跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 05年4月雞BB媽咪會

Mao,

first, go to public hosiptal to register first and they will let you know when is your 1st appointment. 通常都是1個月1次, 而私家我就plan咗頭28周4個星期一次(inbetween public hosiptal) 啦!之後就密D!
http://www.babyhome.com.tw/bb/86256 2/26 - 2.8kg, 3/9 - 2.78kg, 3/12 - 2.91kg, 4/1 - 4.13kg, 4/29 - 5.23kg, 6/4 - 6.13kg, 7/9 - 6.6kg, 9/10 - 7.51kg

別墅

hello Mao

恭喜妳先呀!

妳有驗孕証明可以去登記架喇 我以前都是兩邊睇 政府通常一個月一次 私家都是 我就會按排每隔2星期睇一度地方
私家通常有得照超聲波 政府就小D 我覺睇得密D好似冇咁驚 :mrgreen: :wink:

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

大家好呀!! 我係生第二胎, last m係7月5日, 預產期係05年4月12日, 第一胎我係廣華生, 呢胎都會係

別墅

我於8月4日check到有BB, last M come 係7月6日, 高温第10日已驗到, 明天會看醫生, 唔知照到 BB 未呢?
我係第一胎, 而家心情好緊張, 呢幾日勁攰, 你哋第幾週照到BB呀?

大宅

我在剛四週時照到"圓圈加一點"o架

各位, 聽說不要照太多ultrasound, 你地有無打算整個孕期最多照幾多次?

別墅

hello 貝貝

我都是第二胎, last m係7月4日 預產期同你好接近 而我第一胎在QE生 呢胎就未決定
你第一胎是順產定開刀架

Mao 你四週照超聲波時 圓圈加一点 即是話可照到心跳呀?
是否 ?-( 因我所知要去到6至7週後才照到

公爵府

2023年兔年勳章

各位早晨

小天使kiki

我看書話4-8週可見bb心跳,我今個星期六會去見醫生,希望可照到bb及見bb心跳。

貝貝

可否分享你在廣華生產及檢查的經驗?

TeddyMaMa

可否分享你在QE生產及檢查的經驗?

這兩間我都未能作出決定,希望兩位能給予意見,待我有驗孕証明就可以立即去登記。

---姓名-----------預產期---胎次序--囝/囡--分娩醫院
=================================
1) Strawberrrys--4月6日---第1胎--?????--暫未決定
2) TeddyMaMa---4月11日--笫2胎--?????--暫未決定
3) 貝貝-----------4月12日--笫2胎--?????--廣華
4) 小天使kiki-----4月13日--第1胎--?????--暫未決定
5) Mao-----------4月16日--笫1胎--?????--暫未決定

親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

各位早晨,

我係廣華順產生恩恩B架, 08/11晚穿水入院, 半夜開始痛, 到09/11下午接近兩黠先生到, 滿意為痛完啦, 點知聯針果陣仲痛過我生恩恩B果陣 仲要轉過一個醫生先聯到, 佢地話我個傷口好入, 所以好難聯, 又話我放鬆唔到喎

醫生同姑娘都OK, 未至於好好囉, 我揀廣華係因為好近我屋企咋, 我行過去唔洗5分鐘 :mrgreen:

檢查就間間醫院都係差唔多, 冇必要就唔會點同你照超超, 如果想照多D就要自己再睇私家醫生lu~ 仲有最緊要一樣野就係, 你有乜野唔明同唔舒服一定要問同講, 佢地唔會主動問你, 但係你唔講而有乜野事就會比佢地話架喇 :mrgreen:

複式洋房

大家早,
我昨天驗到有

大宅

圓圈加一点
唔係心跳...將會發展成頭仔

複式洋房

Mao,

o甘早就可以照到gar? 係不係用vaginal ultrasound? 我而家仲係未確定階段, 個feeling就好似, 會過多兩天先check and make sure. 如果o甘早可以照到, 遲d我都會consider去c + 照o下~~~

大宅

Lydiahui
係呀, vaginal o架~

別墅

Hi Maman

妳第一胎是幾時生架 囝or囡呀 :mrgreen:
呢胎妳想生囝定囡呢

貝貝 乜妳咁有勇氣喺妳個B咁細就追個細B架 :wink:

大宅

Hi, 各位, 請問你們而家有沒有"谷m"的感覺? 我的朋友說她開頭數週會間中有這感覺, 佢講完我今晚便有了...不知是否"形"住

別墅

Mao

開頭我都有谷M嘅感覺

別墅

Strawberrys

在政府生BB睇你好唔好采, 我生個大囝時護理室D姑娘同嬏嬏都好, 我有個朋友生嗰時就好惡囉, 在政府生通常要係順產冇得選擇開刀, 除非特別程形

我是在e院時穿水推入產房的, 等開度數足足都由早上8時至下午6時左右, 生咗兩個多鐘都生唔到之下, 去咗開刀

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

各位早晨!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

TeddyMaMa 寫道:

貝貝 乜妳咁有勇氣喺妳個B咁細就追個細B架 :wink:

快D收工嘛!!

複式洋房

我個囡已經三歲四個半月, 今胎囝/囡都無所謂實在想生個伴俾佢, 佢好鍾意同其他小朋友玩, 但係屋企人又未有

不過今次無上次咁舒服,又 無胃口成日都好想

別墅

我禽日第一次see doctor, 見到BB了, 而家係4 week 6 day, 好開心呀, 我老公仲問doctor "係真嗎? ", doctor 話係, 見佢即刻鬆一口氣, 好開心, 希望BB 快高長大, 下次覆診可以聽到佢嘅心跳.

大宅

小天使kiki

好開心哩 :lol: 你見到bb係點樣o架?

首頁

尾頁

跳至