興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 聞相俱樂部

差唔多2千, 有時間o弟o弟呢到
http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=323282&extra=page%3D1
中間ching quote 左以前既討論~
你可以參考下, 考慮下. 尤其最尾 2個reference :mrgreen:

好有用呀, thank you KnN!!
尤其呢度....
Canon EF 50mm – F1.4 vs F1.8 MK II
不過重好多呢。

大宅

KnN 寫道:
[quote]
chloepapa 寫道:
yellow,
買支 85mm f1.8 影人la
50mm 用在室內, 只是焦段適合影人, 以色水, 散景計, 一定係 85mm (因呢支鏡本來就比 50mm 好)
但canon 枝85/1.8好淡下喎... 我自己o弟仲淡色過50/1.4...散景就無得彈
都係入85/1.4L 喇.. 哈哈哈哈[/quote]
85/1.4L 係咪唔係Canon, ygdragon.net 冇嘅?

子爵府

好媽媽勳章

deebrown 寫道:
85/1.4L 係咪唔係Canon, ygdragon.net 冇嘅?
傻左呀, high 得泄, 係1.2L 呀

子爵府

好媽媽勳章

KnN 寫道:
[quote]
傻左呀, high 得泄, 係1.2L 呀[/quote]canon無85/1.4嫁, 得85/1.8同85/1.2L, 星yeah nikon 就係85/1.4

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

Canon 支 85mm, 得 f1.8 $2,630 同 f1.2 $15,600 兩個 version

大宅

Canon 支 85mm, 得 f1.8 $2,630 同 f1.2 $15,600 兩個 version

攞命呀!

子爵府

好媽媽勳章

攞命呀!
我地呢到有幾位網友既財力同臂力都相當驚人嫁.

我like你呢句 攞命呀!

大宅

我唸我4月英國之行, 都係 買50mm/f1.8算了....冇咁大心理壓力, 跌壞都冇咁傷.........

侯爵府

洗5 洗差咁遠呀 $15,600 點買呀 :-( :-( 想買支L 定焦都5得 :-( :-(

有無人有 85mm/1.8 呀, 好想睇下呀

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

Canon 定焦 L 鏡, 最平果支係 EF 200mm f/2.8 L II USM $5,380 (加埋 1.4X, 用來影concert 好呀 )

侯爵府

我用唔到smugmug呀, 我開到trial account, 開左個gallery, 但係開頭我加相, 佢要我裝activex.... (咁上下名啦) 咁我咪裝lor, 裝完仲c, 一click加相就成個window都冇埋.... 點解會咁架???

子爵府

stephenietam 寫道:
[quote]
軍魁星 寫道:
Up 到下個月囉.
係咁咖啦, 50GB wor, 你上邊個相簿都要咁耐, 一世人做一次, 上啦.

我睇左佢有14日試用呀, 等我今晚番屋企試下先得~ [/quote]

叫 KnN 做你介紹人可平 $5 咖.

子爵府

我用唔到smugmug呀, 我開到trial account, 開左個gallery, 但係開頭我加相, 佢要我裝activex.... (咁上下名啦) 咁我咪裝lor, 裝完仲c, 一click加相就成個window都冇埋.... 點解會咁架???

你用另一個 uploader 無需裝 activex. 不過裝都好, 好多野都要呢個function咖啦.

侯爵府

軍魁星 寫道:
[quote]

你用另一個 uploader 無需裝 activex. 不過裝都好, 好多野都要呢個function咖啦. [/quote]

我裝左啦.....

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

尊敬的各位,
我地既“ 聞相俱樂部“ 話咁快已經突破左二千大關。
請問大家想開“ 聞相俱樂部﹣part 2“ 定另改新名?

子爵府

Part 2 lah.

子爵府

好媽媽勳章

AIYA.
岩岩去左沙灘, 換鏡果陣比仔仔撒沙中左, 小小白mount 位裝左沙, 吹走左仲有幾粒chi住, 我係咪再吹下佢tim呀?

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我裝左啦.....

咁用到未呀?
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

軍魁星 寫道:
Part 2 lah.

X2.... 個名都仲幾好呀!
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

KnN 寫道:
AIYA.
岩岩去左沙灘, 換鏡果陣比仔仔撒沙中左, 小小白mount 位裝左沙, 吹走左仲有幾粒chi住, 我係咪再吹下佢tim呀?

哎呀! 你又去撒沙??

部機同o的鏡冇事呀?? :-( :-(

首頁

尾頁

跳至