵報紙, 應該搵邊份??

我個人覺得, 雖然sent幾封email好容易, 但係sent左去佢地都唔會跟進
倒不如我地一齊諗下, 有邊d渠道可以幫到我地, 我地可以集中火力
唔知有無媽咪知道呢??例如樓上的劉慧卿, 又會唔會幫到我地呢??

各位有無意見呀??

複式洋房

我地憤怒了......樓主的心聲等於千千萬萬的本地mama........
十卜十卜十卜x 1000000000000000000000 ....

大宅

回覆:本地媽媽的自白,我地發火喇!香港政府!

提提大家,在send email 時,同一時間send 哂俾所有官員,俾佢地知道各人都知有關問題。甘樣,老細吾做下野都吾得啦

To:

行政長官曾蔭權
[email protected]

Cc :
周一嶽醫生
食物及衞生局局長

何兆康先生
食物及衞生局局長政務助理

林秉恩醫生
衞生署署長

大宅

2018復活節勳章

唔止本地媽媽,就連所有納稅人都好激氣,但我諗SEND EMAIL俾班無能官員都係無用,佢地睇完後唔做野都吹佢唔脹.唯有將事件搞大,用傅媒力量,俾壓力佢地唔好再亂黎.唯有上街先可俾大家睇到依家唔係大陸人惡哂,俾佢地知道香港係資本主義社會而唔係共產,要付出先有收獲

大宅

回覆 coyi_lam 的帖子

樓主: 你完全講出我地本地媽媽嘅心聲, 支持你 X 100000000000000000000000000000000000000000000

洋房

講得好. 十分支持. 政府唔鬧唔醒.

複式洋房

講得好,支持一人一信!

民房

support support!!!

男爵府

支持,支持,大快人心,爭老公,爭床位,爭奶粉,遲下就爭學位,再申請埋D姨媽姑姐落嚟爭公屋,乜Q都爭,講起就把幾火!!

別墅

引用:Quote:原帖由+mei_+於+11-07-15+發表遲啲賓

原帖由 coyi_lam 於 11-07-15 發表
遲下皇后像廣場針都插唔入
但又真係好多人急請工人請唔到wo我等左半年la,都毫無聲氣。

複式洋房

我都好憎香港政府,冇一個係好人,仲要個個都係騎牆派,無能無恥!

複式洋房

我之前 send 左去平機會,但得到勁廢的回覆囉~!

你於2011年7月7日給平等機會委員會(「委員會」)的電郵已收悉。

現時香港有四條與平等機會有關的法例,分別為《性別歧視條例》、《殘疾歧視條例》、《家庭崗位歧視條例》及《種族歧視條例》,以保障任何人不會因其性別、婚姻狀況、懷孕、殘疾、家庭崗位或種族而在一些指定的範疇內受到歧視。根據這四條法例,委員會可對有關投訴展開調查及進行調解。

根據《種族歧視條例》(「條例」)第4及8條,種族歧視是指基於種族、膚色、世系、民族或人種而作出的較差對待,但其涵蓋範圍並不包括因有關人士是否香港永久居民、是否享有香港居留權、或在港的居住年期等身份而造成的差異。

由於現時已公佈的政府政策,某人能否得到一些產科服務是取決於當事人或她的丈夫是否香港永久居民,按上述種族歧視的定義,該項措施並不涉及條例所指的違法種族歧視,委員會抱歉未能就事件作出跟進。有關限制非本港孕婦來港產子的政策,近日政府正與不同單位繼續討論為港人內地妻子提供某些產科服務,我們希望各方能找到令大家滿意的方案。

如對委員會的工作有任何查詢,可致電2511-8211或瀏覽委員會網頁www.eoc.org.hk

平等機會委員會
總平等機會主任

束健銘

2011年7月12日

大宅

支持樓主!!!我都send左e-mail比果幾條友仔~有需要幫手出聲呀!我一定支持!!!!!!!身同感受呀......

首頁
23456...8

尾頁

跳至