跳至

首頁

尾頁

子爵府

Re: 2005年11月媽媽 -- 入來傾下

hi, happy to see many mamas here...
my due date : 7/11/05

喂喂, 為安全起見安胎, 我會建議你0地先飲13太保
我都飲左3次啦...

請問你地知唔知政府要幾時登記架??
生我就會係st. paul 生-羅趙豐醫生

多謝你0地關心, 以家返工老細又無罵我lu, 真係有d 反常
因我老細係short short 地有精神分裂症,我媽提醒我小心佢short short地 食野時落毒俾我...我真係有d 驚, 仲有以間公司歷來都無人係佢公司生仔大肚,,,

仲有提醒各位媽媽, 我地有左係開心, 要同人分享, 係以度分享好啦, 過左3個月再同其他親戚朋友宣佈喜事...
以防小器, 以d 野我信架

你地想生仔定女呀?? 我今次係博個女, 希望如願以償啦!!
你0地個個都係 YEAH

Name ****** 預產期 ******* 醫院 ***** 醫生
audreyk..........05/11/2005.......??.............??
addfish...........07/11/2005........St.Paul......羅趙豐
w_y ...............08/11/2005...... 法國 ........ 胡廣森
ang媽咪 ..........09/11/2005.......返加拿大生

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我無飲十三太保, 不過睇左中醫飲過兩劑安胎藥, 效果幾好架. 但係勸大家要去信得過既中醫睇.

睇書學既安胎湯水:

(1)芝麻雞一隻
(2)石蓮子 & (3) 川續繼 各 1/4 兩
(4)菟絲子 & (5) 阿膠 各 1/3 兩
(6)薑數片

方法:
雞去皮飛水約三分鐘, 放進燉盅備用
(2),(3) 及 (4) 放進瓦煲加五碗水煎約三十分鐘, 倒入燉盅
把阿膠及薑片放進燉盅, 燉三小時即可

我發現材料 (3), (4) 及 (5) 均在我的中藥安胎方中出現, 而我問過藥材行既師父, 材料 (2) 可補腎. 以上藥材我各買了一兩, 共二十元 (不過我去個間係特別平既) ,可用三至四次, 又平又有益.

男爵府

我今日睇左醫生啦, 個B得5w1d, 張超聲波片上寫住EDD11/11/2005。我估如無意外, 我應該會係11月媽媽。

Name ****** 預產期 ******* 醫院 ***** 醫生
audreyk..........05/11/2005.......??.............??
addfish...........07/11/2005........St.Paul......羅趙豐
w_y ...............08/11/2005...... 法國 ........ 胡廣森
ang媽咪 ..........09/11/2005.......返加拿大生
hialice.............11/11/2005........東區..........羅趙豐

公爵府

hialice
edd 好有可能係 expect due date. 你 last mc 幾多號? 係咪個醫生睇完size 之後同你 revise 左?

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

EDD=estimated date of delivery (我睇書見到的)

我last m係1月17日, 2月8日排卵, 原本預產期係10月24日(睇書), 點計我個b都係細左。我有問醫生個胎係咪太細, 佢話唔可以根據呢d日子去判定幾時受孕。只要個胎有長大, 就ok啦, 過多一排就可以比較準確地check到預產期。

w_y 寫道:
hialice
edd 好有可能係 expect due date. 你 last mc 幾多號? 係咪個醫生睇完size 之後同你 revise 左?

公爵府

I C...

咁我地自己計既真係估咋喎. 唉! 我仲要等到 18 號, 好心急呀!
hialice 寫道:
EDD=estimated date of delivery (我睇書見到的)

我last m係1月17日, 2月8日排卵, 原本預產期係10月24日(睇書), 點計我個b都係細左。我有問醫生個胎係咪太細, 佢話唔可以根據呢d日子去判定幾時受孕。只要個胎有長大, 就ok啦, 過多一排就可以比較準確地check到預產期。

子爵府

hialice,
hi, 你又係搵羅趙豐醫生接生呀!
我以家考慮join package 定 生算第日走..
因上次我住st. paul, 生完4晚都訓得唔好...
服務都係一般姐

你點睇??

上綱睇, 又話養和唔係貴好多..

我地可能隨時生時做隔離床既鄰居tim
HEHEH

男爵府

Addfish

我只在會羅醫生度做產前檢查, 但我不會找他接生, 因我打算去東區生(慳錢)。

子爵府

Hialice,
我就同你相反, 今次唔搵佢產前檢查lu..搵政府檢查..
接生先搵佢.
上次產前檢查都搵羅醫生睇, 費用都要成萬元..
諗住慳番d...

佢接生真係一流, 我生第一胎真係唔係好覺辛苦, 都係痛左3個仲, 我係最怕痛個d 人黎架..

你係第一胎呀? 有無返工?

知唔知去睇政府, 要幾多週先可以登記產前檢查?

男爵府

據我所知, 你只要拿醫生証明(有孕)去登記產科就ok啦, 不過通常要等到11-12週先有第一次見醫生。這個就是我睇羅醫生的原因, 因為頭三個月好緊要, 很多事情都會發生。我上個BB冇心跳, 但一D流產signal 都冇(冇痛, 冇流血), 好彩我有睇私家醫生, 8週時就做左手術。如果淨睇政府, 可能個壞胎在我身體內發炎我才發現, 果時就手尾長囉~~

今次我有左去睇羅醫生, 佢發現我有少少流啡, 即刻俾假我在家休息, 瞓左一個禮拜, 個bb好似好d, 今日覆診, 醫生叫我休息多一個禮拜, 等個bb長得好d。

其實如果你負擔得起, 起碼頭三個月去睇私家醫生先, 到排到政府啦, 到時就淨睇政府醫生囉~~

我係第一胎, 我要返工o架! 你呢?

大家一齊努力啦!!

複式洋房

觉得时间过得好慢呀
重要等两个星期先看医生
好在由明天起放两个星期大假
可以休息
我无饮安胎药
呢两日重要做好多粗重功夫
好快累同眼训

公爵府

係呀, 過得好慢, 日日係度睇月曆數日子.
終於我屋企人俾左套大長今我, 悶起上來都有得消磨下...真係..........好悶呀!

男爵府

w_y

我同你一樣, 都係靠睇大長今度日, 哈哈!! :mrgreen:

公爵府

一口氣煲左四集, 又真係幾好睇喎.

複式洋房

我两星期前已煲晒全套喇....
总之慢慢煲啦...

公爵府

唔知大肚婆係咪脾氣大, 尋晚我無啦啦鬧老公, 鬧到喊, 個肚真係抽抽下咁痛喎. 好彩而家都無乜野咋.

各位真係要溫柔 d, 講野都最好陰聲細氣 d, 養氣呀!

洋房

我就可能是知道自己有BB,
脾氣好像好點,
無甘計較.

係呢..你地有無個胃和肚成日好脹敢?
[img align=left]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10715;107/st/20020627/n/Felix/dt/12/k/7451/age.png[/img]

洋房

我有 mild pain 和肚成日好脹
FelixMom 寫道:
我就可能是知道自己有BB,
脾氣好像好點,
無甘計較.

係呢..你地有無個胃和肚成日好脹敢?

首頁

尾頁

跳至