跳至

首頁

尾頁

別墅

ChelseaSugar 發表於 12-10-10 17:38
有次班白人青年拍門説有洗屋地毯服務,可免費一睡房免費,我們說不用了,單張上沒人地電話聯絡資料,他們走 ...
妳係咪住東區 Howick 果頭附近呀?好多人都話果頭依家好亂。尤其是近南區 (Manuka) 既治安仲差。好多毛毛同島民都打果邊既亞洲人主意。因為太多某類人,身光頸靚,出入 Benz, 點會唔引人犯罪?

我住北岸,附近中國人聚區既區份都開始多罪案發生。例如:Northcote, Birkenhead 都差左好多。

我覺得只要遠離華人既住區會安全D。

別墅

回覆:ChelseaSugar 的帖子

係呀!紐治安真係比十年前差咗好多!我媽咪都係比人開車門偷手袋!之此之後我媽咪一上車就lock門!屋又比人偷過野!..

別墅

引用:+本帖最後由+ChelseaSugar+於+12-10-6+14:2

原帖由 ChelseaSugar 於 12-10-06 發表
其實我覺得紐西蘭d人係幾嘆、幾懶、超hea~!相比澳洲,澳洲人就勤力d。
其實2個地方都有其視!

大宅

tscr701nt 發表於 12-10-11 07:49

以前九零年住Birkenhead, 到零零就在東區近 Botany Town Center 附近,治安係一路路差,自我保護意識強了,一上車即刻lock 門,大手袋不用,現金不多等,毛毛也不及島民,那些島民太狠死,幾年前小童從天橋掉一大石頭落公路中,車上的白人兩個即時死亡,個小童未到十六,罰好輕,電視况問小童媽媽,她說小孩活在沒希望沒愛,看不見將來前途的世界,而怨恨地,做出他想做的行為而已。
咁樣都得,中學也很多問題,因为酒精,毒品問題而死亡事件,也聽不少了。

大宅

Jerryjelly 發表於 12-10-11 09:16
其實我覺得紐西蘭d人係幾嘆、幾懶、超hea~!相比澳洲,澳洲人就勤力d。
其實2個地方都有其視!

...
懶得沒話可説,氣得三五七次之後,好慣架la,
個服字已經說到不用再說

大宅

mokcnine 發表於 12-10-8 13:00
我都諗緊帶阿囡返NZ,HK而家太多b6,讀書競爭又太大。但返到去搵唔搵到食係一大concern!
我而家喺銀行IT部 ...
NZ現在也好多B6, 係多咗好多,電視新聞也報道過queen st 通街都亞洲人臉孔,相信當中是有其他亞洲地區人,不過中國人應該係大多數,試下去東區某新區地段,一條小街如果有20間房屋,可以10間屋係中国人,其他10間才是包括白人,印度人或其他地區亞洲人。

大宅

Jerryjelly 發表於 12-10-11 09:09
係呀!紐治安真係比十年前差咗好多!我媽咪都係比人開車門偷手袋!之此之後我媽咪一上車就lock門!屋又比人 ...
嘩,原來也中過招,人沒事就好了,但也嚇一餐吧。

大宅

bluetulip 發表於 12-10-10 18:20
其實係咪某d區先治安咁差? 我99住果邊,好少聽距講呢d野

不一定,什麼區也有,有錢區也有爆門入屋,越發抗越死,嗰啲賊真係勁狠死架,事實成日都話,那邊人窮,所以小賊多,新聞也不是什麼特別新聞,就算報警差人問如果人沒事,咁自行報保險吧,等佢哋來需時二至三小時。

水晶宮

遲下會一家大細番過去,好驚wor

大宅

bluetulip 發表於 12-10-11 10:50
遲下會一家大細番過去,好驚wor

咁要開始日日上網看NZ news, 得以了解返多點民生時事等資訊,我們上年才返來HK, 老公和小朋友仍不時看nz news, 有時聽到我O晒嘴架,前幾日,份報紙講點解仲係用咁慢速度上網,好似第三世界咁woo.

另一單在city, 淩晨時份, 有人無原因突擊用刀由耳朵劏落到嘴唇邊,治安差之外,重點係人品都轉差晒,以前年代,紐西蘭人的確非常有善,到今天,老一輩的人也是很友善,變的是年青一代,因為移民多咗,某程度他們係對亞洲人不友善的,可以無原因的話你,試下大家平排在車路上等緊紅燈,衰嗰啲年青飛車仔一見亞洲人種,粗口手指敬你架,試得多了!
住屋和醫療的確好嘅,其他嘢就

別墅

ChelseaSugar 發表於 12-10-11 11:36
咁要開始日日上網看NZ news, 得以了解返多點民生時事等資訊,我們上年才返來HK, 老公和小朋友仍不時看nz n ...

係呀...我都想講讀書時..車路上等緊紅燈,衰嗰啲年青飛車仔就係用粗口手指指住我...我又唔係靚車..咁都歧視

你點解咁快回留HK呀??唔怕囝囝hk讀書辛苦呀!!

我返NZ..其實想比囝囝英文好d...讀書開心d冇咁多壓力咋....其他野我都冇眼睇了!!

大宅

Jerryjelly 發表於 12-10-11 17:35
係呀...我都想講讀書時..車路上等緊紅燈,衰嗰啲年青飛車仔就係用粗口手指指住我...我又唔係靚車..咁都歧 ...
呀仔NZ出世,讀到year 6 的term 1( 四月) 就返HK了,同年八月開學讀year 7, 非常幸運只申請一間國際學校就收他了,那間學校才三年新,kiwi 白人校長,中學部校長也是kiwi Chinese, 他在NZ 出世全不懂中文,見到呀仔份外親切,而仔亦非常喜歡香港的學校生活。
嗰邊青年人衰起上來,手車好狠架,逢周五、六夜晚好多醉駕,通常交通撞車事故,都八九成是這些,死得好兒禧。有些中學免費派避孕套,學校明知班友仔周五、六party/ party crashing, 識唔識得,但見有party 就白撞一齊狂歡。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:HK Mami想帶小朋友返NZ讀書?!?!...

我現在住東區,但係又唔覺有咁多問題。
不過有小朋友的話,一定要選個好校區住。

子爵府

引用:+本帖最後由+ChelseaSugar+於+12-10-11+11:

原帖由 ChelseaSugar 於 12-10-11 發表
上網睇下用邊間公司,同埋邊區,我覺得現在上網速度快過之前在HK.

子爵府

回覆:HK Mami想帶小朋友返NZ讀書?!?!...

睇咗咁多回覆,都係覺得,適應到就會睇這裡的好處。適應唔到就週圍都唔順眼。
中國人就係咁,去第二處地方,唔係去學習、適應人地的文化,而係成日想將他人來改變迎合自己,咁點解要走去人地地方呢!

大宅

Qbear 發表於 12-10-12 07:48
睇咗咁多回覆,都係覺得,適應到就會睇這裡的好處。適應唔到就週圍都唔順眼。
中國人就係咁,去第二處地方 ...

十幾廿年不是短時間,十幾歲去,經歷讀書,工作,生孩子,帶孩子,差不多現在的一半人生,當然寫得到咁多感受出來,全是由我一身的,你去時間可能尚短,怎能三言兩句批判,事實得到的經歷呢?
當中從些外國人(澳洲,印度,伊拉克,中國,英國,美國,南非,中東,韓國)都總有些不好的失望的故事,能走也得走,這是事實,但一些他们因为本身國家危险,才到紐的,但不代表在紐就事事如意,就是走不了,多奈何!

你找到對的生活居所,多替你高興,老爸説過,紐是懂欣賞的人,才能夠定下安居!

遇上隔離kiwi鄰居,當從他們口中說不回NZ, HK 多好,我多奇怪,以為聽錯了,仔的kiwi 同學仔,爸媽和祖母全部在HK 教書,說做同種工作,但earn 20 倍 NZ 人工,趕他們也不走了,
老公以前在紐一天主教小學義務一校董會成員職務,為期三年,有位kiwi老師說兒子多年前去HK 工作,說不回NZ, 這一小人的心聲,也許略知道,生活多好,但出路唔好的道理。

子爵府

我沒有批評你,不要對號入座。

我只係想講出好多中國人的習性,妄想改變他人迎合自己。
所以點解西人咁唔接受中國人,其實香港人亦都一樣不接受大陸人。

子爵府

雖然我只係住咗這邊住了好短的時間,但我老公亦是在這邊長大的,畢業後才到HK工作。
所以你所説的我都時有聽聞,我冇話你唔啱。 只係touchwood我冇經歷過,當然亦唔想經歷。

HK毫無疑問係一個好好的揾錢地方。有時候,老公遇見返D畢業後選擇留低的舊同學,佢地都會羨慕我地現在不用供樓。但係我老公又會羨慕佢地的職位比佢高。人就係咁矛盾。

每個人的價值觀都唔同,你覺得係草的,可能我覺得係寶。選擇在哪裡生活,根本就冇對錯,無需過分執着。

大宅

Qbear 發表於 12-10-12 14:51
我沒有批評你,不要對號入座。

我只係想講出好多中國人的習性,妄想改變他人迎合自己。
其實好多中國人在那邊是默默耤耘地努力工作,享受生活,他們去得異地,始終是盡量學習而不是要其他人迎合自己,可能你遇到有,而我見到的,律師朋友本來在kiwi公司工作,最後因為不公平待遇而自己開事務所,會計師亦然,也不見得能做到很多kiwi客人生意。
大概零八、九年時,新聞也說外國人在紐找工作的故事,有中國人因改了洋人姓氏而回覆有面試工作機會,之前沿用原本中國人姓氏而一次機會也沒有,多悲哀!

大宅

Jerryjelly 發表於 12-9-13 12:55
仔仔讀緊幼稚園....己經想帶小朋友返NZ讀書

香港實在太大壓力比小朋友..咁細個就要同其他人競爭..本來我都 ...

以前仔在紐小學時階段,一位kiwi媽媽,她是開跳舞學校的,呀仔也是她學生,她說過紐西蘭是其中一個國家,學生出晒名多發生bully事件,(校園嘲笑,氣弄,蝦蝦霸霸問題嚴重)這是要注意吧。

首頁

尾頁

跳至