懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回

我想講既係網上點鬧都係無意思, 大家唔合力做D野係無用架...
因為我地同D MEDIA 同黨傾, 佢地都係話EVEN 你地係網上點嘈, 用FB 叫幾多 LIKE 都好, 政府係唔會理....大家只係越講越激氣...無解決方法

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

如果父母親並不是香港人就不會發出香港出世紙, 咁就可以解決好多問題啦~ 白痴政府都唔用腦既~ 個班蝗蟲, 如果冇出世紙比佢地, 你睇下佢地仲黎唔黎香港生啦~ 宜家個白痴政府仲諗住比埋居港權班外傭~ 班白痴政府係唔係見香港未夠多人呀~

民房

我send 了email 去啦。。多謝coyi_lam 寫的東西, 我 copy 了條 link 及她的內容。

大宅

雖然我唔係孕婦不過几年前生時已經領略過D大6孕婦D衷野,睇來香港孕婦要好似雷曼D人咁日日係D總行抗議,而孕婦就要去D政府/私家醫院,關口,政府總部淨坐抗議

tinlingyuetka  支持遊行.......因為網上抗議無人理~~~  發表於 11-7-27 12:18

大宅

我覺得遊行先有用LOR~
果班港人內地婦之前又求, 又遊行, 又乞求, 又阻街..........
周生話唔理的.........
一個月後: 拎納稅人的錢俾內地人住私院???????????????
我唔想交稅俾內地人享福,
自己留D錢旁身好過!

大家會否組隊去遊行???????????/ 我地大肚, 應該可以引起關住的~~~~~~就如同幾年前, 由親子王國號召而成的媽咪大遊行!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

珍珠宮

2024年龍年勳章

樓主勁我瞓身支持

禁止訪問

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 ding1ding 的帖子

傾過, 唔會係D幾個月既事, 一來天氣熱, 二來遊行係唔啱大肚既孕婦參加, 要理性去PLAN 黎緊幾個月既野唔係一朝一夕之事, 我想講我係BK 想要D人既DATA 要人既FEEDBACK 但睇唔到有幾多MUMMY 有心真係肯出黎幫手攪D 咩 OR 比意見, 係SEND EMAIL 有人做, 我都有做SEND 左比周局長同特首OVER 10日都唔覆有用咩, 攪遊行係易事咩, 要有ORGANIZATION SUPPORT 要申請唔係行出去就得, 警察會比你地行咩?
真心想大家幫手比意見, 但見大家只係識係網上打D咩, SUPPORT D TOPIC ONLY....我個心都灰灰地, 但我真係唔想大家既福利就咁無晒!!!!!!!!!!!!!

禁止訪問

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 ding1ding 的帖子

唔係唔明大家都有野要做, 但有D 厭遠呀 (心諗遊行都唔係個個啱地方), 唔係長期要去, 一次半次都係咁, 聽到真係唔多開心..選放工時間又話趕唔到, 改SUN 又係FAMILY DATE, 我同其他出席既MUMMY 個日都係FAMILY DATE, 人地都係FAMILY DATE, 但有心想做好件事, 有位明明要走既MUMMY 同佢先生都等到傾晒先走, 有心無心好易見到..有位MUMMY 叫佢先生帶去99到, 一齊睇, 佢一個出席, 我都係一個人出席無人陪, 大家都係取捨姐....所以我做左我要做既野, 到LAST 係唔係真係實行到其中一兩個PROGRAMME 我都唔SURE...我曾經出過心同力, 問心無愧就算...我唔係想話咩人, 我只係想講 "心灰"

去一次傾幾個鐘, 我地好難同大家講攪左D咩, 係去到大家一齊BRAIN STORM (當然之前我自己有幾手準備),再去CONFIRM 下次MEETING 前有咩要幫佢地攞DATA 比佢地去做SUPPORT. 但你可以見大家係 "產前產後" 吹水, 都唔入下去我問DATA 個TOPIC, 就知有幾人真係想攪好HKG.....

當然我好多謝比意見比DATA 既MUMMY, 但我只係想係到話比大家知咩都唔做, 係網上講咩都無用, EVEN APPLEDAILY 有一兩日上黎QUOTE過我地D JM打過既野又點,成效係點有目共到。

FB 個十萬人LIKE既POST 又點, OVER 十萬又點, 報章比個一日你做頭條又點, 無人嘈到出面, 政府睬你都傻, 無人提SOLUTION ,政府唔會關注....

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

樓主鬧得好

昨日已send左去ceo, 唔知會唔會回呢? 岩岩睇左呢個post打算寫多一篇再send比班廢官!

其實好幾年前, 都發起過一人一email, 又係因為呢件事, 過左幾年嘅今天, 個正苦完全無做野, 內地孕婦問題重要更加嚴重, 對我地土生土長香港人更加剝削!! 好火呀!!

大宅

回覆:本地媽媽的自白,我地發火喇!香港政府!

F*ck hk government!

珍珠宮

岩岩搵返之前封email, 事隔差不多5年, 正苦無做野不特止重更加鼓勵班蝗蟲來港產子, 醫護人員唔夠咩, 加啦 (話呀嘛, 講之嘛)!! 今日睇報紙, 儀器唔夠咩? 添啦! (為果d大陸衝關無預約嘅添)!! 雖然我已經生完兩個上左岸, 但係個無能正苦令我好火, 雖然上左岸但係都關我事! 我下一代都唔知會點, 而家都有d後悔生bb!! 唉!!

請政府盡快解決內地孕婦來港產子

2006年9月26日 星期二 下午4:09
寄件人: "XXX2000" <XXX2000 @ yahoo.com.hk>查看聯絡人資料

收件人: [email protected]

To: 曾特首

內地孕婦來港產子問題已經到達一個非常嚴重的地步, 港人根本得不到醫院的應有的正常服務, 令質數大大下降, 無論私家公立也是如此, 如政府仍不解決內地產婦問題, 或是理不到的話, 那倒不如興建多幾間"自給自足的形式專為內地產婦"服務的婦產科醫院好了, 這樣就不會影響到港人及醫院應有的服務質數, 快快快, 請盡快解決!!

建議(1) 內地人如父或母不是香港永久居民, 一概不發出生證明; (2) 入境處要好好把關, 內地孕婦7個月以上不得入境!

Ms XXX

大宅

support!!!!

伯爵府

有關"菲律賓工人想申請成為HK人"
唔知你地今朝7月27日有無睇亞視.....我只係睇左小小,謝偉俊佢都唔支持,好似仲好似話,暫時得佢一個人出嚟講....反對班菲律賓工人!!
話因為...好多大陸官員,乜乜乜(因為我唔記得)佢地都無得申請居留權成為HK人架!

男爵府

susuchoi 發表於 11-7-14 16:25
我地可以係度開一個 議員黑名單 ,等佢地走到邊嘅區選都唔洗指意有我地嘅票!

香港咁多受影響嘅本地孕婦, ...

Agree, 等d議員幫晒大陸人,叫大陸人投票比佢地loh

男爵府

引用:頂!個D人扮可憐就有著數,香港納稅人火都黎

原帖由 whywhymama 於 11-07-14 發表
頂!個D人扮可憐就有著數,香港納稅人火都黎埋!
係,有無攪錯,真係火都黎

男爵府

引用:回覆+coyi_lam+的帖子 鬧得好,+白痴政府養

原帖由 CindaChing 於 11-07-14 發表
回覆 coyi_lam 的帖子

鬧得好, 白痴政府養埋班廢柴9官, 垃圾議員
我真係唔想投票比班廢柴,有邊個仲有少少良心,我都訓身支持,但可惜,一個都無

首頁

尾頁

跳至