跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 有無2005年6月預產期媽咪?

我係2個星期前個胃已經開始好悶, 開頭仲以為係感冒, 過左成2個week 先諗諗下唔通係有左, 咁先去睇醫生jar....
我到而家個胃都有唔舒服, 食少少野就頂住咁又好多胃氣, 不過就無嘔(touch wood).....但係個人成日都好想訓覺又唔敢飲coffee.....
仲有, 個心跳得好勁, 有時訓左上床好耐都訓唔著 tim 呀~~

民房

Hello 各位6月媽咪, 我想知道你o地呢家會有咩反應or不適, 我有左之後食得又訓得, 但呢3日開始一起身就想嘔, 但嘔唔出, 只係ur到d胃氣同好似反胃咁.(嘔過1次). 之前好想食野, 但呢幾日開始冇咩胃口. 你o地有冇覺得過胸痛同個肚位置有時抽下抽下咁小小痛呀????? 好想知道你o地又冇咁既反應呀?? ?-( .大家一齊分享下喔

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

kelly_bb,

我都係成日胃痛,無胃口乜都唔想食.特別係朝早起身好多時都會胃痛.可能晚餐食得少喇.你試下胃痛飲杯熱鮮奶,會好好多.但記得唔好用微波爐叮喎!

大量脫髮可能係因為新陳代謝加速.

Eeetse,

我一食飽就會超眼訓.心跳得好勁都係正常,所以唔洗擔心
如果夜晚成日訓唔著,就試下聽一d柔和既音樂可以幫助入睡

BabyMei,

我個肚間中都會抽下抽下咁,係正常既.只要唔好持續得太耐就無乜問題

大宅

我估我個肚腩真係比個bb生長得快幾十倍嘞! 因為我d褲已經全部唔岩著, 今日去我奶奶度時, 仲因為肚腩迫到條褲太緊, 要入房同我老公交換褲著呀, 真係羞家(但我奶奶居然唔發現)!

依家唔知買加大碼褲著定大肚褲著好tim, 唉, 我個b得6w幾咋!

男爵府

muimuichu,
原來心跳係正常....唔該你呀!
我訓唔到我諗係因為我真係一d 要bb 既心理準備都無, 好多野要擔心, 仲所有計劃都亂晒!!

係呢,你地去私家定政府做checkup 呀?
我第一次就去左私家診所做檢查, 仲驗埋血.....
但係見到呢到好多人都話私家政府兩邊睇, 咁你地又會唔會咁做呀? 如果係咁, 咪咩都check 2 次lor!!
如果要去政府, 咁應該去邊度好d 呢? 我住北角架, 係咪去東區好d 呀?
唔該比d 意見丫!!
thank you.

大宅

eeetse,

我淨係去私家睇, 因為都打算會在私家生的. 我兩次check up都無幫我驗血, 磅重同驗尿, 唔知下次駛唔駛問姑娘呢?

我見呢度好多人都去東區生的, 有的更是跨區. 口啤不錯, 你大可以放心架!

你係咪意外有左? 但既然決定要個bb, 你可以睇多d有關既書同休息多d, 唔好諗咁多, 好好咁去迎接呢個小生命既降臨喇! :wink:

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

kelly_bb,

哈哈!你又幾搞笑喎!你話左比奶奶知未呀?你個肚腩會唔會係風呢?
我自己個肚都明顯大左.但仲著到以前既衭.你記住唔好食得太好多.頭三個月只會肥係媽媽身上.

Eeetse,

我雖然有晒準備要bb.但我自己既計劃都亂晒!!原本plan好年尾去北海道旅行.但依家都要取消.

大部份人都係私家/政府兩邊睇.我都打算係.但一定要有醫生症明信,症明懷孕先可以去醫院/母嬰健康院排期.因為政府只會照二次ultrasound.同未必人人都免費做唐氏檢查所以就要睇私家.

Hehe我都係住北角既.最近北角既醫院就係東區醫院.聽講都ok

大宅

muimuichu,

我奶奶未知架, 因為想stable d先話佢聽囉! 佢其實有好多孫架喇, 最細既都中二喇, 將來我個b就無咁多同齡既表兄弟姊妹同佢玩lu!

我估我個肚腩係脂肪加肚風, 唔知食/唔食d mud可以減少呢?

我見你好有經驗, 你係第幾胎呀?

大宅

BabyMei,
你休息過之後係咪真係冇再流啡色o野啦??
因為我唔知自己係咪作小產呀,醫生又話係著床冇耐所以流淺色血好正常,但我呢五日,隔日就流兩,三滴淺色血,但今日d血深色o左,醫生有開安胎藥比我,我一見血就會食一粒,我係咪應該都好似係咁瞓多d床呀?係咪真係只可以瞓同食同去toilet呀??

kelly_bb,
我樣樣唔舒服都有d,但就唔係好犀利,會腰痛,多胃氣,胸痛,下面抽住抽住痛,有少少想嘔(呢幾日勁o左d),仲有我同你一樣呀,我而家都只不過係5weeks,但我真係肥o左好多,個肚腩肥到好似有o左三個月咁呀!因為而家又食多o左o野,又食得有營養,又食緊維他命,又唔做得運動,食完唔係坐就瞓,我好驚呀,咁大個肚腩,d褲同裙都好緊啦!點算好呀.....
我身邊已經有好多人知道我有o左啦,原本都諗住stable先講,但之前我屋企整屋,我要搵我阿媽同我奶奶過o黎幫我睇屋,所以就所有屋企人都知,同埋我同老公d fd都知我o地已經打算生bb,佢o地耐唔耐都問o下我係咪有o左,如果人o地問起又唔可以呃人,所以咪咁多人知law,其實我好唔想o架!!

eeetse,
我初初因為未適應自己個肚多o左個b,我都緊張到個心跳得好快,個肚仲好似抽筋咁,但呢排適應o左就好好多啦!~你都放鬆d la~

muimuichu,
我都覺得係好似好有經驗咁呀!
我都打算私家/政府兩邊睇,如果政府check o左o既o野,咁我可以唔駛再去私家check,但唔知我個私家醫生會唔會唔鍾意呢?我打算係浸會開刀生呀!!
我家姐係東區醫院生o架!呢間真係幾好,唔係我家姐都唔會住錦田都去果道生,因為我姐夫父母住係柴灣,佢o地可以報果個地址!!

男爵府

Hello, 我都係6月媽咪呀, 預產期6月10日

伯爵府

kelly_bb & gotgot,

唔好講得我咁老喎!我今年仲好後生咋(hehe講笑)其實我今次都係第一胎.但早係一年前巳開始計劃生bb.由家計會做檢查到打肝炎預防針,真係足足差不多成年既時間.咁我就用呢段時間睇左好多關於懷孕既書,同留意其他媽媽既留言. 其實我都有好多野唔識,要同大家交流下心得

kelly_bb,

我奶奶都仲未知呀!因為佢之前去左探親仲未返.或者等我下星期覆完診就會話比佢知.我奶奶暫時得一個三歲外孫.我小b會係佢地第一個內孫

好似話飲奶會起風,食薑就會驅.

gotgot,

如果有啡色既野就真係要好好休息下.我早幾日都作小產.醫生叫我要訓足幾日床,除左去廁所同食野先可以落床.到無乜野先開始坐下訓下咁.另外我既安胎藥係早晚都要食喎!為左小b你都係乖乖地訓下床,仲要係平訓喎!

其實依家好多人都係私家/政府兩邊睇.我諗醫生都會知道應該無乜問題既.你咁快就決定係浸會開刀?不過我聽人講如果可以都係自己生會好d.

民房

gotgot,

我流左一次, 睇完e生之後, 冇再流啡色o野啦. 你要休息多d, 頭2日好多時間我都係張床到, 但呢幾日好多時我都有坐下, 行下. 我e生話如果冇再流啡色o野就可以散下步. 我尋晚都有落街行左一陣(5-10min), 不過就一定要慢慢慢動作. 我呢家做咩都比起以前慢幾倍.
我d安胎藥都係早晚食一次, 而維他命同葉酸就一日一次.

我呢2日開始覺得有d氣速同個心跳得好快, 你o地有冇咁既情況呀??

大宅

gotgot,

我估孕婦十之八九都會見啡既, 但唔代表唔駛小心d架, 你要休息多d喇! 我都係成日賴響張床度睇vcd呢!

你地食個隻藥係咪細細粒白色好似魚眼咁架? 醫生開呢隻藥俾我安胎, 但佢話食同塞都得, 但口服會好眼訓, 塞既效果好d, 所以我就選擇塞了. 你地係咪都係食呢隻藥呢?

民房

Kelly_bb,

我食個隻藥應該係你講個隻"細細粒白色好似魚眼咁", 但e生就圈住叫我口服. 食左真係會幾眼訓架, (我諗e生想我訓多d). 頭一日食仲暈到不得了tim 呀.

男爵府

Kelly_bb,
係呀, 我係意外有架, 我從來都無諗過要bb, 所以而家咪好大壓力lor.....我上個月都有兩日有d 啡色野流出黎, 咁我咪以為係m啦, 點都無諗過係有左, 呢2個星期覺得好唔舒服, 作嘔作悶咁, 初頭仲以為係感冒, 但係見咁耐都唔好我有個friend 問我會唔會係有左, 咁我上個sun 買左支驗孕棒check 下, check 左有, 咪即刻去睇e生, 原來已經7w5d 喇.....
我第一次去check (今個星期二), e生已經同我照到bb 心跳, 又叫姑娘幫我磅重,驗小便蛋白, 仲叫左我去診所樓下度驗埋血喇.....
你係咪有左無幾耐所以未使驗咁多野住呀?

我有個friend 佢早幾年生左, 佢都好似你咁, 未夠2個月d 褲&裙已經唔arm 著啦.......我個肚都大左好多, 不過暫時都仲著到d 衫.

gotgot,
你講得arm 呀, 我真係好緊張, 可能係因為咁所以個心咪跳得好勁lor, 尋晚差不多成晚都訓唔到, 好彩今日唔使返工可以訓多d jar!! 我會盡量放鬆d 架啦!

muimuichu,
原來你咁有planning, 做足功課先要bb, 咁唔怪得你識咁多野喇!
我同你地好多人一樣, 仲未話比奶奶知, 但係就一早話左比阿媽知喇!!

男爵府

Babymei,
咁你真係要休息多d, 凡事小心d 喇!!
我都有氣促同心跳呀, 有時仲幾辛苦tim 架, 不過好似話係正常反應黎架, 休息多d 就得架啦我諗!!

大宅

june_mama,
Hello~

muimuichu,
我都計劃o左半年o架啦,我有睇o下d大肚婆書,不過真係仲有好多o野都唔知呀~真係要多多指教呀!我果隻安胎藥係一日食三次,不過我次次都係見紅先食一粒!原來要平瞓o架?我都唔知添!因為我好怕痛,所以決定開刀生law,我唔想試o下生,但最後唔得都係要開刀,咁又浪費錢,又白痛一場喎!

BabyMei,
你而家冇再流咁就好啦!!我之前可能因為煮餸時企得耐(自己都覺得企到唔舒服),又出街行得耐,好似琴日我返o左新界媽咪屋企bbq玩o左成日,所以先會流兩,三滴血,今日開始我會試o下係屋企瞓多d o架啦~不過唔知點解咁邪,呢排屋企周圍,唔係整路就裝修,今朝樓下成朝都係道鑽o野,真係好煩!
我而家又冇咩氣速同個心跳得好快,之前緊張就會,同埋如果下面抽住痛時就會有少少氣速~
你都要休息多d呀!!

kelly_bb,
係啦,我都覺得原來好多人都會見啡,不過我次次都只有一,兩滴,所以都唔係太驚,只要休息多d就會好好多!!
我果隻藥係白色圓形o架,不過藥袋寫住(有需要時)一日食三次(冇話可以塞),仲有我其他維他命同葉酸都係一日2次喎,會唔會食得太多o架??!!

eeetse,
我諗係因為你係因為之前冇計劃生bb,但突然有o左,所以就咁緊張,我份人都係咁o架,所以就算我係計劃生,但初初知道有o左都係咁緊張,真係同你一樣瞓唔著o架,而家就...好好瞓啦^^你都陀o左咁耐啦(我得5weeks o查)你遲d都會慣o架啦!最緊要平常心呀!!^^

男爵府

Gotgot,
我都有食維他命同葉酸, 係e生開比我既, 不過佢叫我2種都係一日食一粒jar!! 你食o個d 係自己買ga??
我今日arm arm 8week 喇, 真係陀得耐你好多wor, haha....

hey,
唔知你地有無咩好書介紹呢? 我今日本來打算買d 書架喇, 仲去過商務睇, 都唔知買邊本好, 睇睇下個頭好痛咁我又得一個人咪唔敢睇咁耐, 最後都係返左屋企訓覺......不如你地介紹下d 書比我丫!! 認真thank you ar!

大宅

有無2005年6月預產期媽咪?

我今朝知道bingo, 但要下星期才去看醫生.
我上一次M是9月15日, 應該跟您們一樣是6月.
因下星期二三要到大陸, 星期四才去看醫生, 有什麼要留意?請指教!我現在沒有什麼不適, 只是咳到肚有點不適. :-P
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至