2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

洋房

阿仔今年 10 歲讀小四,最近一年開始滿腦子只掛住用手機、ipad 打機,好似對所有其他事情失去興趣。

其實我已經限定佢每日只能打機 30 分鐘,但佢一放低部手機/ipad 就自己開電視睇 youtube,連以前聽到話去表哥表姐屋企玩好開心,而家都冇晒興趣,寧願自己喺屋企打機。而家問題都漸漸浮現,成績開始退步,對體能活動冇興趣,除咗打機對其他野都提唔起勁。

我有時好想恨心收埋晒手機同 ipad,但有時又諗佢好似好慘每日只有返學放學做功課,同埋安排每日適當合理嘅打機時間對佢情緒同放鬆心情都有好處。

你地小朋友有冇同樣問題?你地又點樣處理?

大宅

回覆樓主:

有,自從出咗手機俾佢後就開始掛住打機,當初買手機原因係方便佢去補習時,可以方便啲。而家係手機安裝咗Family Link,如果玩得太耐我就會stop,佢就冇得再玩。

大宅

最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回

faye0109 發表於 22-5-25 08:54
阿仔今年 10 歲讀小四,最近一年開始滿腦子只掛住用手機、ipad 打機,好似對所有其他事情失去興趣。

其實 ...

我個女又係成日揸住部機 攞返佢姐就成個人喺度發癲!搞到我好炆憎

民房

試下用多啲時間陪佢玩其他嘢,例如有啲board game, Monopoly,國際象棋或者波子棋,等佢對其他遊戲有興趣 因為我個仔都係甘 所以你可以試吓 依家佢一做完功課會主動叫我同佢玩board game(emoji)btw 我仔仔都係12年

首頁

尾頁

跳至