跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Re: 05年7月媽咪會

lckyw & MandyEGG,

如果我個b唔遲過預產期4日, 咁都仲係巨蟹小b, 我希望佢有早冇遲啦!

lckyw,

你上之7週幾check完, 9週幾又要再check, 係咪初期要check得密d o架? 你似你媽咪又幾好喎! 唔嘔就唔會咁辛苦。 你好有部署喎! 3個月就開始食葉酸...你飲邊隻孕婦奶粉o架? 我飲"惠氏媽媽", Vanilla味幾好飲o架!

winwin831,

你盡量唔好比自己空肚啦! 會冇咁易作嘔作悶o架! 你可能話我傻, 不過我諗我如果有作嘔作悶, 會似d有o左bb喎! 我咁講你唔好"丙"我呀!

HoWangMami, redbird & karry! 你o地好! 以後大家多d指教同交流喎!

大宅

Hi lckyw,

妳唔使咁驚, 千祈唔好比自己咁大壓力, 我之前都係開刀,
係自己選擇開刀而且無選擇錯誤, 真係無咁辛苦架.

midmid

大宅

好媽媽勳章

MrsCLee

你一定無事,定d,因為我有朋友都係之前小產,跟住個b好健康出世 =)) 因為你個小宮會因為上次而變得強壯。

我個b都係,預產期5/7,但實質細了4天,因為我地計既預產期係用last period 計,但可能我地遲左排卵和遲受孕,所以小b比預產期細了幾日。

加油
「祂未曾允許天常蔚藍,祂未曾應允花兒常開,祂卻因許祂的慈愛常在。」

大宅

好媽媽勳章

midmid

我雖然見到小b心跳,但都好驚,唔知小b發育成點。好想快d過13週,就定d家啦。
我都問過好多朋友,有d第一胎自然生,第二胎開刀,我問佢再生會用邊種,佢都話更係開刀。我媽媽都話開刀好。但我本身好肥,唔知會唔會難好d呢 ?-(

「祂未曾允許天常蔚藍,祂未曾應允花兒常開,祂卻因許祂的慈愛常在。」

大宅

好媽媽勳章

my_tabo

係呀,巨蟹座好b好b
因為我呢個b係醫生幫我要既(食排卵藥1Q中) 所以醫生都跟緊D我,其實個醫生又係我好朋友既AUNT,所以2個星期見下佢,安心D 羅。就係因為禁,所以醫生一早就比定D葉酸我食,會對BB腦部發展得好D。

我都有見營養師,佢唔建議孕婦飲孕婦奶粉,因為如食孕婦奶粉到後期媽媽會有好多問題出現如高血壓、糖尿病等等,佢叫我飲HI CAL 脫脂奶就得,記住早晚各一杯,一日兩個生果。每日一隻蛋但一星期只可食3個蛋黃。午和晚餐要食飯同3隻麻雀大既肉。當然要有多D菜啦。希望幫到你啦。做個健康媽媽。

侯爵府

lckyw,

哦...原來係咁o既!
你o既資料好詳細呀! Thanks!
弊...我昨日一次過食o左兩隻蛋, 咁今個星期咪只可以食多一隻囉! 我午餐都唔會食肉同飯, 通常都只會食麵包, 我怕我會唔夠營養呀!

大宅

好媽媽勳章

my_tabo

唔怕,我既意思係你每日可以食一個蛋白,但有3日可以食埋個黃。
我以下是營養師比我個表,每天孕婦要量:
穀米類(粥、粉、麵、飯、包、麥片、餅干) 3-6 碗
一碗飯=1碗米/麵 =1 2/3 碗通粉/意粉= 2 1/2碗
粥/麥片=2大片方包

蔬菜類 8兩以上,即2碗

水果 2-3個 (其中包括一個橙/半個西柚)

肉類 (牛、豬、家禽、魚、蛋類、豆品) 6-7兩
1兩肉/魚/海產 = 1隻蛋 = 1磚豆腐 =30克乾豆)
(1兩肉大約一隻麻雀大的肉)

奶品類 (全脂、低脂、脫脂、乳酪、芝士) 2-4 杯
1杯奶的鈣質=4湯匙奶粉=2片芝士=1 1/2乳酪 =70
克罐頭沙甸魚連骨吃= 1 杯高鈣豆奶=2磚豆腐

流質 (開水、清茶、牛奶、果汁、湯水) 8杯

希望都幫到各位媽咪,做個健康又唔好肥太多既靚7月媽咪啦

侯爵府

lckyw,

張餐單真係講得好詳細呀! 我都希望我可以盡量去跟。

大宅

thanks, lckyw
我要學習做會笑的媽媽

複式洋房

報到

My expect delivery date is 5/7. I just have my body check last week and the doctor gave me 3 days sick leave since some brown things come out that day.

If everything go smooth, I will deliver my 2nd BB in St. Paul's hospital. My 1st B is now 14.5 months old.

You can 上 www.babycenter.com 呀. 佢有個 pregnancy calendar, 有BB的每週發展ga.
囡囡叫文文,2003年九月五號出世。:-) 出齊廿隻牙仔啦
5/09/03 3.00kg   22/03/07 15.0kg, 97cm
囝囝叫熙熙,2005年六月廿五號出世。:-) 出咗 16 隻牙仔

25/06/05 3.00kg, 51cm   22/03/07 12.7kg, 7xcm

複式洋房

Any one want to maintain the BB list as a separate topic?
5/09/03 3.00kg   22/03/07 15.0kg, 97cm
囝囝叫熙熙,2005年六月廿五號出世。:-) 出咗 16 隻牙仔

25/06/05 3.00kg, 51cm   22/03/07 12.7kg, 7xcm

侯爵府

nmc2003

你想點樣整呀? 你意思係開新主題o黎整? 抑或係好似之前咁整呀? ?-(

複式洋房

Yes. If the list is kept as 新主題, it's easier for reference.

But it's better if the owner help to update the list (based on the information in this topic).

my_tabo 寫道:
nmc2003

你想點樣整呀? 你意思係開新主題o黎整? ?-(

侯爵府

nmc2003,

我而家得閒, 不如等我開新topic去整好唔好? 係咪跟據媽媽入o黎o既先後次序排呀?

我已經根據以上o既資料, 抄晒d媽媽o既資料出o黎, 如果我整o左一個先, 咁到時其他媽媽o黎報到或者想更新資料, 就可以自己去回應及更新。

複式洋房

I guess it's better to set the order based on EDD. You could base on the list in '產前產後'.

Thanks for help to maintain the list.

侯爵府

等我整一個出o黎先, 如果大家唔滿意就再改啦!

複式洋房

Maybe we don't need to assign any number in the list, just include those basic information, like ID/EDD/which hospital/boy or girl.

複式洋房

my_tabo,

One more point. It's better the new comer doesn't update the list directly. They should PM you the information/or post their information in this topic, and then you could help to modify the list.

That's why I ask if anyone want to do this (I'm too lazy )

侯爵府

nmc2003,

如果其他媽媽都同意, 我就完全冇問題。

各位媽媽, 如果對"會員資料一覽表"有意見, 請多多提點!

One more point. It's better the new comer doesn't update the list directly. They should PM you the information/or post their information in this topic, and then you could help to modify the list.

別墅

Hello呀各位!

my_tabo,lckyw, 我自己係25號, 所以剛剛唔係巨蟹座了, 不過我老公同埋未來小B都係巨蟹座啦! 我老公成日都話要生巨蟹BB好過獅子BB喎
我都有食葉酸呀, 一plan就開始食, 果時係產前檢查醫生話好就食了.

首頁

尾頁

跳至