跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 有沒有2005年1月的準媽媽?

Hi, 妳o地好, 我都係2005年1月既媽咪, 我e家5週,
係第一胎.

男爵府

小吱
恭喜你,得閒就上0黎傾0下.

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cable 寫道:
HI YuYuMother,
我有返工架, 因為沒有暈同嘔(只係有1,2天早上有嘔), 又唔想比人知, 咪扮正常law, 公司肯定無人知, 需家人就得老公同其中1個家姐, 連大仔同工人都唔知. 如果命運安排了, 就等個肚”特”晒出黎先算吧, 故而家要上BK release 一下自己的心事。

Hi! Cable,

如果你唔放假休息, 0甘你自己小心d, 有咩事記住即刻睇醫生呀.

你都好口密喎, 得2個人知. 我暫時已講左比我屋企人知, 不過工人同囡囡都未知. 老公0個邊就姑仔同姑奶都知. 另外有2個知己都知. 不過就未同老爺奶奶講. 我都諗緊幾時講! 其實我老爺都懷疑啦, 因為佢見我有d食物唔食, 所以懷疑我有左. 0甘佢又靜雞雞問我姑奶喎, 我姑奶梗係答唔知啦. 如果聽日見到佢, 佢又問我, 0甘我講唔講好? 其實我想陀穩d先講, 唔想有咩事(touch wood), 令佢地失望.

我都未同老闆講架, 諗住過多2個星期覆診check到心跳同穩定d先講.

你諗住見肚先算都好既. 我就未必得, 因為我本身有個大肚腩, 所以我個肚好快會現 -- 小B加大肚腩!! :-P

水晶宮

小吱 寫道:
Hi, 妳o地好, 我都係2005年1月既媽咪, 我e家5週,
係第一胎.

小吱,

歡迎你呀, 你睇左醫生未呀? 得閒多d上黎傾計丫, 大家交流下嘛!

大宅

我上星期睇左醫生啦, 不過bb太細, 照唔到. 醫生叫我下星期去照下, 應該會照到同埋應該會聽到bb心跳. 好想下星期快d到.

係呢, 妳o地決定左起邊到生未?

民房

大家好!我係新加入既成員,不過我已留意呢個網站幾個月。响呢度我識咗好多野。
幾日前去睇過醫生,佢話我有咗BB,不過因為大細只係睇到胎朖,要兩星期後再覆診,所以我都唔知預產期係05年1月定2月。

大宅

各位媽媽,

原來你地剛剛一個月多0的就期盼BB來臨,
咁早睇醫生TAM,我重以為3個月先去睇醫生
及排期!!因為我第一胎時有人教我的,除非有特別
情況,比你地攪到我心大心細,不過現在去睇,BB好似
係一個胎胞,真係好心急...

複式洋房

Hi!各位, 我都係05年1月既準媽媽 !我今次係第一胎, 依家第六週!!我淨係睇咗普通科,未去照超聲波, 我諗住下星期先去.唔知係咪心理作用, 我呢個星期已經覺得唔係好舒服,唔係作嘔作悶就係個肚好漲,行路都唔敢行得快,唔知你地有無咁既感覺呢 ?
[center]Larry's birthday ticker[/center]

民房

hellojoyce,
你咁夜都未休息呀!孕婦需要多o的休息,最好每晚11點前就上床睡覺。
我有時覺得無乜胃口,有時又好大食,個胸好脤,仲成日有好多胃氣。

民房

我宜家就睇緊私家婦科,但聽BK姊妹話最好就政府同私家一齊睇,咁我想問政府係點樣book架,可以打電話book嗎?
我打算响政府醫院生,但係邊間好呢?幾時同埋需要辦理什麼手續呢?

大宅

JYBB, 好似要私家醫生幫妳寫封懷孕證明信, 先可以去政府醫院登記架.

男爵府

SUKI_C寫道:
各位媽媽,

原來你地剛剛一個月多0的就期盼BB來臨,
咁早睇醫生TAM,我重以為3個月先去睇醫生
及排期!!因為我第一胎時有人教我的,除非有特別
情況,比你地攪到我心大心細,不過現在去睇,BB好似
係一個胎胞,真係好心急...[/quote]
SUKI_C,我路過架咋,頭三個月係最危險既時候,所所你都係去醫生度check 一 check好,事事要小心d呀,

水晶宮

嘩~~越黎越多1月既準媽媽, 真係開心啦. 等我update下個list先!

姓名 . . . . . . . . . . . . . . 預產期 (第幾胎) . . . 醫院
1) YuYuMother............. ?/1 (第二胎) ........ 東區
2) 2Rainbow ............... ?/1 (第二胎) ........
3) 靚靚mama .............. ?/1 (第二胎) ........
4) cutemom.................?/1 (第二胎)........
5) Cable ...................... ?/1 (第三胎) .........
6) 小吱 ........................ ?/1 (第一胎) .........
7) JYBB ....................... ?/1 (第?胎) ..........
8) SUKI_C ................... ?/1 (第?胎) ..........
9) hellojoyce ............... ?/1 (第一胎) .........

複式洋房

唔該晒Yu Yu Mother 呢個咁詳盡既表! 好開心呀! 1月竟然咁熱鬧和!
JYBB :你想揾邊區既醫院呀?如果係九龍區,聽講聯合同廣華既婦產科都唔錯!
我就成日無咩謂口,食野食少少又好快飽,個胃又頂住,又唔識肚餓,不過醫生話,只要食得落就食多d喎!所以你都要响有胃口既時候就食多d有營養既野呀!
[center]Larry's birthday ticker[/center]

民房

小吱,
唔該晒,等我下次覆診問下醫生先。

YuYumother,
我係第一胎,所以都好緊張,有o的不知所措。

helllojoyce,
老公話去廣華生,咁你呢?會响邊度生呀!

別墅

大家好!我係新加入成員,剛剛七week,上星期已睇了醫生,但係仲未照到BB,醫生叫我兩星期後再去照。。今次係第二胎,大仔已經五歲啦。會於仁安醫院生,因為第一胎都係於仁安生,十分滿意。 :-P

別墅

您們好,我是新來的。BB剛7週,將在1月頭出生。因為係第一次懷孕,所以心情好緊張。

男爵府

Hi, 我等了一年終於bingo啦, due date 應是一月中,
是第二胎, 大仔26個月啦! 當然希望今次是女啦,
但我今次不會太強求, 因為上次知道是仔之後簡直失望到哭了出來, 所以今次隨緣啦!

可否講下妳地試過幾多個月先成功呀? 反而今次我地只是做了一次便成功, 以前隔日做都是得個"吉".

複式洋房

JYBB:
我會响九龍聖德肋撒生,不過我明早都會去聯合醫院登記,因為我個醫生話政府醫院有好多唔錯既產前course上!

男爵府

介紹個好有用的website給大家, 可幫妳計due date:
click here

另外, 我想問問有無mama記得威院驗唐氏的資料呀?

首頁

尾頁

跳至