跳至

首頁

尾頁

洋房

Re: 2005年12月媽咪會

hi! tsznok:
梁醫生仲係好多人睇呀!次次都最少等1個鍾!!我睇o左幾次啦!你覺得佢好唔好呀? :lol: :lol: :lol:

侯爵府

好媽媽勳章

freefree,

我覺得佢幾好幾有耐心,雖然最後我冇搵佢接生,不過佢由頭到尾都照顧得我好好;最令我覺得佢掂既係,當我生之前最後一次搵佢做產檢時,佢幫我摸過下面,叫我唔使擔心,個bb好低,一定生得快唔會痛好耐,點知我頭一胎由痛到生完出產房只係4個鐘咋。

其實我都有d擔心,上次生完d醫護人員斬同我講,如果我再生的話,一見作動就要入院,因為第二胎會生得仲快喎...我都驚唔知呢個會唔會入唔切醫院就o向車上生左。
§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

大宅

你地有冇飲奶粉呀?醫生話唔使飲住,咁点呢?我未生前已飲。 ?-(

禁止訪問

大宅

貓姐:
知 道有B就要介口,唔食得香蕉,芒果,菠蘿。
亞媽話濕熱同涼wo。
貓姐 寫道:

點解唔食得香蕉,芒果,菠蘿, 早幾日我先食左幾件菠蘿咕嚕肉.

素素,

恭喜你, 又有喜!!!

dream_cool00

我地有可能同一日預產期

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章

貓姐,

dreamdream講得岩呀,呢d食物都係好毒,食左會對bb既皮膚唔好,千萬唔好食。有d人身體屬寒性,懷孕初期連橙都要戒口傢。

dreamdream,

我陀Trevor時都有飲媽媽奶,但係就令我體重過度增長,最後俾醫生叫我唔好再飲,醫生話平時有食佢開既維他命&葉酸已經好足夠,太多"物資"會令孕婦過重,造成另外一d問題,所以呢胎我都唔敢飲喇。

別墅

貓姐,素素,freefree
恭喜大家

我都無飲媽咪奶粉,e生叫我飲,但我受唔到d味!只可以飲普通奶粉!唔知今次呢胎受唔受到呢

你地而家已經肚仔大左d啦,我重未!我估我4個月接近度先會見到lu!

侯爵府

好媽媽勳章

係呢想問下幾位姐妹,你地開始嘔未呢?
我已經嘔左幾晚喇,真係好辛苦~!
之前陀個大仔時都冇咁樣既。

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章

岩岩打左電話去梁鳳霞醫務所book時間,因為平日要番工,所以一定要book星期六,點知最快既期都要到April 30!
但我好心急睇o下個胎呀~!跟住又搵左TW區一個幾出名既婦產醫生...點知佢仲難book,最快既期都要到26號。

好心急呀~~~~~~
唔知有冇d醫生可以walk-in既呢?

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章

貓姐,

懷孕初期醫生會同你做陰道超聲波,我試過5week就睇倒bb(一粒黑影向子宮入面),仲會睇倒心跳傢。

不過做完陰道超聲波後,記得唔好周圍行街,早番屋企喇!始終係有野伸入陰道,會造成刺激,可能會見啡...(touchwood)!!總之事後一定要番屋企訓番多d。

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章

我記得差唔多到10-12wks先會照肚傢。

複式洋房

tsznok:

我的老大是囝囝. 他現在常常要我抱, 真怕會踢到bb.
[

大宅

請問通常有咗幾多週先可以照心跳?

pooh2005

別墅

tsznok

我都未嘔,而家無胃口同有d頭暈!
你睇梁醫生咁要到30號先有位,唔出奇呀,我星期五都打過4-5間先搵到一間可以即時睇咋,我諗住要d葉酸先!我身體唔好,驚~~ :tongue: 我book左5月7日先睇我既主診醫生,因果日先有假!

大宅

tsznok
你試下我e個呀,我第一次照係找佢,早上bO○K,下午6時前睇,我用陰道嗰隻,之後無留啡(tounchwood),係女e生,好細心同有耐性,佢冇你地睇開D咁出名,我前日因為肚痛,所以同事介绍我去做產檢,我其實都bO○K左東英冼e生,驚驚地咪揾潘e生睇下先,但係$會可能貴D。
仲有,我上次5WKS去照都未有心跳嘅?下次去應該係9個WKS。
:cry:

侯爵府

好媽媽勳章

素素,

唔知點解,我隻大b又係o向我有左之後特別痴身!老媽子話大b而家一定會好痴身&好嗲人,因為呢d係bb之間既感應,佢知道我有左細佬/細妹所以爭風吃醋喎。

不過我依舊有抱住大仔(佢都有成25-26磅傢),不過會抱高d&唔會抱得太耐;反而我係怕同佢o向床玩既時候,俾佢一個飛身趴落我個肚上。

首頁

尾頁

跳至