跳至

首頁

尾頁

大宅

其實你都知我地o個區n1選擇唔多啦 ,有d我都鍾意,但得k1,所以我都係貪依家個間唔駛日曬雨淋,近近地讀著一年only.

btw,我都覺得教會學校d老師真係nice好多.:-P 所以k1我都想選教會學校
原文章由 jolo 於 07-10-11 16:23 發表
乜你o地讀果 d 咁貴o架...
我全日包埋食包哂雜費, 先 3990咋.... ... 已經叫貴過好多幼兒園...
反而, 我由第一日交表開始, 就好鐘意依間幼兒園, 無論校長主任老師定嬸嬸, 都好好笑容、好有 ...

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 weewee 於 07-10-11 16:44 發表
其實你都知我地o個區n1選擇唔多啦ops:" />ops:" /> ,有d我都鍾意,但得k1,所以我都係貪依家個間唔駛日曬雨淋,近近地讀著一年only.

btw,我都覺得教會學校d老師真係nice好多.:-P 所以k1我都想選教會學校
...

我o地果區, 真係無咩 n1 揀... 唔係, 之前我都唔會係得寶交埋留位費....
泡菜間, 我最鐘意佢主要教材, 都係老師親手做... 好似每兩星期一主題, 老師會有一本大o既用o黎上堂, 過左果兩星期, 每個學生有一本縮細版, 等我知佢學緊咩, 同可以係屋企再教下佢.... 而且個個老師都係樹幾年年資, 班主任又好人又 nice, 又唔怕我長氣 ....

[ 本文章最後由 jolo 於 07-10-11 17:01 編輯 ]

大宅

原文章由 靖之父 於 07-10-11 15:57 發表
今日 回啟思一見到個xx老師靖即狂 cry ... 比我第一個feeling是會唔會佢對靖靖做過d咩... 因為八月時play group xx老師都在的當時無野... play group 時我多數企埋一邊靖靖自己同小朋友跟老師玩是無問題的...現在狂 ...

我諗未必關老師事ge,kk,你都冷靜d,唔好因為靖靖狂喊就down晒la,(雖然好難)靖靖見到老師喊多數係因為她覺得見到老師即係你要離開,其實你諗下靖靖返學係咪改變咗好多她的生活規律?例如,平日你會唔會呢個時間見到她,如果每天你都係呢個時間見面,咁你會同她做咩,但而家改變咗,你帶咗她去一個不同的地方,見唔到你地,咁梗喊la,照你講,靖靖根本唔覺得學校有吸引的地方,咁她唔會想返架,小公主初初一個星期都係未到門口都開始抓住姐姐,c都唔肯落地,見到老師都係即喊,但只要姐姐離開咗,小公主又找到她最鍾意玩的滑梯,咁她好快收聲!
我諗最大問題係學校活動不吸引,咁就真係要諗下學校適合她與否,同埋問下老師應該點處理,她們有咁多經驗,可以分享下,如果無咩實際野提供,咁就算罷la,她們唔夠pro喎!

大宅

原文章由 jolo 於 07-10-11 16:23 發表
乜你o地讀果 d 咁貴o架...
我全日包埋食包哂雜費, 先 3990咋.... ... 已經叫貴過好多幼兒園...
反而, 我由第一日交表開始, 就好鐘意依間幼兒園, 無論校長主任老師定嬸嬸, 都好好笑容、好有 ...

我間係教會學校幼兒園,2600多元,包早午餐,全日,haha,好抵!學校都唔錯,但真係好細,活動範圍好少,不過我見小公主讀得幾開心,我打算k1都繼續報囉,煩少樣!

翡翠宮

好媽媽勳章

睇番自己求先 d posts...
c 火... 點解成個 sales 咁o既.......

大宅

原文章由 jolo 於 07-10-11 16:51 發表

我o地果區, 真係無咩 n1 揀... 唔係, 之前我都唔會係得寶交埋留位費....
泡菜間, 我最鐘意佢主要教材, 都係老師親手做... 好似每兩星期一主題, 老師會有一本大o既用o黎上堂, 過左果兩星期, 每個學 ...

其實你地個區咁多人,又多小朋友,點解咁少n1?

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 彥彥公主 於 07-10-11 17:15 發表

我間係教會學校幼兒園,2600多元,包早午餐,全日,haha,好抵!學校都唔錯,但真係好細,活動範圍好少,不過我見小公主讀得幾開心,我打算k1都繼續報囉,煩少樣! ...

我直程諗住讀埋小學, 十年一次過搞掂 ...
係怕人o地唔收泡菜o者...

大宅

原文章由 jolo 於 07-10-11 17:18 發表

我直程諗住讀埋小學, 十年一次過搞掂 ...
係怕人o地唔收泡菜o者...

你個間,由幼稚園,小學都係私校呀,咁咪好囉,真係煩少好多!!

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 彥彥公主 於 07-10-11 17:16 發表

其實你地個區咁多人,又多小朋友,點解咁少n1?

有一部份 n1, 跟本唔識, 唔知好唔好, 有 d 又 唔 like ....
所以之前我都好煩o架.......

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 彥彥公主 於 07-10-11 17:20 發表

你個間,由幼稚園,小學都係私校呀,咁咪好囉,真係煩少好多!!

重要到中學派位時, 小學屬區, 係我鐘意o既區呢....

大宅

原文章由 jolo 於 07-10-11 17:23 發表

重要到中學派位時, 小學屬區, 係我鐘意o既區呢....

咁就非常好,我諗住等小公主大d,出去九龍上英文pg,練好英文,考出面的私小,我比較鍾意在區外,我呢個區,眼光太窄!所以我可以遲d先煩!!

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 彥彥公主 於 07-10-11 17:28 發表

咁就非常好,我諗住等小公主大d,出去九龍上英文pg,練好英文,考出面的私小,我比較鍾意在區外,我呢個區,眼光太窄!所以我可以遲d先煩!!

我搵 n1時已諗定 (因接送問題限制好多野, 老公就話我駛唔駛諗咁長遠.. )...
依家間收就最好, 我 like 佢活動教學, 本身我真係好鐘意依間學校, 升埋小學就唔怕函接問題......
否則留係住區讀就得寶, 貪佢夠深, 萬一派小學差, 要出去考都好 d ....

大宅

公主媽,

公主係咪好鍾意番學,唔再喊喇:-P

另外,見jolo講中學派位,我想問咪話跟小學地址/屋企地址,咁係咪小學私校都計ga?定淨係津校/官校先計ga??-( 即如果我小學唔係自行分配/大抽獎,中學都有機會讀番津校/官校ga?

sorry for so many questions

大宅

原文章由 彥彥公主 於 07-10-11 17:28 發表

有好play group 預埋靖靖

最好 bk 又包堂 la haha...

大宅

原文章由 weewee 於 07-10-11 17:34 發表
公主媽,

公主係咪好鍾意番學,唔再喊喇:-P

另外,見jolo講中學派位,我想問咪話跟小學地址/屋企地址,咁係咪小學私校都計ga?定淨係津校/官校先計ga??-( 即如果我小學唔係自行分配/大抽獎,中學都有機會讀番津校/官校ga ...

小公主基本上只係第一個星期返學有喊,跟住都無喊過la,只係夜晚瞓覺唔太好,原因係咪同學校有關,我都唔知,只希望她會愈來愈好!

幼稚園派小學係跟自己家的地址,小學派中學係跟學校地址,(但你可以用自己地址申請改校網),無論任何學校,津貼,私立的學生都可以參加中學派位,有些唔參加只係個人選擇!

唔係太多問題啫,不用客氣!!

男爵府

請問沙田1有咩好幼稚園?
原文章由 彥彥公主 於 11/10/07 18:02 發表

小公主基本上只係第一個星期返學有喊,跟住都無喊過la,只係夜晚瞓覺唔太好,原因係咪同學校有關,我都唔知,只希望她會愈來愈好!

幼稚園派小學係跟自己家的地址,小學派中學係跟學校地址,(但你可以用自己地址申請改校網 ...

男爵府

Hi

小芊嗰間仲cheap,全程$2344元,全日,包早午餐茶點連生果,好抵!仲要小芊返得好開心,所以對我嚟講絕超值

唉!c火!我又講左學校d嘢tim
原文章由 彥彥公主 於 07-10-11 17:15 發表

我間係教會學校幼兒園,2600多元,包早午餐,全日,haha,好抵!學校都唔錯,但真係好細,活動範圍好少,不過我見小公主讀得幾開心,我打算k1都繼續報囉,煩少樣! ...

大宅

其實蛋蛋都CRY左成個月~係呢星期開始著校服出門口唔喊~笑笑口出家門~但去到校門拜拜嗲D都喊喊地扁咀~
日日放學我問佢鍾唔鍾意返學,蛋SAY"鍾意"~
我又要同佢講~學校有SIR滑梯,洗手手,蘋果,粉粉,揸車車,係咁hard sell學校d好野,佢先有d進步like學校~老師say佢返全日重好過半日~~ !
前晚就成日叫"鵝姐"~佢好like同佢開床睡/之前返學喊抱佢入班房的呀姐~呢樹老師/呀姐愛心算幾好~

我都想in下"K思"~k1~~但真係咁差嗎!?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

ling,
果日同你 say d 野... 我唔會實行 lu 維持現狀

原文章由 蛋蛋媽410 於 07-10-11 20:46 發表
其實蛋蛋都CRY左成個月~係呢星期開始著校服出門口唔喊~笑笑口出家門~但去到校門拜拜嗲D都喊喊地扁咀~
日日放學我問佢鍾唔鍾意返學,蛋SAY"鍾意"~
我又要同佢講~學校有SIR滑梯,洗手手,蘋果,粉粉,揸車車,係咁hard sell ...

男爵府

大家好
一年一度靈實協會義賣又來啦!
今次仍是耆樂餅,每張餅券$20,
可在24/11-25/11在多個MTR換盒餅仔,
請大家慷慨解囊,多多益善,少少無拘
善款可入本人戶口,並請pm通知,收到後,
本人會想辦法於11月中交到善心人手上
HKBS 030-5-209025
中銀 064-792-1-014165-1

首頁

尾頁