興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Re: 聞相俱樂部

係呀, 我都有d 後悔買左f1.8, 等我試左85mm, 或者放左支 50mm 入支 85mm

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

stephenietam

smugmug 真係幾好用架, unlimited storage, full size upload & download, user-friendly.
US$ 39.95一年, 大約 HK$ 300多D
有人介紹首年可 save US$ 5, 介紹人可 save US$ 10

軍魁星 寫道:
[quote]
stephenietam 寫道:
想問下你地... 你地係smugmug個相簿係咪可以放到原size又唔會cut架???? 應該要比錢架呵??? 好用嗎? 幾錢架?? 好似幾靚咁... 我babyhome d 相cut到細晒... d quality好差, 有d相攪到我囡囡好似"mi"埋左眼咁... :cry:

smugmug個相簿可以放到原size, 而且unlimited storage. 年費US$39, 有阿Simar or KnN 介紹可以首年save $5. 都幾好咖.[/quote]

子爵府

好媽媽勳章

50/1.8唔係咁差呀.. 我真係好like佢bor
同埋o弟sample, 2枝唔係真係差咁多, 唔好比果0.4呃左你呀...

大宅

MomMom 寫道:
係呀, 我都有d 後悔買左f1.8, 等我試左85mm, 或者放左支 50mm 入支 85mm

係呀,睇到pakyu ma用50mm f1.4影o既相,正到暈,又有個靚model,聽你咁講,都想買番支50mmf1.4.....咁50mm f1.8放唔放好呢???下個目標係85mm同35mm :lol:
ooooo......跟住就係荷包乾硬化 :lol: :lol:

大宅

咁您會揀 35mm 定 85mm 呢

yellow 寫道:
佢好少望鏡頭,我叫佢5次,佢先望一次,所以d相有8成都係好似影佢當時做o既野

大宅

KnN 寫道:
同埋o弟sample, 2枝唔係真係差咁多, 唔好比果0.4呃左你呀...

聽你咁講...就想買支85mm f1.4...
不過未儲到咁多$
係呀,我老公今日攞咗支a16去九展,但係d staff話香港冇機整,要拎去日本o個便整...???要一個月呀...

大宅

yellow 寫道:
simar...
就係中咗50mm f1.8,早知買支50mm f1.4la

C 啦, 我都唸住買喎, 咁兩支嘅分別係?

子爵府

yellow 寫道:
係呀,睇到pakyu ma用50mm f1.4影o既相,正到暈,又有個靚model,聽你咁講,都想買番支50mmf1.4.....咁50mm f1.8放唔放好呢???下個目標係85mm同35mm :lol:
ooooo......跟住就係荷包乾硬化 :lol: :lol:

好似照足我條路來行wor. 我又係 35, 50 & 85.

子爵府

好媽媽勳章

yellow 寫道:
[quote]
KnN 寫道:

聽你咁講...就想買支85mm f1.4...
不過未儲到咁多$
係呀,我老公今日攞咗支a16去九展,但係d staff話香港冇機整,要拎去日本o個便整...???要一個月呀...[/quote]85/1.4 係L 喎, 咁就唔同講法, 個咸唔同bor..
我先見你話想入35mm, 如果50/1.8你唔滿意既, 唔好入35/2, 雖然差唔多2千, 但都係咁上下野, 無usm, 入就要入35/1.4L (Adrainbaba都有) 呵呵呵呵呵

子爵府

好媽媽勳章

deebrown 寫道:
C 啦, 我都唸住買喎, 咁兩支嘅分別係?
差差唔多2千, 有時間o弟o弟呢到
http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=323282&extra=page%3D1
中間ching quote 左以前既討論~
你可以參考下, 考慮下. 尤其最尾 2個reference :mrgreen:

大宅

knN;
50mm f1.8我滿意ka,就係因為呢支lens,令到我覺得定焦lens影出o黎o既相係正...不過想買唔同焦段.....
見到你咁笑,咁支35/1.4L都價值不菲喎

侯爵府

Sonic 寫道:
stephenietam

smugmug 真係幾好用架, unlimited storage, full size upload & download, user-friendly.
US$ 39.95一年, 大約 HK$ 300多D
有人介紹首年可 save US$ 5, 介紹人可 save US$ 10

[quote]
軍魁星 寫道:
[quote]
想問下你地... 你地係smugmug個相簿係咪可以放到原size又唔會cut架???? 應該要比錢架呵??? 好用嗎? 幾錢架?? 好似幾靚咁... 我babyhome d 相cut到細晒... d quality好差, 有d相攪到我囡囡好似"mi"埋左眼咁... :cry:

smugmug個相簿可以放到原size, 而且unlimited storage. 年費US$39, 有阿Simar or KnN 介紹可以首年save $5. 都幾好咖.[/quote][/quote]

但係upload相會唔會好慢呢? 我好多好多相wor...

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

yellow,
買支 85mm f1.8 影人la
50mm 用在室內, 只是焦段適合影人, 以色水, 散景計, 一定係 85mm (因呢支鏡本來就比 50mm 好)

子爵府

都Okay, 連線幾穩定, 我通常開三個window upload, 因為每個window只可upload 400MB. 開五六個鍾, 一覺醒來就完成1G+了. 我放了二十幾G上去. adrianpapa 放了五十幾G.

子爵府

好媽媽勳章

軍魁星 寫道:
好似照足我條路來行wor. 我又係 35, 50 & 85.
呵呵, 我諗緊35/2, 50/1.8, (85/1.8o弟下換唔換得成body), 135/2L

侯爵府

軍魁星 寫道:
都Okay, 連線幾穩定, 我通常開三個window upload, 因為每個window只可upload 400MB. 開五六個鍾, 一覺醒來就完成1G+了. 我放了二十幾G上去. adrianpapa 放了五十幾G.

可以同時開三個windows upload架??? 咁樣一晚先1gb?? c啦, 我囡囡由細到大o既相成50bg都唔止呀.... up到幾時呀... :-(

子爵府

好媽媽勳章

chloepapa 寫道:
yellow,
買支 85mm f1.8 影人la
50mm 用在室內, 只是焦段適合影人, 以色水, 散景計, 一定係 85mm (因呢支鏡本來就比 50mm 好)
但canon 枝85/1.8好淡下喎... 我自己o弟仲淡色過50/1.4...散景就無得彈
都係入85/1.4L 喇.. 哈哈哈哈

子爵府

可以同時開三個windows upload架??? 咁樣一晚先1gb?? c啦, 我囡囡由細到大o既相成50bg都唔止呀.... up到幾時呀... :-(

Up 到下個月囉.

係咁咖啦, 50GB wor, 你上邊個相簿都要咁耐, 一世人做一次, 上啦.

侯爵府

軍魁星 寫道:
Up 到下個月囉.
係咁咖啦, 50GB wor, 你上邊個相簿都要咁耐, 一世人做一次, 上啦.

我睇左佢有14日試用呀, 等我今晚番屋企試下先得~

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我同老公又係中左定焦毒:
50 1.4 >> 105VR >> 85 1.4

但令我老公發開口夢都嗌住既係支 28 1.4,佢係咁話係好正wor,不過周圍都搵唔到lu

首頁

尾頁

跳至