想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

Mmmoniee 發表於 24-5-7 18:25
我都有問過可唔可以係香港照完俾佢就抽先番去,佢話吾得,因為每個人既手法都有吾同…
我就直接留幾日係台 ...

咁比我都會stay喺台灣幾日,順便旅行。

祝你嚟緊抽卵順順利利呀!

別墅

pigx3 發表於 24-5-7 19:14
就係內膜谷極都唔夠厚,所以先估係咪自己對啲藥冇乜反應。我喺香港放胎冇依個問題。不過都有諗過可能當時 ...

搞到我好擔心添..

別墅

pigx3 發表於 24-5-7 19:16
咁比我都會stay喺台灣幾日,順便旅行。

祝你嚟緊抽卵順順利利呀!

台灣係抽卵先建議2日1夜,其他都會話可以即日,但要最早機去 最夜機走。。 咁樣真係好辛苦,我自問頂唔順

我自己第一次去初診就2日1夜
番香港個日約最早8點半去診所,完診食啲野就慢慢岀發去機場

第二次覆診+抽卵就計劃留台幾日
但留幾多日就要等m黎,先知日期😓😓😓

如無意外放胎我應該計劃3日2夜/4日3夜

俾你參考下

別墅

Mmmoniee 發表於 24-5-7 20:00
搞到我好擔心添..

唔好擔心,你唔一定有依個問題,我後嚟喺香港做都冇依個問題。

做過咁多次IVF,特別係放胎,我覺得調整自己嘅情緒對著床好大影響,所以無論如何,都一定要放鬆,保持心情輕鬆愉快正能量呀。

另外,多謝你嘅分享,我都怕即日來回太辛苦,預計每次都會留2-3日,唔想搞到個人咁緊張趕schedule

別墅

pigx3 發表於 24-5-7 16:04
都係做IVF,香港抽過3次卵,深圳抽過1次,所以今次先想試台灣。我已經超高齡,今次應該會係最後一次。

有 ...

可唔可以問下你個幾次有冇做PGS 呀?
或者搵唔搵到咩原因小產?
我都係面對緊呢個問題,好多個醫生都話未必搵到原因 所以仲掙扎緊唔知有冇勇氣再試。但見到大家咁積極 好似燃起返個勇氣! 要加油!

別墅

meiei 發表於 24-5-7 20:17
我都係面對緊呢個問題,好多個醫生都話未 ...

我冇做過PGS,一直都冇醫生建議做

但係因為已經超高齡,如果去台灣醫師建議做,都會做

我本來都係放棄咗,因為西醫一直揾唔到原因點解我會小產,流出嚟之後驗過胚胎染色體都係正常,但就每次都陀唔穩,直到身體出現咗某啲問題,諗住揾中醫調理下 (唔係為生仔),有朋友介紹咗個中醫比我,點知佢一把脈就講到晒我嘅身體狀況,仲解釋埋點解我會小產嘅原因,就係咁先令我重燃希望,諗住試多次。不過大家唔好叫我介紹中醫,因為我只係試緊嘅階段,唔肯定佢係咪真係有料,佢依家都只係幫我調理緊身體唔係for 生仔,中醫都好睇人夾人。正如我喺深圳做IVF嗰陣,都有睇佢哋嘅中醫,但情況依舊,都係陀唔穩亦冇人講到係乜原因。

至於你仲掙扎緊好唔好再試,不如你問吓自己同老公可唔可以接受到冇小朋友,會唔會後悔依家放棄,同埋你自己幾歲都好重要。如果只係欠缺勇氣,唔使驚,依度大把JM陪你,互相勉勵,傾吓講吓,過完一關又一關㗎啦~

別墅

pigx3 發表於 24-5-7 20:16
唔好擔心,你唔一定有依個問題,我後嚟喺香港做都冇依個問題。

做過咁多次IVF,特別係放胎,我覺得調整自 ...

暫時未有太緊張既心情同情緒,盡量唔諗咁多,煮到埋黎就食,希望成功之後可以為大家分享更多資訊

別墅

pigx3 發表於 24-5-7 20:38

我諗住做PGS 如果e生吾建議我都想做,減低失敗機率

別墅

Mmmoniee 發表於 24-5-7 20:50
暫時未有太緊張既心情同情緒,盡量唔諗咁多,煮到埋黎就食,希望成功之後可以為大家分享更多資訊:handsome ...

多謝你,亦都祝福你

PGS因為一直有人講有可能會傷到個胚胎,或者即使個胚胎check到有問題,都唔可以排除佢有自我修復嘅可能,所以過往我都好佛系,除非我有好多靚囊胚唔知放邊個先會主動做,可惜唔係。
希望你係啦加油!

別墅

pigx3 發表於 24-5-7 20:52
多謝你,亦都祝福你

PGS因為一直有人講有可能會傷到個胚胎,或者即使個胚胎check到有問題,都 ...

大家一齊加油

洋房

meiei 發表於 24-5-7 20:17
我都係面對緊呢個問題,好多個醫生都話未 ...
雖然我仲未成功,不過都好想比啲鼓勵你,加油呀!
我自己3次小產都未搵到原因,我有抽胎組織去驗,一樣話正常,冇染色體問題。就算係王醫師果到再抽血驗啲細items,出黎既report都係正常。。
有時真係好想有一個item驗到異常…起碼有方向去解決,但世事就係咁,我知道努力未必有結果,但如果你同你先生目標一致既,不妨再試下,要無悔呀!

別墅

pigx3 發表於 24-5-7 20:38

欣賞你的理性分析~我由唔係高齡試到高齡,醫生由一開始話不幸 叫我再試,試到話我高齡都可以係原因。咩都驗哂 但無一次係個胎有問題,但就係唔知咩問題。
所以都咪話唔灰 西醫角度都只可以叫人不斷試。
其實我都理解,所以我學識左個道理,有好多野唔係一加一咁簡單。
你講起中醫,我其實都搵到一個係夾我的,同你講個情況有d 似,一把脈已經講中我的情況
不過呢~ 中西醫用哂藥都係幫唔到件事。
所以我都只可以叫自己隨心 放鬆d lor....心情的確會有幫助
我唔係算多分享的人 , 但睇到你話呢度有同路人互相支持,感覺好窩心! 加油!

洋房

pigx3 發表於 24-5-7 16:04
都係做IVF,香港抽過3次卵,深圳抽過1次,所以今次先想試台灣。我已經超高齡,今次應該會係最後一次。

有 ...
我都想講小小自己經驗
我頭2次小產都驗唔到心跳,係6weeks就停左發育
之後有開始中醫調理,只係調左2個月又bingo左,起初都好順利 心跳同size都好正常,係去到要做t21先發現冇左心跳。所以我諗有調理真係好d?只係調得未夠耐?我自己咁諗,因為我其他body check report都係正常

另外我初診王醫師我係住西門町,3日2夜,因為太耐冇去 都想順便玩下
如果2日1夜,我諗我會住近診所,我見有姐妹介紹附近都有野行下
兌台幣我係機場ATM禁,我4月尾去都有4.xx,應該都唔差。

比你參考下,加油~~~

別墅

Chanlamlala 發表於 24-5-7 21:39
雖然我仲未成功,不過都好想比啲鼓勵你,加油呀!
我自己3次小產都未搵到原因,我有抽胎組織去驗,一樣話正 ...

多謝你分享 好正面同好有同感。
我一開始都驗好多野好希望是但搵到d 原因去解釋呢件事。
有時仲寧願唔中 都唔想小產 因為每一次爬番起身都身心俱疲。
連醫生都話ivf 只可以幫到受孕 但幫唔到流產 你都咪話唔傷心。。
不過 好似你咁講 要無悔~ 再加上睇到大家分享 見到勇敢同堅強~~ 加油加油!

洋房

meiei 發表於 24-5-7 22:05
多謝你分享 好正面同好有同感。
我一開始都驗好多野好希望是但搵到d 原因去解釋呢件事。
有時仲寧願唔中 ...
係呀,因為其實我唔難受孕,
之前我bingo左都未有開心感覺,因為真係要去到抱係手先叫有實感
同埋我後尾都已經唔敢同人講我bingo左,怕一講完轉個頭冇左又要解釋反,對自己係二次傷害
呢條路係孤獨,但又同時知道好多人都一樣孤獨行緊,只係大家面對既情況唔同
所以一定要有懷有希望咁去行,可能再堅持多一下,就會成功。。。一齊加油!

別墅

meiei 發表於 24-5-7 21:50
欣賞你的理性分析~我由唔係高齡試到高齡,醫生由一開始話不幸 叫我再試,試到話我高齡都可以係原因。咩都 ...

我諗你同我真係exactly 嘅同路人,經歷都一樣,由唔係高齡搞到高齡都仲未得,亦唔知邊度出問題導致多次小產…… 我以前都好摺,齋睇唔多留言,因為好驚影響到自己嘅情緒……

咁你睇咗中醫都係唔成功?揾到原因未?你打算點呀?

別墅

Chanlamlala 發表於 24-5-7 21:51
我都想講小小自己經驗
我頭2次小產都驗唔到心跳,係6weeks就停左發育
之後有開始中醫調理,只係調左2個月又 ...

多謝你嘅分享!因為經歷過,明白要幾強大嘅內心先可以再提往事!我覺得你好叻,當時一定好傷心,依家捱過咗又可以出嚟鼓勵其他人,希望你今次順順利利,抱個bb返屋企!

你4月尾去初診,點解準備6月先開針呀?

別墅

Chanlamlala 發表於 24-5-7 22:19
係呀,因為其實我唔難受孕,
之前我bingo左都未有開心感覺,因為真係要去到抱係手先叫有實感
同埋我後尾都 ...

睇完你哋嘅分享,真係覺得I’m not alone,我都係曾經寧願唔著床都唔想搞到要小產,每次驗到有咗都唔敢開心,唔敢講比人聽,每次作小產,明知打嗰支痛到死嘅油針都保唔住個胎都係會選擇打,好驚自己唔盡力保住佢會自責後悔,要同父母奶奶解釋點解會冇咗即使佢哋不停安慰我都覺得係二次傷害……

仲有好多好多依啲hard time,不過就係因為經歷過依啲嘢先知自己好tough,唔想後悔,唔想將來覺得自己冇盡全力,所以我都會再試多次。見到你哋都仍然努力緊,對我真係好大嘅鼓勵,希望我哋終有一日都得償所願!

別墅

pigx3 發表於 24-5-7 22:43
我諗你同我真係exactly 嘅同路人,經歷都一樣,由唔係高齡搞到高齡都仲未得,亦唔知邊度出問題導致多次小 ...

有時都想搵人圍爐分享下 但身邊點會搵到有人都係流左咁多次呀 自己都唔好意思講比人聽
所以都唔會留言 費事影響人地 又攪到自己諗多左野

不過有時大家唔講 只係大家面對緊唔同問題 係同一條路上搵到同行的JM 互相支持下 講下笑下個人真係會放鬆d

就係冇原因 所以依家都係調理住先咋
不過你地的分享同留言 真係激勵我想再次向前有人一齊努力的感覺是很好的!

別墅

meiei 發表於 24-5-7 23:09
有時都想搵人圍爐分享下 但身邊點會搵到有人都係流左咁多次呀 自己都唔好意思講比人聽
所以都唔會留言 費 ...

我又係怕自己嘅經歷嚇親其他人,加上唔想放負影響到人,點知大家傾吓傾吓越講越多,冇諗過經歷咁似,真係有啲surprise

唔知點解,經歷咁多又揾唔到原因都好,我仍然覺得自己會成功㗎,可能係我樂觀,又或者輸唔起,唔相信自己會生唔到掛。但係從吸引力法則嚟講,點都係好事,對自己有信心,相信一定會成功就終有一日會成功㗎啦!你哋都係!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊