興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原帖由 ms_ck 於 09-12-12 12:31 發表
muji媽, 你要留意muji多d...
小公主上次有同樣問題係第一次起水時... 後尾我同佢睇獸醫... 原來係假懷孕... 嚴重的會自殘...

...

我要留意muji 邊方面呀?
thx!
Cheers,

阿檬

男爵府

各位~ 早晨~ 大家好!
Cheers,

阿檬

大宅

早晨呀!!!

呢排好似好多媽咪都為啲小朋友去廁所問題煩惱, boyboy 有時去唔中, (佢有時鐘意喺邊邊柯, 好易出界) 我都好炆架.

我星期六個日發現左 boyboy 有一隻牛蜱, 第一次見到, 嚇到我手都震埋, 初時我老公仲話係損左有焦, 不過望望下有腳架, 好驚.

你地有無人試過搵到牛蜱, 事後你地點處理呀?

呢排發現 boyboy 好鐘意 lam 佢既咕咕, 每次見到我都已經喝住佢架啦. 點知今日俾我見到佢咕咕好似紅左好多, 怕佢發炎呀, 今晚睇下要唔要帶佢睇醫生....

v 仔媽

經過一個 weekend, v 仔有進步嗎? 你係真係要留心下佢去廁所時, 有時周圍聞,一係係咁轉, 你就好帶佢去廁所, 去多幾次, 佢就知架啦. 搞掂左 toilet training, 你會煩少好多野.

我見網上面有人介紹有溝稀既醋抺地, 咁去去左陣味. 你話間屋有陣味, 可能 v 仔已經認左陣味, 佢以為個廳先係廁所呀, 你要除左陣味先

muji 媽

muji 仲有瞓喺廁所上面嗎? 以前 boyboy 未可以自由行時, 佢成日都當左廁所係床, 可能有自己陣味安全啲呱

你個廁所放左喺邊架? boyboy 既廁所放左喺廳, 所以基本上佢好少去錯, 除非柯出界啦

丁丁媽

過左一舍 weekend, 同 3 隻 bb 點過呀? baba 黎要左 bb 未呀?

男爵府

早晨~
boyboy 媽~
牛蜱? 無喎.. muji 未試過有架.. 發現牛蜱之前, 同boyboy去過邊度呀? 聽人講, 如果去行山, 去好多草叢的地方, 就要做好防範措施(有防牛蜱帶)呀.. 如果boyboy's 咕咕繼續有紅的話, 我諗都係帶boyboy去睇吓醫生好d喇..

唉.. muji 個廁所一直放係佢個狗窩隔離架..
佢依家無在係個廁所瞓覺, 不過依然隨處亂去尿尿呀.. (梳化1次, 我房個塔塔米<好彩唔係尿尿在張床辱度咋> 1次, 走廊 / 客廳 <重災區>) 唉.. 罵又罵過, 氹又氹過, 都無辦法..
不過唔知有無關係呢 / 還是我心理作用呢..
其實在上星期日 (5/12), 我帶埋muji去墳場掃墓呀! 當時我姐夫一直都有抱住佢, 咁佢都有吠過幾聲..
跟住呢星期就咁喇... 我老公話唔關事喎, 可能係同阿吉仔表哥玩得顛過頭喎.. 不過都成個禮拜啦... 仲係咁呀..
唉, 好鬼煩呀...

Cheers,

阿檬

男爵府

各位早晨
Cheers,

阿檬

男爵府

早晨~ 大家好
Cheers,

阿檬

禁止訪問

男爵府

momojoyse,

早晨, 你依家俾什麼給poodle bb 食呀 ?

係呢, poodle bb 係囝 / 囡呀? 叫乜野名? 乜野色呀?
Cheers,

阿檬

禁止訪問

男爵府

Hi~
muji 由細到依家都係食緊royal canin's indoor junior. (muji bb時一日三餐都係狗糧, 依家就係如果我無時間整野俾佢食, 佢好肚餓先會食),不過donut咁細個, 你有無將d狗糧先用暖水浸稔先俾佢食呀? 唔浸佢會食得好辛苦..

仲有, muji 用緊的shampoo 我唔記得係咩牌子喇, (係我家姐隻狗狗用開, 她倒咗一樽給muji 用)

依家donut 唔沖得涼架, 佢太細個喇, 好多人都話最好6個月大先好幫狗狗沖涼呀.. (如果你諗住有donut 去寵物美容店沖的話, 一家要打齊針先可以架..)

係呢, 我住港島東架, 你住邊區呀?

原帖由 momojoyse 於 09-12-21 13:30 發表
係女叫donut, dark chacolate, 食緊royal cann, 仲有想問吓咁細可以沖涼嗎? 妳用咩牌子的shampoo?
Cheers,

阿檬

禁止訪問

大宅

早晨呀!!!好多日無上黎留言啦,好忙呢...

我岩岩幫 boyboy 轉左糧, 轉左去食 k9, 暫時都 ok, 啲便便好乾身, 好易執.

不過我發現 boyboy 既大小便次數好似一向都俾其他狗多, 佢一日可以去到 3-4次大大, 仲有好多次幾 shushu...唔知佢係唔係唔正常

muji 媽

boyboy 唔係去草地, 係喺石屎地野到牛 b 架, 所以大家出街街時要小心

muji 依家去廁所既情況好啲嗎? 仲有無亂去廁所呀??

donut 媽咪

nice to meet you. 朱古力bb 好可愛呢~~

2 個月既 bb 真係唔好同佢沖涼呀, 雖然臭臭, 不過總好過病左. 佢地又未齊針, 沖涼好危險呢~ 不如試下乾洗呀, 雖然效果麻麻, 不過就好過無啦.

Donut 識去廁所未呀?

男爵府

早餐~

boyboy 媽,
muji 仲係唔肯去廁所尿尿&便便呀.. 真係俾佢激死喇..
muji 不嬲都係1次便便, 而尿尿呢.. 細個o個時就密d, 依家大個女(起水後)就只有幾次, 份量就多d, 好似識儲埋多d先尿尿咁...
咁如果boyboy d 便便係正常/靚既, 兩三次便便, 我諗唔怕掛... 係呢? 你有無同boyboy 每月用revolution / frontline 個d野架?

donut 媽,
donut 會在狗窩度便便? 你有無教佢去廁所到尿尿&便便呀? 狗bb尿尿&便便次數會多d架.. 如果佢學識去廁所到尿尿&便便, 真係做少好多功夫架...
Cheers,

阿檬

大宅

MUJI 媽

之前幫 boyboy 用開 frontline plus, 咁有一次行開 petmax, 見到有隻野係話天然既, 咁諗住對佢好啲, 就轉個隻, 點知一轉左第2 支就發現啦. 我估我都係要轉返 frontline plus 好啲

佢啲便便靚呀, 不過好煩呢, 成日都要柯, 執都有排執.

人地都同我講大左會去少啲廁所, 不過都 10 個月啦, 都差唔多成犬, 都仲係成個 bb 咁....

呢排 boyboy 好幾次都柯出界, 激死人, 佢次次都會行去廁所到, 不過有時心急又唔行入啲, 就出左界, 咁咪一樣要我抺

禁止訪問

大宅

原帖由 momojoyse 於 09-12-22 13:53 發表
可能我係屋企時間唔多, 未有時間教她, 不過一反到屋我就放佢出來跑吓, 一定會拿個底盤出來代她尿尿, 不過佢都係未識, 我地一見她想便便或尿尿就抱佢上盤上, 我接她回家都不過幾天要d時間的, 謝謝大家教導

...

大家交流下意見嘛, 我都係由 boyboy 細細個拎返屋企養, 初時咩都唔識, 好怕整親佢...慢慢你會發覺有左佢地多左好多樂趣架啦

初頭幾日係無咁快識去廁所架啦, 慢慢黎...呢幾日天氣凍, 要小心同佢保暖呀

男爵府

早晨~ 大家好,

聖誕快樂
Cheers,

阿檬

子爵府

Merry X'Mas~~

男爵府

大家好~ 早晨呀~~
Cheers,

阿檬

男爵府

好cute 呀~ 你決定留邊兩隻bb呀?

原帖由 ms_ck 於 09-12-25 15:45 發表
Cheers,

阿檬

首頁

尾頁

跳至